Çayınızı Kahvenizi Alın Gelin: Kripto Piyasalarını Yerle Bir Eden Binance-FTX Çatışmasındaki Tüm Detaylar...

Kripto para camiasında yine garip garip işler oluyor. Aylardır pek de iyi bir performans göstermeyen Bitcoin, son dönemlerde toparlanmış ve 21 bin dolar seviyesinin üzerine çıkmıştı. Bu yükselişi gören altcoinler de toparlanmaya başlamış ve yatırımcısını yeniden kara geçirmeye başlamıştı. Ancak aniden servis edilen haberler sonrasında piyasalar yeniden çakıldı. Bitcoin'deki düşüş, son 24 saatte yüzde 7'yi aştı.

13.11.2022 01:00:18 tarihinde yayınlandı.

Kripto para camiasında yine garip garip işler oluyor. Aylardır pek de iyi bir performans göstermeyen Bitcoin, son dönemlerde toparlanmış ve 21 bin dolar seviyesinin üzerine çıkmıştı. Bu yükselişi gören altcoinler de toparlanmaya başlamış ve yatırımcısını yeniden kara geçirmeye başlamıştı. Ancak aniden servis edilen haberler sonrasında piyasalar yeniden çakıldı. Bitcoin'deki düşüş, son 24 saatte yüzde 7'yi aştı.

Peki yine ne oldu? Bu içeriğimizde, kripto para yatırımcılarının birkaç gündür konuştuğu Binance-FTX çatışmasına derinlemesine bir bakış atacağız. Hazırsanız başlayalım...

*Bitcoin'in bir haftalık fiyat grafiği. Kaynak: Coinmarketcap

Son günlerde yaşanan olayların temeli, dünyanın en büyük kripto para haber siteleri arasında yer alan Coindesk tarafından yayınlanan bir rapora dayanıyor. 2 Kasım 2022'de yayınlanan bu raporda, dünyanın en büyük üçüncü kripto para borsası FTX ve bu borsanın milyarder kurucusu Sam Bankman-Fried ile ilgili bazı bilgiler yer alıyordu. Ancak raporun kilit noktası bunlar değil. Asıl bomba yine Sam Bankman-Fried tarafından kurulan ve FTX ile de yakın ilişki içinde olduğu bilinen Alameda Research isimli kripto para ticaret platformunda patladı.

Alameda Research'ün bilançosuna ulaşmayı başaran Coindesk, gündeme bomba gibi düşen istatistikler paylaştı. Rapora göre FTX ile Alameda Research, bağımsız iki firma gibi görünüyor olsa da işin aslı farklıydı. Öyle ki Alameda'nın 14.6 milyar dolar varlığı vardı. Ancak bunun 5.82 milyar dolarlık bölümü, FTX borsasında kullanılan yerel kripto para birimi FTX Token'di (FTT). Üstelik bu FTT'nin 3.66 milyar dolarlık bölümü de kilitliydi. Yani nakite çevrilemeyecekti. "Bunda ne var?" dediğinizi duyuyor gibiyiz. Gelin anlatalım!

*Bitcoin'in bir aylık fiyat grafiği. Kaynak: Coinmarketcap

Coindesk tarafından hazırlanan rapor, FTT'nin tabiri caizse "balon" olduğunu gözler önüne seriyordu. Zira bugüne dek yapılan açıklamalara göre FTT'nin piyasaya değeri 3 milyar dolardı. Ancak Alameda, FTT'nin piyasa hacminin yüzde 193'ü kadar kripto para birimini bünyesinde tutuyordu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan yatırım platformu Swan Bitcoin'in CEO'su Cory Klippsten, "Alameda'nın öz sermayesinin çoğunluğunun aslında FTX tarafından havadan basılmış tokenlerden oluştuğunu görmek büyüleyici." ifadelerini kullandı. Klippsten bu açıklamasında bir anlamda, şirketin "koca bir balondan ibaret olduğunu" ima ediyordu.

Alameda'nın bilançosu, tamamen FTT'den ibaret değildi. Şirket, 134 milyon dolar nakit, 2 milyar dolarlık hisse senedi, 3.37 milyar dolarlık kripto -ki bunların 863 milyon dolarlık bölümü kilitli Solana (SOL)- tutuyordu. Daha da ilginç bir şey söyleyelim: Alameda, 8 milyar dolar borcu olan bir şirketti. Tüm bunlar, Alameda'nın aslında öylesine kurulmuş ve FTX tarafından finanse edilen bir şirket olduğu düşüncesini ortaya çıkardı. Sam Bankman-Fried, iki büyük şirket kurmuş gibi görünmüş ancak esasında kendi imparatorluğunu kurmuştu. Zira FTX de Alameda da kendi sektöründe en büyükler arasındaydı. Üstelik Alameda'nın nakit sorunu yaşayan şirketlere finansman sağlayacağı açıklanmıştı. Evet, olmayan parayla...

Coindesk'in raporu ile ilgili açıklamalarda bulunan ilk isim, Alameda CEO'su Caroline Ellison oldu. Kendilerini savunan Ellison, raporun Alameda'nın tüm varlıklarının alt kümesini içerdiğini söyledi. Bugüne kadarki tüm krediler için tam ödeme yapıldığından bahseden CEO'ya göre raporda yer almayan 10 milyar dolarlık daha sermaye vardı. Sam Bankman-Fried ise yayınlanan raporu "asılsız" olarak nitelendirdi.


Kaynak webtekno.com

 

Mahalleler Muhtarsız Kaldı: Yemeksepeti, Uygulamadaki Muhtar Özelliğini Kaldırdı

2022 yılına olaylı bir başlangıç yapan Yemeksepeti, geçtiğimiz aylarda önce hacklenmiş ardından da yeni yılda yaptığı zam oranıyla çalışanların isyanıyla gündeme gelmişti. Neyseki olaylar kısa bir süre içinde tatlıya bağlanmış ve şirket, çalışanların maaşında yapılan zam oranında değişikliğe gitmişti. 

Eğer Başarırsak Uzay Araçlarında Havalı Pozlar Verebileceğimiz Yapay Yerçekimi Oluşturmak Mümkün mü?

Star Trek, Star Wars, Battlestar Galactica, 2001: A Space Odyssey gibi popüler bilim kurgu dizi ve filmlerinde dikkat ettiyseniz sonsuz uzay boşluğunda dolanan uzay araçlarının içindeki insanlar sanki Dünya’da bir yerdeymiş gibi yere sağlam bir şekilde basıyorlar. Gerçek uzay görevlerindeki astronotları izlediğimiz zaman ise aracın içinde, boşlukta süzüldüklerini görüyoruz. Çünkü yapay yerçekimi, kurgusal bir yapı.