90lı Yıllarda Kalması Gerekirmiş Gibi Görünen Faks Makinelerinin Hâlâ Kullanılıyor Olmasının Sebebi

Faks makineleri internetin yaygın olmadığı 80'li ve 90'lı yıllarda popüler olarak kullanılmaktaydı. İnternetin günlük hayatta artık her eve kadar indiği bir dönemde biri sizden faks çekmenizi istediğinde muhtemelen çok şaşıracak ve elinizin altında faks makinesi olmadığı için faksınızı anında çekemeyeceksiniz. İnternetten de eski bir teknoloji olan ve popülerliğini günümüzde yitiren faks kulağa biraz demode geliyor değil mi?

22.09.2022 22:30:34 tarihinde yayınlandı.

Faks makineleri internetin yaygın olmadığı 80'li ve 90'lı yıllarda popüler olarak kullanılmaktaydı. İnternetin günlük hayatta artık her eve kadar indiği bir dönemde biri sizden faks çekmenizi istediğinde muhtemelen çok şaşıracak ve elinizin altında faks makinesi olmadığı için faksınızı anında çekemeyeceksiniz. İnternetten de eski bir teknoloji olan ve popülerliğini günümüzde yitiren faks kulağa biraz demode geliyor değil mi?

İnternet yaygınlaşmasına rağmen neden faks makineleri tercih ediliyor. Bu konu hakkında düşünmüş müydünüz? Hadi, hep beraber faksın neden halen daha tercih edildiğine değinelim.

Telefon faksı olarak kabul edilen, tanıtılabilir ilk faks 1964'lü yıllarda Xerox adlı bir şirket tarafından icat edildi; ancak bu teknolojinin altında başka bir tekoloji de yatıyordu. Bu teknoloji 1843'te elektrik baskı telgrafını icat eden Alexander Baine'ye aitti. Baine, kağıt üzerinde 2 boyutlu bir görüntü simüle etmeyi sağlayan bir teknoloji ortaya koymuştu. Baine'ye ek olarak elektrikli baskı teknolojisini geliştirmek amacıyla birçok farklı deneme yapıldı.

Faks'ın ilk patentini 1843 yılında Alexander Bain aldı. Günümüz faksına en çok benzeyen faks ise 1924 yılında Richard H. Ranger'in araştırmaları sonucunda ortaya çıktı. Bu faks sayesinde 24 Kasım 1924 tarihinde New York ve Londra arasında fotoğraf aktarımı yapılmıştır.

Amerikalılar, faks makinesini 1939 yılında düzenlenen New York Dünya Fuarı'nda tanıtılmasıyla öğrendiler. Faks kullanımının yaygınlaşması ve dünya geneline yayılması on yılı aşan bir süreyi buldu. Faksın ticari işlemlerde hız artışına sebep olması, şirketten şirkete önemli belgeleri hızlı şekilde gönderme imkanı sunması onun iş dünyasında kısa sürede yaygınlaşmasında büyük rol oynadı. Sunduğu bu imkanlar sayesinde fakslar kamu kurumlarında ve özel sektörde kendine sağlam bir yer edindi.

Faks teknolojisi bunca imkana sahip olmasına rağmen popülerliğini çok fazla sürdüremedi. 1995'li yıllara girildiğinde faks makinelerine olan talep yavaş yavaş azaldı ve günümüze geldiğimizdeyse yerini internet tabanlı iletişim araçlarına bırakmaya başladı.

Faks cihazları kullanılmaya başlandığından beri iletişim araçlarının öncüleri arasında yer alıyor. Şaşırtıcı bir şekilde halen daha faks makineleri birçok kurumun günlük olarak kullandığı iletişim araçlarının başında yer alıyor. Faksı kullanan kurumların sayısıysa sandığınızdan daha fazla. Günümüzde faks kullanan yerlerin başında kamu kurumları, bankacılık sektörü, sağlık sektörü ve özel sektörde birçok tanınmış firma yer alıyor.


Kaynak webtekno.com

 

NASA, Dünyadan 5 Kat Büyük Yeni Bir Gezegen Keşfetti: Okyanusla Kaplı Olabilir

Montreal Üniversitesi liderliğindeki bir ekip, NASA'nın yerleşik teleskoplarla desteklenen TESS uydusundan elde ettiği gözlemlerle, Dünya’dan daha büyük ve yaklaşık 100 ışık yılı uzaklığımızda bulunan bir gezegen keşfetti. Bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönen bu gezegenin %30’unun suyla kaplı olabileceği düşünülüyor.

Samsung Galaxy Watch 4, Vücut Yağ Oranınızı Analiz Edebilecek

Geçtiğimiz ay Güney Koreli Teknoloji devi Samsung’un Galaxy Watch 4 modelinin ortaya çıkan özelliklerini sizlere aktarmıştık. Oldukça büyük bir beklenti yaratan bu cihazın Google ve Samsung arasındaki iş birliği kapsamında geliştirilen Wear platformunda çalışacağı ortaya çıkar çıkmaz sunacağı deneyim de daha çok merak edilmeye başlanmıştı. 

Hindistan, Ayın Güney Kutbuna İniş Yapabilen İlk Ülke Oldu

Bugün küresel çapta yaşanan uzay savaşları için kritik bir gün. Zira Hindistan, bir süre önce başlattığı ay misyonu kapsamında bugün, Ay'ın güneyine iniş yapmaya hazırlanan ilk ülke olarak kayıtlara geçebilir. 14 Temmuz'da resmen başlatılan Chandrayaan-3 misyonu kapsamında bugün büyük gün. Hindistan'ın uzay aracının Ay'a yumuşak iniş yapıp yapamayacağını hep birlikte göreceğiz.