Deepfake ile Oluşturulan Videolar, İlk Kez Bir Ülkede Suç Kabul Edilecek!

Yapay zekâ ile bir kişinin yüzünü bir içeriğe gerçekçi bir şekilde koyabildiğiniz Deepfake teknolojisi, bugüne kadar hiçbir yerde doğrudan suç olarak sayılmamıştı. Fakat Birleşik Krallık, bu konuda ilk olmak üzere bir adım attı.

26.11.2022 18:30:14 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekâ ile bir kişinin yüzünü bir içeriğe gerçekçi bir şekilde koyabildiğiniz Deepfake teknolojisi, bugüne kadar hiçbir yerde doğrudan suç olarak sayılmamıştı. Fakat Birleşik Krallık, bu konuda ilk olmak üzere bir adım attı.

Deepfake videoları, Türkiye dahil pek çok ülkede yasalar kapsamında dolaylı olarak suç sayılsa da Birleşik Krallık, konuyu bir adım öteye taşıdı. Ülkenin Adalet Bakanlığı, özellikle yetişkin içerikli Deepfake videolarının ‘rızasız’ paylaşılmasının önüne geçecek yasa tasarısını duyurdu.

Yeni yasayla birlikte bir kişinin rızası olmadan oluşturulan müstehcen görüntüler ve manipüle edilmiş videolar, ilk kez bir suç sayılacaklar. Bu videoları oluşturan kişiler, hapis cezasıyla karşılaşacaklar.

Aslında bu yeni yasa, Birleşik Krallık’ın aylardır üzerinde çalıştığı ‘Çevrimiçi Güvenlik Yasası’nın bir parçası olacak. Yasa kapsamında Deepfake’in yanı sıra birinin rızası olmadan görüntülerini çekmek veya kaydetmek için gizli kameralar gibi ekipmanların kurulumuna benzer davranışları da cezalandırılacak.

Yeni yasa tasarısının Aralık ayında parlamentoya sunmayı planlanıyor.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda Deepfake’i özel olarak suç ilan eden bir düzenleme henüz yapılmadı. Fakat Deepfake içerikleri, hakaret suçu, özel hayatın gizliliğinin ihlali, müstehcenlik, kişisel verilerin kaydı, iftira, suç uydurma ve şantaj suçu gibi suçlarda dolaylı olarak kişinin cezalandırılmasına yol açabiliyor.

İLGİLİ HABER Margot Robbie, Keanu Reeves Gibi Ünlülerin TikToka Malzeme Olduğu Birbirinden Tuhaf Deepfake Videoları


Kaynak webtekno.com

 

Sıfırlanan Android Telefonları Kullanılmaz Hale Getiren FRP Kilidi Nasıl Kaldırılır?

Android işletim sistemiyle çalışan akıllı telefonlar, uzun zamandır önemli bir güvenlik özelliği ile geliyorlar. Telefonların herhangi bir durum neticesinde sıfırlanması durumunda, telefonun sıfırlanmadan önceki Google hesabı ile yeniden bağlanması gerekiyor. Buna da FRP kilidi deniyor. Söz konusu Google hesabının bilgilerinin unutulması ya da bilinmemesi durumunda telefona erişim imkansız hale gelebiliyor. Peki bu gibi bir duruma maruz kalmanız durumunda ne yapmanız gerekiyor? Android telefonlardaki FRP kilidi nasıl kaldırılır?

Sosyal Medyada Neredeyse Herkesin Yanlış Cevapladığı Bu Matematik Sorusunu Sen Bilebilecek misin?

Sosyal medya, zaman zaman herkesi ikiye bölen bazı sorulara ev sahipliği yapabiliyor. Fakat geçtiğimiz günlerde Twitter’da paylaşılan bir olasılık sorusunun etkileri halen hissedilmeye devam ediyor. Atilla Yurtseven’in Twitter hesabından paylaştığı “Ahmet’in iki çocuğu var. Çocuklardan birisi erkek. Diğer çocuğun kız olma ihtimali kaçtır?” sorusu ve iki farklı cevabı veren taraflar, birbiriyle tartışmasını sürdürüyor.

Pintipandanın YouTube Kanalı Tamamen Silindi: Gerekçesi de Açıklandı

YouTube’da oyun videoları denildiğinde akla ilk gelen isimlerden birisi olan Tuna Akşen, uzun yıllardır Pintipanda adıyla YouTube ve çeşitli platformlarda videolar yüklüyor ve yorum yapıyor. Oynadığı oyunlar haricinde tavırları ve davranışlarıyla YouTube Türkiye dünyasında herkesin sevdiği ve saygı duyduğu Akşen, bugün kanalında yeni bir şok daha yaşadı.