Türkiyede Bilgisayarlar Pahalı Değil ama Almak Zor: İşte Araştırma Sonuçları

Başlığı görüp sinirlenmeden önce konuyu açıklayalım. Evet, 20-30 bin TL'lik bir bilgisayara pahalı değil demek kolay değil. En azından kazandığımız maaşlara oranladığımızda. Ancak Picodi tarafından yapılan araştırma, Türkiye'deki bilgisayar fiyatlarını dünya çapındaki fiyatlarla karşılaştırdı ve fiyatları karşılaştırmakla kalmayıp bu fiyatları maaşlara da oranladı. Bu sonuçlara göre Türkiye'deki fiyatlar, diğer ülkelere kıyasla inanılmaz yüksek değil; ancak alım gücümüz ne yazık ki düşük kalıyor...

26.12.2022 07:45:11 tarihinde yayınlandı.

Başlığı görüp sinirlenmeden önce konuyu açıklayalım. Evet, 20-30 bin TL'lik bir bilgisayara pahalı değil demek kolay değil. En azından kazandığımız maaşlara oranladığımızda. Ancak Picodi tarafından yapılan araştırma, Türkiye'deki bilgisayar fiyatlarını dünya çapındaki fiyatlarla karşılaştırdı ve fiyatları karşılaştırmakla kalmayıp bu fiyatları maaşlara da oranladı. Bu sonuçlara göre Türkiye'deki fiyatlar, diğer ülkelere kıyasla inanılmaz yüksek değil; ancak alım gücümüz ne yazık ki düşük kalıyor...

Dünyanın en popüler çevrimiçi oyun platformu Steam'in Kasım 2022 donanım istatistiklerinden yararlanarak bir araştırma yapan Picodi, Türkiye'de ortalama özelliklere sahip bir bilgisayar alıp oyun oynamanın maliyetinin, 35.760 TL olduğunu ortaya çıkardı. Peki, ortalama gelire sahip bir kişi ortalama bir bilgisayara sahip olmak için kaç ay çalışmak zorunda?

Bir bilgisayar için olmazsa olmaz parçaları satın aldığınızda, yukarıda gördüğünüz gibi 25.160 TL para harcamanız gerekiyor. Bu arada; bu rakamların Picodi Türkiye'deki e-ticaret platformları üzerinden alındığını belirtmekte fayda var. Yani bu rakamlar en ucuz veya en pahalıyı değil, ortalamayı temsil ediyor.

Bununla birlikte; iyi bir oyun bilgisayarına sahipseniz, iyi bir klavye, fare ve kulaklık ihtiyacı da doğuyor. Ve elbette monitör olmadan, oyun oynamanız mümkün değil. Şimdi Picodi'nin hesabına devam edelim. Bu kez de çevre birimleri ile Windows işletim sisteminin maliyetine bakalım:

İşte bunlar da işin içine dahil edildiğinde, 35.760 TL gibi bir bedel ile karşılaşıyoruz. Picodi, bunun üzerine her ay bir oyun alındığı zaman da yıllık bazda 7.200 TL daha harcama yapılacağını söylüyor. 

Picodi, ortaya çıkarmış olduğu tutarı diğer ülkelerle karşılaştırabilmek adına euroya çeviriyor. Elbetteki araştırmanın devamında kazançlarımız da euroya çevriliyor ama öncesinde topladığımızın bilgisayarın diğer ülkelerdeki fiyatlarına bir göz atalım.

Picodi tarafından yapılan araştırmada diğer ülkelerin durumlarına da yer verildi. Bu bağlamda; Polonya, Almanya ve ABD, bilgisayar satın alma noktasında en az bütçe ayıran ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Bu ülkeler, yerel para birimlerinin euroya dönüştürülmüş halleri ile sırasıyla 1.516, 1.521 ve 1.531 euro karşılığında bilgisayar sahibi olabiliyorlar.

Türkiye'de 1.885 euroya denk gelen maliyetin en kötü olduğu ülkeler ise Arjantin, Hindistan ve Brezilya. Bu ülkelerdeki tüketiciler, bilgisayar için sırasıyla 4.150, 2.897 ve 2.858 euro ödemek zorunda kalıyorlar. Dolayısı ile Türkiye'de bilgisayar toplamak için ödediğimizin bedelin dünyanın geri kalanından aşırı pahalı olmadığını söyleyebiliriz. Ancak sonuçta euro ile kazanç sağlamıyoruz. Bu yüzden fiyatları, ortalama kazanç ile oranladığımızda Türkiye, orta sıralardaki yerini kaybediyor...

Picodi'nin yaptığı araştırma, dahil edilen ülkelerin resmi maaş ortalamalarına göre de sonuçlar veriyor. 2020 yılı maaş ortalamalarına göre alımgücü en yüksek olan ülkeler İsviçre, ABD ve Avustralya olarak karşımıza çıkıyor. Bu ülkelerde yaşayan oyunseverler, bir aylık maaşlarının sırasıyla yüzde 30'u ve yüzde 40'ıyla ortalama güçte bir bilgisayara sahip olabiliyorlar. Alımgücünün en kötü olduğu ülkeler ise Endonezya, Pakistan ve Arjantin. Bu ülkelerdeki oyuncular, aylık ortalama maaşlarının sırasıyla yüzde 870, yüzde 1000 ve yüzde 1200'ü kadar borçlanarak bilgisayar sahibi olabilyorlar.


Kaynak webtekno.com

 

TürkNet, İnternet Fiyatına Yüzde 40 Oranında Zam Yaptı: İşte Yeni Fiyat

Türkiye’nen en popüler internet sağlayıcılarından biri olan TürkNet, bugün kullanıcılarına pek de hoş olmayan bir güncelleme yaptı. 2021 yılının temmuz ayından bu yana 99,90 TL’den hizmet veren sağlayıcı, bugün internet hizmetinin fiyatına %40 oranında zam uyguladı. Yeni zamla birlikte TürkNet internet hizmetinin fiyatı 139,90 TL olarak güncellendi. Zammın mevcut aboneler için haziran ayından itibaren faturalara yansıyacağı açıklandı.

Spotify’ın Platin Üyelik Planı Ortaya Çıktı: Daha Fazla Ne Sunuyor?

Spotify’ın Bireysel, Öğrenci ve Aile olmak üzere üç farklı Premium planı bulunmakta. Bireysel plan, 20 TL fiyat etiketine sahip ve sadece bir cihazda Spotify’ın tüm Premium özelliklerine erişmenizi sağlıyor. Öğrenci planı ise bunun yarı fiyatına aynı özellikleri sunuyor. Aile planında ise birden fazla cihazda Premium özelliklerine erişilebiliyor.

Google Hesabı ile İnternet Sitelerinde Oturum Açma Devri Sona Erdi: Peki Kullanıcı Ne Yapacak?

ABD merkezli teknoloji devi Google'ın kullanıcılara sunduğu hizmetlerden bir tanesi, üçüncü taraf uygulamalarda oturum açabilmeydi. Kullanıcılar, bu hizmet sayesinde bir internet sitesine kaydolmak zorunda kalmıyor, Google'daki hesap bilgileri ile internet sitesindeki hesaplarını bağlıyorlardı. Ancak an itibarıyla bu durum değişmiş durumda. Google artık üçüncü taraf uygulamalarda oturum açmaya izin vermiyor.