Cumhurbaşkanlığı, ChatGPT, Hyperloop ve Video Oyunlar Hakkında Rapor Yayınladı

Dünya’nın süper gücü olacak ülkesi, yapay zekâ ve yenilikçi teknolojilere yoğunlaşan ve bunları en faydalı şekilde hayatımıza sokacak ülke olacak. Peki Türkiye, günümüzde gündemde olan teknolojiler ve bunlara bağlı alanlar hakkında neler düşünüyor?

15.06.2023 04:15:10 tarihinde yayınlandı.

Dünya’nın süper gücü olacak ülkesi, yapay zekâ ve yenilikçi teknolojilere yoğunlaşan ve bunları en faydalı şekilde hayatımıza sokacak ülke olacak. Peki Türkiye, günümüzde gündemde olan teknolojiler ve bunlara bağlı alanlar hakkında neler düşünüyor?

İşte bu sorunun cevabı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin yayınladığı dört yeni araştırma raporuyla verildi. Ofis, ChatGPT ve sohbet botları, yeşil teknolojiler, yeni nesil ulaşım teknolojisi hyperloop ve video oyun sektörüne dair araştırma yaptı, Türkiye’nin potansiyelini ve tavsiyelerini sundu.

Özellikle mobil alanda Türkiye’nin dünya çapında büyük bir baskınlık elde ettiği yıllardır bilinen bir gerçek. Ofis’in faydalandığı araştırmalar da bu durumu net bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye, oyun girişimlerine yatırımda 333 milyon dolar ile Avrupa’da en çok yatırım yapılan 5 ülkenin toplamını bile geçiyor.

Raporun sonuç kısmında da bu başarının sürdürülmesi ve büyütülmesi için yapılması gerekenler şu şekilde ifade ediliyor:

Günümüzün en trend teknoloji konusu olan sohbet botları ve ChatGPT özelinde de bir rapor yayınlandı. Ofis, bu botların özellikle dijital iletişim uygulamalarında dönüşümü gündeme getirdiğini, yapay zekânın en önemli uygulama alanlarından birine dönüştüğünü ifade etti.

Önümüzdeki yıllarda sohbet botlarının daha da fazla potansiyele sahip olduğu ifade edilirken bu ifade, Precedence Research’ün sektörün 2032 yılına kadar yaklaşık 4,9 milyar dolar değere ulaşacağı tahminiyle desteklendi.

Raporda ayrıca negatif noktalara da değinildi. Özellikle ChatGPT özelindeki bölümde, faydalı kullanımların yanı sıra çeşitli risk unsurlarının da var olduğuna işaret edildi. Bunlardan bazıları verilen bilgilerin doğruluğu, telif hakkı ihlalleri, akademik çalışmalarda ChatGPT’nin kaynak gösterilmeden kullanılması olarak paylaşıldı.

Türkiye’de sohbet botu çalışmalarına dair herhangi bir tavsiye/öneri paylaşılmadı. Ülkemizde bu alanda çalışma yapanlar ise şu şekilde listelendi:

Ulaşım alanında tüm dünyada tartışma konusu olan ve bazı ülkelerde hayata geçirilen hyperloop sistemleri, Ofis’in de araştırma konusu oldu. Raporda, hyperloop teknolojisinin yüksek hız, düşük karbon emisyonu, enerji tasarrufu ve hava koşullarından etkilenmemesi gibi avantajlarının olduğu paylaşıldı.


Kaynak webtekno.com

 

Fotoğraflarınızı Saniyeler İçinde Animeye Dönüştüren Uygulama: AnimeGAN V2

2020 yılında Çinli bir araştırma ekibi, çektiğiniz fotoğrafları animeye dönüştüren bir uygulama tanıtmışlardı. AnimeGAN olarak adlandırılan uygulama özellikle Hayao Miyazaki, Makato Shinkai ve Satoshi Kon hayranları tarafından büyük ilgiyle karşılanırken sosyal medya kullanıcıları da yoğun ilgi göstermişti. Makine öğrenimine dayanan bu yapay zeka aracı, hızlı ve yüksek çözünürlüklü olmasıyla da övgü topladı.

Güneşte Meydana Gelen Devasa Patlamanın Fotoğrafı Paylaşıldı: Yüz Binlerce Kilometrelik Kuyruk Oluştu...

Enerjisi ve ışığı sayesinde hayatta kaldığımız Güneş, üst atmosferinde sık sık plazma dalgası yayarak Dünya'da da çeşitli etkiler oluşturabiliyor. Elektronlar, protonlar ve alfa parçacıklardan oluşan bu akım, zaman zaman Güneş’ten milyonlarca kilometre ötesine kadar uzanabiliyor. Bugün de bu devasa akımlardan biriyle karşınızdayız.