Twitch ve Bigo Live Gibi Canlı Yayın Platformları Nasıl Bir Anda Popüler Oldu?

Canlı yayınlar, günümüzde hayatın her alanına nüfuz eden bir araç haline geldi. Öyle ki muhtemelen hepimiz en az bir kez herhangi bir platformda canlı yayın izlemişizdir. Haliyle canlı yayın uygulamalarının artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu yadsınamaz bir gerçek oldu.

4.11.2022 16:15:16 tarihinde yayınlandı.

Canlı yayınlar, günümüzde hayatın her alanına nüfuz eden bir araç haline geldi. Öyle ki muhtemelen hepimiz en az bir kez herhangi bir platformda canlı yayın izlemişizdir. Haliyle canlı yayın uygulamalarının artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu yadsınamaz bir gerçek oldu.

Popüler canlı yayın platformları arasında yer alan Twitch, TikTok ve Bigo Live, geçtiğimiz yıllarda toplamda 1 milyar kez indirildi, günlük ortalama 100 milyon kişi bu platformlarda canlı yayınları izlendi. Biz de ilk dönemlerinde küçük bir girişim olarak başlayan ve zamanla devleşen bu platformlara hangi trendleri yakaladıklarına ve ne gibi özellikler taşıdıklarına yakından bakmak istedik.

Canlı yayın platformları, bugün milyonlarca yayıncıya oyun, dans, müzik, mizah gibi kategorilerde yeteneklerini sergilemesi için olanak sağlıyor. Diğer uygulamalardan farklı olarak içerik üreticilerini, doğrudan ve gerçek zamanlı olarak izleyicilerle buluşturuyor. Bu sayede kullanıcıların yayıncı ile samimi ve duygusal bir bağ kurmasına olmasını sağlıyor. 

Bu bağın sağlanmasında öncülük etmeleriyle TikTok, Bigo Live ve Twitch gibi platformlar kısa sürede büyük bir ivme yakaladı. İçerik üreticilerinin diğer platformlarda karşılaştığı artılar ve eksiler, canlı yayın platformlarına olan ilgiyi daha da arttırdı.

TikTok ve Bigo Live gibi platformlar şu anda kümülatif olarak baktığımızda Twitch’e kıyasla daha fazla ilgi görüyor. Bu ilginin en önemli sebebi bu uygulamaların diğer platformlara kıyasla daha çeşitli kategorilerdeki yayıncılara hitap etmesi ve bu canlı yayın platformlarına kolayca ulaşılması.

Ancak TikTok, Bigo Live ve Twitch gibi canlı yayın platformlarının kendi içlerinde de ayrılan yanları var. Twitch gibi geçmiş dönem yayıncılık yapılan platformlarda binlerce liralık ekipmanlar ve yazılımlara ihtiyaç duyuluyordu. TikTok ve Bigo Live gibi mobil temelli uygulamalarda ise bu ekipmanlar yerine sadece bir telefon olması yeterli. Haliyle de TikTok ve Bigo Live’da yayın açanlar için teknik aksaklık, bütçe denkleştirmek gibi sorunları ortadan kalkmış oldu. Elbette bu trendi destekleyen başka teknolojik değişimler de yaşandı.

Virtual Stream ya da V-stream olarak adlandırılan ve son dönemin en popüler yayın kategorisi olarak adlandırılan Vstream; sanal bir karakter olarak yayın açmak için kullanılıyor. Kadın/erkek/hayvan hatta eşya olarak sanal karakterinizi seçip canlı yayın açabiliyorsunuz. Özellikle Asya kıtasını etkisi altına alan bu özellik, son zamanlarda Avrupa ve Amerika’ya da sıçramış durumda. Sanal yayın yapan yayıncılar için ise V-streamer terimi kullanılıyor.

Vstreamer olabilmeniz için çeşitli yazılımlar yükleyip, kameranıza yüz ve vücut hareketlerinizi algılatmanız gerekiyor. Twitch tarafında gerekli ekipmanlar biraz daha pahalı olsa da, çoğu mobil uygulamada tamamen ücretsiz olarak V-streamer olunabiliyor. Snapchat ve Bigo Live’da bulunan hazır Vstream efektleri ile seçtiğiniz sanal karakterle yayınlar açabiliyorsunuz.

Çok daha hızlı internete ve daha az gecikme süresine sahip olan yeni nesil internet teknolojisi 5G, insanları uzun zamandır aradıkları mobil internet kalitesiyle buluşturdu. Bu da en çok istediği her yerde içerik üretmek isteyen yayıncılara, ve elbette izleyenlere yansıdı.


Kaynak webtekno.com

 

Appleın, Karma Gerçeklik Gözlüğü Vision Pro Hakkında Söylemekten Kaçındığı Gerçekler

Apple, 2007'de Steve Jobs tarafından "One more thing" diyerek tanıtılan ve süregelen yıllarda büyük bir devrimsel dönüşüme yol açan iPhone'dan beri en yenilikçi ürününü tanıttı. Evet, Apple'ın karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro'dan bahsediyoruz. WWDC'de tanıtılan Vision Pro, gerçeklik ile sanal dünyayı bir araya getirmeyi başarıyor. 

Yapay Zeka ile İlgili Kan Donduran Araştırma: Hile Yapıp, İnsanlığı Yok Edebilir!

Son yıllarda hayatımıza iyiden iyiye entegre olan yapay zeka, bazılarımıza göre insanlığın sonunu getirecek. Karşıt görüşe sahip olanlar ise insanlığı yok etme düşüncesinin bir komplo teorisinden ibaret olduğunu düşünüyor. Oxford Üniversitesi ile Google Deepmind bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları ise yapay zekanın insanlığı yok etme yönünde karar almasının, bir komplo teorisinden öte olduğunu açıkladılar. AI Magazine isimli dergide yayımlanan araştırma sonucuna göre yapay zekanın insanlığı yok etme olasılığı "muhtemel".

İletişim Başkanlığından Twitterdaki Bazı Paylaşımlar Hakkında Suç Duyurusu: "40 Milyon Kişiye Ulaşıyor!"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada, sosyal medya platformları aracılığıyla -özellikle de Twitter- dezenformasyon yapılmaya çalışıldığının tespit edildiği belirtildi. Başsavcılık, suç duyurusu üzerine harekete geçti. Konuyla ilgili soruşturma açıldı.

Apple Watch Ultra Tanıtıldı: İşte iPhone Kadar Pahalı Akıllı Saatin Fiyatı ve Özellikleri

Teknoloji devi Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da merakla beklenen ‘Apple Event’ etkinliği geçtiğimiz dakikalarda. Şirketin yeni iPhone 14 serisini tanıtacağı etkinlik, iPhone serisinin yanı sıra yepyeni Apple Watch akıllı saatlere de ev sahipliği yaptı. Yeni saatlerden biriyse ilk kez Watch ailesine katılan ‘Apple Watch Ultra’ oldu.