James Webb Uzay Teleskobundan Gelen Görüntüler Bize Ne Anlatmak İstiyor? (Evrenin Sırları Yavaş Yavaş Aydınlanıyor...)

NASA, uzun yıllar süren bekleyişin ardından James Webb Uzay Teleskobu’nu geçtiğimiz yıl uzaya fırlatmıştı. Uzayın hiç keşfedilmemiş yanlarını bizlere göstermek için görevine başlayan teleskoptan ilk görüntüler geçtiğimiz günlerde gelmişti. Uzay teleskobunun çektiği ilk renkli fotoğraf, ABD Başkanı Joe Biden’ın katılımıyla gerçekleştirilen bir etkinlikte NASA, tarafından paylaşılmıştı.

14.07.2022 22:45:15 tarihinde yayınlandı.

NASA, uzun yıllar süren bekleyişin ardından James Webb Uzay Teleskobu’nu geçtiğimiz yıl uzaya fırlatmıştı. Uzayın hiç keşfedilmemiş yanlarını bizlere göstermek için görevine başlayan teleskoptan ilk görüntüler geçtiğimiz günlerde gelmişti. Uzay teleskobunun çektiği ilk renkli fotoğraf, ABD Başkanı Joe Biden’ın katılımıyla gerçekleştirilen bir etkinlikte NASA, tarafından paylaşılmıştı.

Salı günü yapılan bu etkinlik ve tüm dünyanın merakla beklediği görüntülerden sonra süper güçlü optik alet olarak adlandırılan James Webb Uzay Teleskobu’ndan (JWST) daha fazla görüntü geleceğine kesin gözüyle bakılıyor. İlk gelen beş görüntü, büyük bir başarıyı ve insanlığın uzaya daha da ayrıntılı şekilde bakabilmesini sağlamak için 26 yıllık bir sürecin doruk noktası olarak kabul ediliyor. Hadi gelin hep birlikte bu beş görüntünün evren hakkında bizlere ne anlatmak istediğine göz atalım.

Yalnızca Samanyolu'nda 5.000'den fazla onaylanmış ötegezegen ya da Güneş dışında bir yıldızın yörüngesinde dönen gezegenler olduğu biliniyor. Bu kadar çok ötegezegenin varlığı “Evrende yalnız değil miyiz?” sorusunu gündeme getiriyor. JWST’nin bizlerle paylaştığı görüntüdeki ötegezegen WASP-96 b, 1.150 ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor. Bu ötegezegen, kütlesi Jüpiter’in iki katından daha küçük, ancak çapı 1,2 kat daha büyük olan bir gaz devi, NASA’nın deyimiyle “kabarık gezegen” olarak kabul ediliyor.

Yıldızının etrafında kısa bir yörünge periyoduna sahip olan ve yakındaki nesnelerin ışıkları yüzünden kirlenmemiş olan kabarık gezegen, JWST’nin optik gücü için ana hedef haline gelmiştir. Ancak bu görüntü, bir ötegezegenin atmosferinin değil, iletim çeşitliliğinin bir görüntüsü. JWST’nin paylaştığı görüntülere göre ötegezegende su işaretleri hatta bulutların varlığına dair izler mevcut.

JWST ayrıca resmi olarak NGC 3132 veya "Güney Halka Bulutsusu" olarak adlandırılan bir gezegenimsi bulutsuyu da inceledi. Bu incelemenin sonunda yıldızların öldükten sonra geride ne bıraktığına dair ipuçları da verdi. Bize yaklaşık 2.500 ışıkyılı uzaklıktaki bu bulutsu, daha önce Hubble Uzay Teleskobu tarafından da görüntülenmişti ancak NASA, JWST'den alınan bu güncellenmiş görüntünün, ikili yıldız sistemini çevreleyen zarif yapılar hakkında daha fazla ayrıntı sunduğunu açıkladı.

Görüntüdeki iki yıldızdan, sol altta daha sönük, ölmekte olan bir yıldız ve daha genç olan daha parlak bir yıldız yer alıyor. Görüntülerde ayrıca NASA'nın yıldızları çevreleyen "kabuklar" olarak adlandırdığı, her biri sönük, ölmekte olan yıldızın (sağdaki resimdeki sol altta yer alan beyaz cüce) kütlesinin bir kısmını kaybettiği bir dönem olduğunu da işaret ediyor. Yani yıldızlar yaşlandıkça, gücünü yitirdikçe evrene gaz ve toz kabukları salıyor.

İlk olarak Fransız gökbilimci Édouard Stephan tarafından 1877'de gözlemlenen Stephan Beşlisi, beş galaksinin tuhaf etkileşimini daha önce hiç görülmediği kadar ayrıntılı şekilde gösteriyor. JWST’nin paylaştığı bu son görüntü, bugüne kadarki en net ve büyük görüntü oldu.

Biraz yanıltıcı olan bu görüntüde, en solda yer alan gökada aslında ön planda ve bizden yaklaşık 40 milyon ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor. Geriye kadar dört gökada sistemi ise bize yaklaşık 290 milyon ışıkyılı uzaklıkta. Bu dört gökada birbirine o kadar yakın kümelenmiştir ki, aslında birbirleriyle etkileşirler. Görüntünün en dikkat çeken noktalarından biri ise en üstteki galaksinin merkezinde yer alan ve güneşin kütlesinin kabaca 24 milyon katı olan süper kütleli bir kara deliğin bile net bir şekilde görüntülenebilmiş olmasıdır.


Kaynak webtekno.com

 

Tinderda Sahte Profil Devri Kapanıyor: İşte Yakında Zorunlu Olacak Yeni Özellik

Dünyanın en popüler arkadaşlık platformlarından Tinder, kullanıcıların güvenliğini sağlayacak önemli bir hamle yaptı. Bir süredir zaten fotoğraf ile profil doğrulama özelliğine sahip olan uygulama, şimdi de video ile doğrulamaya imkan tanıyacak. Böylelikle diğer kullanıcılar için potansiyel dolandırıcılıkların önüne geçilmiş olacak. Üstelik Tinder, önümüzdeki aylarda bu özelliği zorunlu hale getirecek.

Metanın Yeni Sanal Gerçeklik Gözlüklerinin Nasıl Görüneceği Ortaya Çıktı: Artırılmış Gerçeklik Desteği de Sunulacak

Sanal gerçeklik (VR) teknolojilerinin, hele de ‘metaverse’ kavramının gittikçe popülerleştiği şu günlerde, önümüzdeki yıllarda oldukça yaygın olarak kullanılacağı tahmin ediliyor. Durum böyle olunca birçok şirketten bu ürünlere yönelik yatırımlar geliyor. Metaverse uğruna ismini Meta yapan (eski adıyla Facebook) ABD merkezli teknoloji devi de bu şirketler arasında yer alıyor.

3D Baskılarda Sıkça Karşımıza Çıkan STL Dosyası Nedir, Nasıl Açılır?

Son yıllarda üretim alanı hızla artan bir teknoloji var, 3 boyutlu yazıcı. Pek çok kişiye göre 3 boyutlu yazıcılar geleceğin dünyasını şekillendirecek. Sistem basit; bu yazıcılardan çıkarmak istediğiniz ürünü farklı yazılımlar üzerinde modelliyor ve yazıcıya aktararak doğru malzeme ile üretilmesini izliyorsunuz. İşte hazırlanan bu modellerin saklandığı dosya .stl uzantılı STL dosya formatıdır.

Samsung Galaxy S24 Ultra, Tasarımıyla Hayal Kırıklığı Yaratabilir: Biz Çerçevesiz Telefon Beklerken...

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, 2024'ün ilk aylarında gerçekleştirmesi muhtemel Galaxy Unpacked etkinliğinde Galaxy S24 ailesini tanıtacak. Şirketin yeni amiral gemisi telefonlarında en çok merak edilen model, Samsung Galaxy S24 Ultra olacak. Gelen son haberlerse bu telefonun tasarım açısından hayal kırıklığı yaratabileceğini gözler önüne seriyor. Zira iddialara göre Samsung, önümüzdeki yıl piyasaya süreceği en güçlü akıllı telefonda oldukça kalın çerçevelere sahip bir ekran paneli tercih edecek.