Aya Bir Kez Daha Gidiyoruz: 2022 Yılında Yapılması Planlanan 15 Uzay Görevi

Hayır, o kapaktaki kedi uzaya gitmeyecek ama biricik dostlarımızı da alıp başka gezegenlere, bizimle yaşamaları için götürmeye bir adım daha yaklaşıyoruz, Peki ne zaman? Bu yıl içerisinde atılacak adımlar. 2022'de gerçekleşecek uzay görevlerini açıklıyoruz.

20.02.2022 22:00:21 tarihinde yayınlandı.

Hayır, o kapaktaki kedi uzaya gitmeyecek ama biricik dostlarımızı da alıp başka gezegenlere, bizimle yaşamaları için götürmeye bir adım daha yaklaşıyoruz, Peki ne zaman? Bu yıl içerisinde atılacak adımlar. 2022'de gerçekleşecek uzay görevlerini açıklıyoruz.

National Aeronautics and Space Administration (NASA) 1958 yılından beri Ay’a gitmek başta olmak üzere pek çok önemli uzay görevine imza attı. Bu çalışmalar sayesinde bugün içinde yaşadığımız evreni, komşu gezegenleri ve çok daha uzak gezegenleri yakından tanıma fırsatımız oldu. 2022 yılında da bu görevler hız kesmeden devam edecek. Bu görevler tabii ki tam da planladığı gibi yürümeyebilir. Çünkü uzaydan bahsediyoruz, her an her şey ters gidebilir. Bu nedenle listemizdeki görevlerin pek çoğunun en erken 2022 yılında yapılmasının planladığını belirtmeden geçmeyelim. 

CubeSat görevi başarıya ulaşırsa sonunda Ay’da gerçekten su var mı yok mu anlamış olacağız. Görev dahilinde Ay’a gönderilecek olan Lunar Ice Cube aracının amacı su başta olmak üzere diğer organik uçucu maddelerin dağılımını incelemektir. Görevin başarıya ulaşması halinde organik maddelerin ortaya çıkış süreci de anlaşılmış olacak.

Near-Earth Asteroid Scout görevi kapsamında CubeSat görevinde kullanılana benzer bir araç en yakın Dünya astroidine gönderilecek ve geri getirilecek. Bu aracın sorunsuz bir şekilde gidip gelmesi bile başarı kabul ediliyor ancak bununla yetinmeyen NASA mühendisleri, bu görev sonunda asteroit ile ilgili ne var ne yoksa öğrenmiş olmayı hedefliyorlar.

NASA iyiden iyiye Ay ve Mars yolculuklarını rutin hale getirmeye karar vermiş gibi görünüyor. Lunar InfraRed Imaging görevi kapsamında Ay’a ve olursa Mars’a gönderilecek olan uzay araçları, henüz test edilmemiş derin uzay teknolojilerinin transit ve uzun süreli yolculuklarda nasıl bir etki bıraktığını test edecekler.

‘E hani daha önce gitmiştiniz?’ diye sordurtan bir görev. NASA desteğiyle Japon Uzay Ajansı JAXA ve Tokyo Üniversitesi tarafından hazırlanan OMOTENASHI görevinin amacı, Ay yörüngesinde iniş ve manevra yapmayı test etmek. İlk Ay’a gidişten çok daha üstün bir teknolojinin kullanıldığı araçların elbette test edilmesi normal ancak insan yine de bir şüpheye düşmüyor değil.

Yine NASA desteğiyle Japon Uzay Ajansı JAXA ve Tokyo Üniversitesi tarafından hazırlanmış olan EQUULEUS görevinin amacı Dünya-Ay serbest bırakma yörüngesinde Sun-Earth_Moon dinamiklerini kullanarak bazı manevraları test etmek.

The Intuitive Machines 1 görevi aslında basit bir kargo taşıma görevi diyebiliriz. Görev kapsamında Nova-C isimli bir araç Ay’ın Vallis Schroteri bölgesine gönderilecek. Araç içinde bazı NASA yükleri olacak.

Cislunar Otonom Konumlandırma Sistemi Teknoloji Operasyonları ve Navigasyon, kısaca CAPSTONE deneyi ufak bir gösteri olacak. Deneyin amacı Ay’ın yörüngesinde doğrusala yakın bir rota çizmek. Eğer deney başarılı olursa ilerleyen yıllarda yapılacak uzay seyahatlerinin çok daha güvenli olması bekleniyor.

NASA desteğiyle Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü KARI tarafından planlanan Korea Pathfinder Lunar Orbiter görevi, Güney Kore’nin ilk ay görevi olacak. Görev kapsamında bazı Güney Kore ve ABD üretimi sistemler Ay yörüngesine gönderilecek. Deneyi yapılacak bu sistemlerden biri de uzay interneti. Elbette diğer bir amaç da ileride yapılacak görevler için rota ve iniş noktası belirlemek. 


Kaynak webtekno.com

 

Roma İmparatorlarının Gerçekte Nasıl Göründüğü, Yapay Zeka ve Photoshop ile Ortaya Çıkarıldı

Zamanının en büyük imparatorluklarından biri olan Roma İmparatorluğu, günümüze birbirinden muhteşem eserler bıraktı. Bugün, Roma İmparatorluğu’nu hem bıraktığı mimari eserlerden hem de binlercesi bulunan heykel ve büstlerden tanıyıp, yorumlayabiliyoruz. Peki, birbirinden ünlü Roma İmparatorları’nın gerçekte nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi?

İsrail-Filistin Gerginliğinde Sosyal Medyada Karşılıklı Olarak Yapılan Dezenformasyonlar: Her Gördüğünüze İnanmayın!

İsrail ile Filistin arasındaki gerginlik devam ederken en çok zararı masumların gördüğünü, daha da kötüsü bunların devamını getirecek yanlış bilgilerin, iki tarafın da zihnine yerleştirildiğini ve sosyal medyanın bunda büyük bir rol oynadığını görüyoruz. Bildiğimiz üzere dezenformasyon yapmak oldukça kolay olsa da sonuçları ağır.

Metal Müzik Efsanesi Megadeth, Kendi Kripto Para Birimini Piyasaya Sürdü

Kripto para sektörü, özellikle 2019 yılının sonlarına doğru başladığı ralliyle birlikte yaşlısından öğrencisine milyonlarca yeni yatırımcıyı kendisine çekmeyi başarmıştı. Bu ralli sürerken kripto para dünyasında farklı konseptlerin de yükselişine şahit olduk. Güncel olarak Web 3.0, metaverse ve NFT gibi konseptleri görürken bunlardan bir tanesi de bir kitleye özel hayran tokenlarıydı.

Çin, Dünyanın En Güçlü Katı Yakıtlı Motorunu Test Etti

Fırlatış hazırlığı epey bir uzun süren sıvı yakıtlı roket ateşleyicileri, daha etkili itiş gücü sağlamaları sebebiyle genelde uzay programlarında tercih edilirken; anında ateşleme yeteneğine sahip olan ve bir yerden başka bir yere daha kolay taşınabilen katı roketler çoğunlukla askeri amaçlı olarak kullanılmakta.