Hiç Şakası Yok: Akıllı Telefon Bataryaları Neden ve Nasıl Patlar?

Akıllı telefon bataryaları, aslında cebimizde taşıdığımız hatta çoğu zaman geceleri yastık altına sıkıştırdığımız birer bomba gibi. Elektrik enerjisini depolayan ve belirli süreler boyunca cihalarımızı kullanan bataryalar, her geçen yıl daha da büyüyor. Elbette daha verimli hale geliyorlar ancak akıllı telefonların enerji ihtiyacı da gün geçtikçe arttığı için verimliliği yeni teknolojilere harcıyoruz. Bataryalara ilişkin inovasyonların sayısı her geçen gün artsa da maalesef çözülemeyen bir sorun var: Her an patlamaya müsait olmaları.

21.06.2022 19:30:25 tarihinde yayınlandı.

Akıllı telefon bataryaları, aslında cebimizde taşıdığımız hatta çoğu zaman geceleri yastık altına sıkıştırdığımız birer bomba gibi. Elektrik enerjisini depolayan ve belirli süreler boyunca cihalarımızı kullanan bataryalar, her geçen yıl daha da büyüyor. Elbette daha verimli hale geliyorlar ancak akıllı telefonların enerji ihtiyacı da gün geçtikçe arttığı için verimliliği yeni teknolojilere harcıyoruz. Bataryalara ilişkin inovasyonların sayısı her geçen gün artsa da maalesef çözülemeyen bir sorun var: Her an patlamaya müsait olmaları.

Peki bataryalar neden patlar, onları bu kadar riskli kılan ya da patlama ihtimalini artıran şeyler neler? Bugün hep birlikte, akıllı telefonlarımızda yaygın olarak bulunan lityum-iyon bataryaların neden patladıklarına yakından bakıyoruz. Bu merak bizi, yanımızdan hiç ayırmadığımız telefonların içerisindeki kimyasal sırlara götürecek.

Lityum iyon kısaca Li-ion bataryalar, aralarında yanıcı ve organik çözücü bir madde özelliğine sahip elektrolit tabakası bulunan iki elektrot içerir. Normal şartlarda bu iki elektrotun aralarındaki tabaka sayesinde birbirlerine değmemeleri gerekir, böylece bir sorun ortaya çıkmaz. Ancak yıllar önce Samsung Galaxy Note 7 örneğinde olduğu gibi küçük bir üretim hatası nedeniyle bu tabaka iki elektrotu ayıramayabilir.

Galaxy Note 7'de yaşananlar her telefonun başına gelebilir. Çünkü Note 7'lerde tabaka ezilmesi sonucu birbirine değen elektrotlar nedeniyle bataryaların içinde kısa devre meydana geliyor, hızla artanısı yüzünden pil içinde bulunan kimyasal maddelerin reaksiyonu hızlanıyor, bir süre sonra şişip patlayamaya neden oluyordu. Samsung daha sonraki modellerinde bu sorunu ortadan kaldırdı. Ancak bataryaya baskı yapılan herhangi bir telefon, üretiminde sorun yaşanmasa bile patlamaya daha müsait bir hale getiriyor.

İstiyoruz ki tüm mobil cihazlarımız küçük olsun, ince olsun ama içinde her türlü teknoloji olsun, bataryalar bitmek bilmesin. Kullanıcı istekleri doğrultusunda tasarımcılar ellerinden geleni yapıyorlar, ancak bazen bu talepleri karşılayacak akıllı telefonlrda batarya ısısını dengeleyecek havalandırma boşluğu yeterli gelmiyor, pil ısınıyor ve patlama kaçınılmaz oluyor. Bu durum, genelde tasarımın çok da önemsenmediği replika telefonlarda daha sık yaşanıyor.

Aslında bir pil ne kadar küçük ve ne kadar yüksek enerji kapasitesine sahip olursa, o kadar tehlikeli oluyor. Eski telefon bataryaları oldukça kalın ve çok da fazla kapasiteye sahip değillerdi ve kalın olmaları onları koruyordu. Günümüzde ise korumadan yoksun, içi güç dolu incecik bataryalar patlama hazır bir şekilde cebimizde geziyorlar. Yine de üreticiler, bu konuda yeterli önlemleri alıyorlar.

Elbette bazen telefon bataryaları neden patlar sorusunun yanıtını kullanıcıda aramak gerekiyor. En basit şekilde bir örnek vermek gerekirse; telefonunuzu aşırı şarj ederseniz ya da 0 derecenin altında şarj ederseniz lityum metalı negatif elektrot üzerinde birikir, ısınır ve sonunda kaçılmaz bir şekilde patlar. Aşırı şarj etme durumunda yaşanan sorunlar yazılımsal olarak çoğu üretici tarafından çözüldü. Ancak yine replika telefonlarda bu tarz yazılım destekleri sunulmadığı için riskin geçerli olduğunu söyleyebiliriz.

Uzun süreli kullanımlar da telefon bataryaları üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Belirli aralıklarla teknik servisine cihazı göstererek bataryada bir sorun olup olmadığından emin olabilirsiniz. Çünkü sorunlu batarya şişer ve artık telefonların arka kapağı açılmadığı için bunu göremezsiniz. Orijinal yerine daha ucuz olsun diye ikinci el ya da sahte batarya kullanmak da patlamalara neden olacaktır. 


Kaynak webtekno.com

 

90lı Yıllarda Kalması Gerekirmiş Gibi Görünen Faks Makinelerinin Hâlâ Kullanılıyor Olmasının Sebebi

Faks makineleri internetin yaygın olmadığı 80'li ve 90'lı yıllarda popüler olarak kullanılmaktaydı. İnternetin günlük hayatta artık her eve kadar indiği bir dönemde biri sizden faks çekmenizi istediğinde muhtemelen çok şaşıracak ve elinizin altında faks makinesi olmadığı için faksınızı anında çekemeyeceksiniz. İnternetten de eski bir teknoloji olan ve popülerliğini günümüzde yitiren faks kulağa biraz demode geliyor değil mi?

Erişim Engelleriyle Boğuşan Rus Vatandaşlarına Savaş Hakkında Bilgi Verebileceğiniz İnternet Sitesi

Rusya’nın sosyal medya platformlarına getirdiği kısıtlamanın ardından, Rus halkının savaşla ilgili doğru bilgilere erişimi büyük ölçüde kısıtlandı. Bununla birlikte Rus lider Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde savaşla ilgili ‘sahte’ haber yayanların 15 yıl hapis cezasına çarptırılacağına ilişkin kararnameyi onayladı. Geçtiğimiz gün de Belarus'lu bir gazetecinin, yalan haber yaptığı gerekçesiyle tutuklandığını paylaşmıştık. 

Üniversitelerin Uzaktan Eğitime Geçmesi, Tartışma Başlattı: "Uzaktan Eğitimle Mezun Olan Mimarlarla Aynı Şeyleri Yaşamayacak mıyız?"

Ülkemizi yasa boğan Kahramanmaraş depreminin ardından açıklamada bulunan YÖK, ikinci bir duyuruya kadar üniversitelerin süresiz olarak askıya alındığını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise geçtiğimiz saatlerde gerçekleştirmiş olduğu açıklamada bahar eğitim-öğretim döneminde üniversitelerin uzaktan eğitim yoluyla eğitime devam edeceğini açıkladı.