Çok İyi Hesaplamalar Yapan Bir Bilgisayarın Falımıza Bakarak Geleceğimizi Görmesi Mümkün mü?

Bir gün Webtekno'da bir haber başlığı gördüğünüzü düşünün; ''Geleceğinizi gören ve çok yüksek oranda doğru tahminler yapan bir yapay zeka geliştirildi: Neden öleceğinizi bile tahmin edebilecek!''

4.12.2022 03:45:07 tarihinde yayınlandı.

Bir gün Webtekno'da bir haber başlığı gördüğünüzü düşünün; ''Geleceğinizi gören ve çok yüksek oranda doğru tahminler yapan bir yapay zeka geliştirildi: Neden öleceğinizi bile tahmin edebilecek!''

Tamam, belki ölüm nedeni biraz abartı oldu ama geleceği tahmin edebilen bir yapay zeka fikri sanki 'hayatta inanmam' diyeceğimiz bir şey değil artık… Peki bilim bu konuda ne söylüyor? Yapay zeka bir gün geleceği görüp 'falcı bacı' tadında bir hizmet sunabilir mi? İnsanlığın geleceğini görebilir mi? Yakından bakalım.

Buna da çok şaşırdığınızı düşünmüyorum. Maçların nasıl sonuçlanacağına yönelik hesaplamalar yaparak galibin kim olacağına dair oranlar sunan, hava durumu tahmin eden, ekonomi, finans ve pazarlama alanlarında hesaplamalarla raporlar sunan, bir işin ya da operasyonun başarılı gitme ihtimalini hesaplayan, bir kişinin herhangi bir hastalığa yakalanma ihtimalini hesaplayan… Şimdi aklımıza gelmeyecek sayıda fazla örnek için bilgisayarlar bunu zaten yapıyor.

Ancak biz daha da ileri gidip 'geleceği her şeyiyle, mutlak doğrulukta bilmek' gibi bir durumdan bahsediyorsak o noktada cevap çok daha karmaşık.

Günümüz teknolojisiyle FIFA 2022'yi kimin kazanabileceğine dair hesaplamalar yapabiliriz. Hatta The Alan Turing Institute tarafından geliştirilen yapay zeka AIrsenal, daha önce doğru tahminde bulunduğu bu konuda bu sene için Brezilya'nın şampiyon olma olasılığının en yüksek olduğunu söyledi. 

Fakat kritik nokta da burası; neredeyse 150 yıldır gerçekleştirilen tüm uluslararası karşılaşmaları 'öğrenen', takımlarla ilgili pek çok bilgi edinen Alrsenal, 100 bin kez çalıştırıldı ve sonuç olarak yalnızca bir tahminde bulunabildi. Bu tahmini ise Brezilya'nın %25 oranla şampiyon olacağı… 

İLGİLİ HABER 100.000 Farklı Senaryoyu Simüle Eden Yapay Zeka, 2022 Dünya Kupası Şampiyonunun Kim Olacağını Tahmin Etti

Bu soruya cevap vermek için önce bir yapay zekanın bu tür işlemlerde nasıl çalıştığına göz atmak gerekiyor. 

Yapay zeka, geleceğe yönelik herhangi bir soruya cevap verebilmek için veriye ihtiyaç duyuyor. Ne kadar detaylı veriyi 'öğrenirse' sonucunun doğru olma ihtimali de o kadar artıyor. Sonra bu veriler bir bilgisayar tarafından işleniyor, bir arayüz ile sunuluyor. İşlem en basit haliyle böyle ilerliyor.


Kaynak webtekno.com

 

Belki de Şimdi iPhoneun Rakibi Olacaktı: İlk Yerli Cep Telefonumuz ASELSAN 1919 Hakkında 8 İlginç Bilgi

Bugün içinde yaşadığımız dönem teknoloji çağı olarak adlandırılıyor. Askeri ya da ekonomik güçler bile ne kadar paranız ve askeriniz olduğuyla değil, bu alanlarda hangi teknolojileri kullandığınıza göre şekilleniyor. Bu çağın yeni başladığı 1990’lı yılların sonlarında, henüz cep telefonları yeni yeni yaygınlaşıyorken ülkemizin en önemli kurumlarından biri olan ASELSAN, ASELSAN 1919 adıyla bir cep telefonu modeli üretti.

E-Nabız Uygulamasındaki Barkod No Nedir, Ne İşe Yarar, Tahlil Sonuçları Nasıl Öğrenilir?

e-Devlet, UYAP, MHRS, E-Nabız gibi bilişim yönetim sistemleri, ülkemizin dijitalleşme yönünde attığı en önemli adımlar olarak kabul ediliyor. Özellikle COVID-19 pandemisi ile birlikte işlerin biraz aksamak zorunda kaldığı dönemlerde bu sistemler gerçek anlamda hayat kurtarıcı oldu. Dijital sağlık sistemimiz olan E-Nabız, hem vatandaşların hem de sağlık çalışanlarının işini her anlamda oldukça kolaylaştırdı.

Elon Musk’tan Gazetecilere Çağrı: Gelin Haberlerinizi Twitter’da Yazın (Paylaşılan Haberlerin Görünümü de Değişecek)

Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra X olarak anmaya başladığımız Twitter için yeni bir özellik üzerinde çalışmalar sürüyor. Elon Musk tarafından da doğrulanan ve "estetiği iyileştirecek" dediği bu yeni özellik, X üzerinden haber sayfalarını takip eden kullanıcılar için yeni bir deneyim sunacak gibi görünüyor.