Netflixin Popüler Dizisi Into The Nightta Anlatıldığı Gibi Güneş, Bir Gün Bizi Gerçekten Öldürebilir mi?

COVID-19 pandemisinin etkilerinin hala sürdüğü bir dönem olan 2020 yılında Netflix Belçika orijinal yapımı Into The Night isimli bir dizi yayınlandı. 2 sezon yayınlanan diziyi hepimiz severek ve biraz da endişeyle izledik. Çünkü dizide anlatılan hikayede Dünyamıza hayat veren Güneş’in bizi öldürme ihtimalinden bahsediliyordu. Into The Night dizisinde anlatılan olay aslında gerçekten yaşanan ve bilim insanları tarafından da onaylanan bir durum.

12.11.2022 07:30:14 tarihinde yayınlandı.

COVID-19 pandemisinin etkilerinin hala sürdüğü bir dönem olan 2020 yılında Netflix Belçika orijinal yapımı Into The Night isimli bir dizi yayınlandı. 2 sezon yayınlanan diziyi hepimiz severek ve biraz da endişeyle izledik. Çünkü dizide anlatılan hikayede Dünyamıza hayat veren Güneş’in bizi öldürme ihtimalinden bahsediliyordu. Into The Night dizisinde anlatılan olay aslında gerçekten yaşanan ve bilim insanları tarafından da onaylanan bir durum.

Into The Night dizisinde Güneş’in yaşadığı olay kutup tersinmesi olarak adlandırılıyor ve yaklaşık 11 yıllık döngüler halinde meydana geliyor. Elbette şu an bu yazıyı okuyabildiğinize göre hiçbirimiz ölmedik ama Güneş’in bizi yok etmesi için mutlaka bu olayın yaşaması gerekmiyor. Bir milyar yıl içinde olanlar olacak. Gelin Into The Night dizisindeki gibi Güneş gerçekten bizi öldürebilir mi, bilim insanları ne diyor tüm detaylarıyla inceleyelim.

2020 yapımı bilim kurgu ve gerilim türündeki Netflix Belçika orijinal yapımı Into The Night dizisi Güneş ışınlarında öldürücü etkiler görülmesiyle başlıyor. Bunu fark eden bir NATO askeri bir uçağı kaçırarak devamlı batıya gitmeyi ve böylece öldürücü etkileri geride bırakmayı hedefliyor. Güneş’in etkileri o kadar kötü ki tenine Güneş ışığı değenler oracıkta ölüyor ve hatta meyveler bile çürüyüveriyor.

Into The Night dizisinin hikayesi ilerledikçe Güneş’te yaşanan olaylar hakkında çok daha fazla detay öğreniyoruz. Anlatılana göre Güneş’te kutup tersinmesi yaşanıyor. Yaşanan bu durum nedeniyle koca yıldızın manyetik alanı değişikliğe uğruyor. Yaşanan bu değişiklik nedeniyle Güneş ışınlarında bulunan radyasyon oranı artıyor ve insanlarda ölümcül bir etki bırakıyor.

Dizinin ikinci sezonu bir sığınakta geçiyor. Bu sığınak suyun altında bulunuyor çünkü su, topraktan bile farklı olarak yeterli derinliğe sahip olduğu zaman UV ışını olarak adlandırılan Güneş ışınlarını ve içinde bulunan radyasyonu emebiliyor. Fakat bir noktada durum bu şekilde atlatılamaz çünkü Güneş ışınları ile birlikte Dünya’ya gelen radyasyon oranı o kadar artar ki gece vakti bile insanları etkileyecek bir noktaya gelir.

Yani Into The Night dizisinde anlatılan hikayenin en temeline inmemiz gerekirse evet, gerçek olduğunu söyleyebiliriz ancak endişe etmeyin çünkü sonuçta bu bir dizi olduğu için içinde bol bol kurgu bulunuyor. Zaten daha önce buradaki yazımızda anlattığımız gibi Güneş ışığıyla birlikte Dünyamıza gelen UV ışınları içinde belirli miktarda bir radyasyon bulunuyor ama güneş kremi sürerek, çok fazla Güneş altında kalmayarak ya da doğru bir şekilde giyinerek bu zararlı ışınlardan kurtulabiliyoruz.

Dizide anlatılan olay ise gerçek olmasına rağmen tam olarak anlatıldığı gibi değil. Into The Night hikayesinde anlatılan olay yaklaşık her 11 yılda bir Güneş’te yaşanıyor ve bu durum kutup tersinmesi olarak adlandırılıyor. Kutup tersinmesi yaşandığı zaman Güneş adını verdiğimiz koca yıldızın güney ve kuzey kutuplarında bulunan manyetik alanlar zıt yönde değişiyor. Yani negatif manyetik alan pozitife, pozitif manyetik alan ise negatife dönüyor.

NASA’nın konu hakkında yaptığı açıklamaya göre Güneş kutup tersinmesi yaşandığı zaman bu durum kozmik ışınları etkileyerek süpernova patlamalarına neden oluyor. Yaşanan bu patlamalar direkt olarak uzayda bulunan astronotları, uzay sondalarını ve Uluslarası Uzay İstasyonu’nu etkiliyor. 

Güneş’te yaşanan kutup tersinmesi Dünya atmosferini, dolayısıyla bulutlululuğunu ve dolayısıyla iklimini de etkileyebilir. Ancak bu etkileme durumu yalnızca bir ihtimal. Bu olay en son 2013 yılında yaşandı ve gördüğünüz gibi dizide anlatıldığı gibi ölümcül bir şekilde etkilenmedik. Yani Into The Night dizindeki bilimsel olgular gerçek olsa bile etkiler kurgudur. Fakat bu demek değildir ki Güneş bizi bir gün yok etmeyecek. 


Kaynak webtekno.com

 

Hogwarts Legacyden Yepyeni Fragman Geldi: Ejderhalar, Dev Örümcekler ve Daha Fazlası

Harry Potter hayranlarının yıllardır beklediği Hogwarts Legacy, birçok ertelemenin ardından nihayet önümüzdeki ay çıkış yapacak. Tüm platformlarda ön siparişe açılan oyun, daha piyasaya sürülmeden ne kadar büyük bir ilgi gördüğünü kanıtladı. Öyle ki yapım, geçtiğimiz hafta Modern Warfare 2 ve FIFA 23 gibi oyunları geride bırakarak Steam’in en çok satan oyunu olmayı başardı.

İnterneti Örümcek Ağı Gibi Saran, En Çok Kullanılan HTML Kodları Nelerdir?

HTML dili kullanılarak yazılmış kod tabanlarıyla o kadar fazla yerde karşılaşıyoruz ki pek çok kullanıcı bunun bir programlama dili olduğunu düşünüyor. Ancak buradaki yazımızda da daha önce anlattığımız gibi HTML bir programlama dili değil, bir metin işaretleme dilidir. İnternet sitelerine eklenen öğelerin tarayıcılar tarafından tek bir dil üzerinden okunmasını sağlayan HTML olmasa internet dünyası bugünkü gibi olmazdı.

TECNOnun İlk Katlanabilir Akıllı Telefonu Phantom V Fold 5G Duyuruldu (Bu Fiyata Galaxy Fold4 Sağlam Rakip Olur)

Son dönemlerde Türkiye'de de giderek popüler hale gelen Çinli teknoloji üreticisi TECNO, ilk katlanabilir ekranlı akıllı telefonu Phantom V Fold 5G'yi duyurdu. Samsung'un Galaxy Fold serisine rakip olacak akıllı telefon, hiç de fena sayılmayacak özelliklere sahip. Gelin TECNO'nun Mobil Dünya Kongresi (MWC 2023) kapsamında tanıttığı telefona yakından bakalım.

Öğrenince Unutmanızın Zor Olduğu 22 İnternet Sitesi

İnternet dünyası, insanın akıl sınırlarını zorlayacak derecede birikime sahip bir yer olabileceği gibi, bazen de bir o kadar hayatımızı kolaylaştıran bir yer. Saatlerce aramamız gerekebilecek şeyleri bize 10 saniyelik bir aramayla bulduran, bazen arşivler dolusu sayfayı tek tıkla ayağımıza getiren kapsamlı bir buluş.