İsrail-Filistin Gerginliğinde Sosyal Medyada Karşılıklı Olarak Yapılan Dezenformasyonlar: Her Gördüğünüze İnanmayın!

İsrail ile Filistin arasındaki gerginlik devam ederken en çok zararı masumların gördüğünü, daha da kötüsü bunların devamını getirecek yanlış bilgilerin, iki tarafın da zihnine yerleştirildiğini ve sosyal medyanın bunda büyük bir rol oynadığını görüyoruz. Bildiğimiz üzere dezenformasyon yapmak oldukça kolay olsa da sonuçları ağır.

20.10.2023 14:45:10 tarihinde yayınlandı.

İsrail ile Filistin arasındaki gerginlik devam ederken en çok zararı masumların gördüğünü, daha da kötüsü bunların devamını getirecek yanlış bilgilerin, iki tarafın da zihnine yerleştirildiğini ve sosyal medyanın bunda büyük bir rol oynadığını görüyoruz. Bildiğimiz üzere dezenformasyon yapmak oldukça kolay olsa da sonuçları ağır.

Söz konusu çatışma sürecinde felaket şeklinde nitelendirebileceğimiz olayları iki tarafın da birbirine yüklemeye ve bu sayede kendisini haklı göstermeye çalışmasına şahit oluyoruz. Kimin haklı olduğu konusu bir yana, hepsine yetişmemiz mümkün olmasa da karşılıklı olarak paylaşılan bazı yanlış bilgileri sizler için derledik.

Özellikle de İsrail merkezli hesaplar, video gün yüzüne çıkar çıkmaz Hamas roketlerinden biri olduğunu iddia ederek aynı videoyu defalarca paylaştılar. Bir noktada İsrail de canlı füze görüntülerini paylaştı fakat görüntülerin hastane olayına bağlı olup olmadığı bilinmiyordu ve beklendiği üzere paylaşım da çok geçmeden değiştirildi.

Sosyal Medya Manipülasyonu Araştırmacısı Dr. Tuğrulcan Elmas, bunlara ek olarak şu sözleri ekliyor: “Bugünkü İsrail trol operasyonlarından şunu öğrendim: Hastanenin vurulmasından otomatik olarak sorumlu tutulan İsrail, sosyal medyadaki tepkiyi görünce "İsrail, hastane vurdu." anlatısının sosyal medyada tekel olmaması için eski videoları buzluktan çıkarıp trollere yaydırıyor.” 

“Böylece olayı çözene kadar zaman kazanacak. Hamas'ın vurduğunu kanıtlarlarsa bizi boşuna suçladınız diyecek. Kanıtlayamazlarsa bile olayı sulandırıp komplo teorisi yayar gibi "Bunlar hep Hamas'ın oyunları" deyip kendi cenahını konsolide edecek.”

Kaldırılma ihtimaline karşı burada arşivlenmiş hâlde bulabileceğiniz video, 31 Ağustos 2023 tarihinde yüklenmiş. Bu da saldırıların çok öncesine dayanıyor. Videonun asıl açıklamasında ise Libya’dan bahsediliyor.

“SEN KRALSIN RONALDO” açıklamasıyla paylaşılan video, 2016’da Suriye’deki çatışmalardan etkilenen çocuklar için ünlü futbolcunun desteğini içeriyor.

Fakat İsrail’in, Gazze bölgesinde elektriği kestiği biliniyor. Aynı görüntü daha önce farklı şekillerde yorumlanarak da haber sayfaları tarafından paylaşılmıştı.


Kaynak webtekno.com

 

Metaverse İçin Hazırlanan Sanal Dünya Horizon Worldsde Cinsel Taciz Yaşandı: Soruşturma Başlatıldı

Meta'nın Metaverse için hazırladığı ve Meta'nın sahibi olduğu sanal gerçeklik (virtual reality-VR) şirketi Oculus'ın ürettiği Quest gözlükleriyle erişilebilen Horizon Worlds isimli sanal dünyada bir cinsel saldırı vakası yaşandı. Horizon Worlds'ün 2019 yılında başlatılan beta sürümünde bulunan ismi açıklanmayan bir kadın, 26 Kasım'da tacize uğradığını açıkladı.  

Twitter, Bazı Ülkelerde Blue Aboneliğini Yanlış Fiyatlandırdığı İçin Dolandırıcılık Cezası Yiyebilir

Twitter’ın ücretli abonelik hizmeti olan Blue, 1080P video yükleme ve öncelikli yorumlara ek olarak yıllardır platformun “statü göstergesi” olan mavi tikini de herkesin kullanımına sunuyordu. Dünya üzerinden pek çok ülkede kullanıma sunulan abonelik hizmeti geçtiğimiz hafta da şaka gibi fiyatıyla da ülkemizde kullanıma sunulmuştu.