2018de Görevini Tamamlayan Kepler Uzay Teleskobu’nun Keşfettiği Son Üç Gezegen Açıklandı

NASA’nın Kepler Uzay Teleskobu, Mart 2009’da uzaya gönderilmişti. Teleskop, yıllar boyunca yüz binlerce yıldızı gözlemlerken binlerce de ötegezegen (Güneş sistemi dışındaki gezegenler) tanımlamıştı.

1.06.2023 15:15:11 tarihinde yayınlandı.

NASA’nın Kepler Uzay Teleskobu, Mart 2009’da uzaya gönderilmişti. Teleskop, yıllar boyunca yüz binlerce yıldızı gözlemlerken binlerce de ötegezegen (Güneş sistemi dışındaki gezegenler) tanımlamıştı.

Şimdi ise ABD’deki Massachussets Teknoloji Enstitüsü ve Wisconsin Üniversitesinden astronomlar, 2018 yılında görevini tamamlayan Kepler’in gördüğü son gezegenleri keşfetti. Bulgular, Royal Astronomical Society üzerinden bugün yayımlandı.

Gezegenlerin bir tasviri / NASA .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Kepler, son günlerinde yıldızların parlaklığını kaydetmeye devam etti. 30 Ekim 2018’de isa yakıtı tükendi ve resmi olarak görevini tamamladı. Profesör Andrew Vanderburg ve Elyse Incha liderliğindeki araştırmacılar da aracın son haftasından elde edilen verileri inceledi ve üç yıldıza ulaştı.

Bunun ardından ise yıldızların ikisinin birer gezegene ev sahipliği yaptığını belirlendi. Üçüncü yıldızın ise henüz doğrulanmamış bir ötegezegen adayına sahip olabileceği aktarıldı. NASA da yaptığı açıklamada bu üçlünün boyutlarının Dünya ve Neptün arasında olduğunu ve yıldızlarına yakın olduklarını ekledi.

Araştırmacılar, onaylanmış gezegenlerden en küçüğü olan K2-416b, Dünya’nın 2,6 katı büyüklüğünde olduğunu söylerken bir kırmızı cüce olan yıldızının etrafında yaklaşık 13 günde bir döndüğünü belirtiyor. İkincisinin ise Dünya’nın boyutunun üç katından biraz daha büyük olan ve her 6,5 günde yıldızı etrafında dönüşünü tamamlayan K2-417b. 400 ışık yılı uzağımızda bulunan her iki gezegen de boyutları ve yıldızlarına olan yakınlıkları nedeniyle “sıcak mini Neptünler” olarak tanımlanıyor.

Kepler Uzay Teleskobu .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Kepler’in gözlemlediği, henüz doğrulanmayan gezegen ise EPIC 246251988 b olarak adlandırılıyor. Kendisi, Dünya’nın neredeyse dört katı büyüklükte olması nedeniyle bu üçlünün en büyüğü. Neptün’e benzer boyuta sahip olan gezegen adayı, bizden 1200 ışık yılı uzaklıkta ve yıldızının etrafında 10 günde dönüyor.

9,5 yıl görevde kalan Kepler Uzay Teleskobu, bu süre boyunca 2600’den fazla ötegezegeni keşfetmişti. Şu ana kadar 5000’den fazla öte gezegenin tanımlanması da aracın gezegen keşiflerine ne kadar yararlı olduğunun bir göstergesi. Araştırmacılardan Elyse Incha da Kepler’den elde edilen verilerin hâlen çok daha fazla keşfin yapılmasını sağlayabileceğini ekledi.


Kaynak webtekno.com

 

Samsung Galaxy Watch 3e Pek Çok Yeni Özellik Sunan Bir Güncelleme Geldi

Samsung, geçtiğimiz sene Ağustos ayında düzenlediği UNPACKED etkinliğinde hem tasarımıyla hem de sunduğu özellikler ile gözleri üzerine toplamayı başaran akıllı saati Galaxy Watch 3'ü tanıtmıştı. Sonrasında gelen titanyum versiyonuyla da büyük ilgi gören Galaxy Watch 3, şimdiye kadar birkaç ufak güncelleme almıştı ancak bu güncellemeler büyük bir yenilik ya da geliştirme sunmuyordu.

HBO Max, İsmini Değiştiriyor (Yine)

WarnerMedia'nın Netflix rakibi film ve dizi yayın platformu olan HBO Max, 4. kez ismini değiştirmeye hazırlanıyor. Konuyla ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre WarnerMedia, Discovery+ ile birleşecek olan HBO Max'in 'HBO' kısmının platformun algısını daralttığını düşünüyor. Bu nedenle platformun yeni ismi yalnızca 'Max' olacak.

Sunucu (Server) Nedir? Sunucular ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Teknolojinin ve İnternetin günlük yaşamda daha çok kullanılmasıyla birlikte bilgisayar ve dijital dünyaya ait terimlerin de daha çok kullanılmaya başlandığını görebilirsiniz. Server ve sunucu ifadeleri, İnternetin yaşamımıza dahil ettiği terimler arasında yer alır. Aslında Server ve sunucu aynı şeyi ifade eder. Server; bir bağlantı ağını yönetmek, veritabanı barındırmak, dosya paylaşmak, uygulama paylaşmak, web sayfaları ile e-posta barındırmak için kullanılan güçlü bilgisayar olarak ifade edilebilir.