Sunucu (Server) Nedir? Sunucular ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Teknolojinin ve İnternetin günlük yaşamda daha çok kullanılmasıyla birlikte bilgisayar ve dijital dünyaya ait terimlerin de daha çok kullanılmaya başlandığını görebilirsiniz. Server ve sunucu ifadeleri, İnternetin yaşamımıza dahil ettiği terimler arasında yer alır. Aslında Server ve sunucu aynı şeyi ifade eder. Server; bir bağlantı ağını yönetmek, veritabanı barındırmak, dosya paylaşmak, uygulama paylaşmak, web sayfaları ile e-posta barındırmak için kullanılan güçlü bilgisayar olarak ifade edilebilir.

20.02.2022 21:15:19 tarihinde yayınlandı.

Teknolojinin ve İnternetin günlük yaşamda daha çok kullanılmasıyla birlikte bilgisayar ve dijital dünyaya ait terimlerin de daha çok kullanılmaya başlandığını görebilirsiniz. Server ve sunucu ifadeleri, İnternetin yaşamımıza dahil ettiği terimler arasında yer alır. Aslında Server ve sunucu aynı şeyi ifade eder. Server; bir bağlantı ağını yönetmek, veritabanı barındırmak, dosya paylaşmak, uygulama paylaşmak, web sayfaları ile e-posta barındırmak için kullanılan güçlü bilgisayar olarak ifade edilebilir.

Cihazlar aracılığı ile web erişimi sağlanmasına olanak tanıyan sunucu, kesintisiz bir şekilde çalışır. Sunucunun kesintisiz bir şekilde 7/24 çalışması son derece önemlidir. Çalışması kesintiye uğrayan sunucuya bağlı olan web siteleri yayın yapamaz. Bu nedenle İnternet kullanıcılarının da o web sitelerine erişimi mümkün olmaz. 

Kesintisiz iletişimin sağlanabilmesi için sunucuların yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı yerlerde barındırılması gerekir. Sunucular data center adı verilen özel alanlarda barındırılır. Elbette işletmelerin kendi sunucuları için özel bir alan oluşturması da mümkündür. Fakat sadece 1 sunucu için uygun koşullar hazırlamak ve güvenlik önlemleri almak oldukça maliyetli bir iştir. Bu nedenle sunucuların barındırılması için özel olarak hazırlanan veri merkezlerini kullanmak daha faydalı, az maliyetli ve çözümcül bir yaklaşımdır.

Sunucu hizmeti alırken barındırma koşulları hakkında detaylı bilgi edinmek faydalı olur. Sunucunun barındırıldığı alan, kesintisiz bağlantının sağlanması bakımından önem taşır. Network altyapısına önem veren Natro, Çizgi Telekomünikasyon A.Ş. veri merkezini uzman ekibi ve 6 farklı monitör ile 7/24 takip eder. Yüksek güvenliğin sağlandığı veri merkezlerinde bulunan sunucuları kullanmak için Natro’nun sunucu seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 

Sunucular, kullanım amaçları doğrultusunda özelleştirilen uygulamalar ve donanımlar barındırırlar. Bu yüzden kullanım amacına göre farklı server çeşitleri mevcuttur. Server çeşitleri, kullanım amaçları ve özellikleri şu şekilde sıralanabilir.

Paylaşımsız fiziksel sunucu olarak da bilinen Dedicated sunucu, kolay bir şekilde host edilir. Dedicated server kurabilmek için özel ekipman bileşenlerine ve yüksek teknolojiye ihtiyaç duyulur. Donanımsal ve yazılımsal kapasitesi sayesinde kullanıldığı ağ üzerinde antivirüs güncellemesi, izinsiz girişlerin tespiti, güvenlik denetimi, DDoS koruması, işletim sistemi güncellemesi, veritabanı yönetimi, yedekleme, geri yükleme ve DNS barındırma gibi pek çok işlemi kolay bir şekilde yapabilir. Paylaşımsız sunucuların işlemcisi, RAM ve disk alanı sadece bir kişiye veya bir işletmeye aittir. Bu nedenle kullanımı son derece güvenlidir.

Fazla sayıda görsel ve veri barındıran ve yüksek hacimli trafiği bulunan işletmeler için Dedicated server ideal bir sunucudur. Paylaşımsız sunucu, yüksek performans sunar. Bu nedenle iş hacmi yüksek olan işletmeler Natro’dan Dedicated sunucu alabilirler. Natro’nun sağladığı Dedicated server ihtiyaçlara göre kolay bir şekilde konfigüre edilebilir. Natro, Dedicated sunucu kurulumunu bir iş gününde teslim eder. Kaliteli ve hızlı bir şekilde server hizmeti almak istiyorsanız, kaliteli ve çözüm odaklı hizmet anlayışı ile hareket eden Natro’yu tercih edebilirsiniz.

VDS sunucu, sanal atanmış sunucudur. Sanal özel sunucu (VPS) ile sık sık karıştırılsa da farklılıkları mevcuttur. Sanallaştırma yöntemiyle oluşturulan VDS sunucuyu kullanıcının ihtiyaçlarına göre özelleştirmek mümkündür. VDS server, birbirinden bağımsız işletim sistemi ve server yazılımı barındırır.

VDS sunucular, yüksek iş yükü nedeniyle trafik alan web siteleri ve kurumsal web siteleri için idealdir. Yoğun trafik alan sitelerde hız ile ilgili sorunlar yaşamak mümkündür. Hız problemleri web sitelerinin ziyaretçilerini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle büyük ölçekli işletmelerin VDS server kullanması tavsiye edilir. Çünkü VDS sunucular her zaman yüksek performans ile çalışırlar. İhtiyacınıza uygun çözümlere ulaşmak için natro.com tıklayabilir, vds sunucu kiralama seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

VPS sunucu, sanallaştırma yazılımı kullanılarak fiziksel bir sunucunun sanal sunucu parçalarına ayrılmasını ifade eder. Tek bir kaynağın birden fazla kişi tarafından kullanılmasına olanak sunan VPS server, özel sanal sunucu anlamını taşır. VPS sayesinde fiziksel sunucu üzerinde birbirinden tam anlamıyla bağımsız olarak çalışan birden fazla özel sanal sunucu bulundurulabilir. VPS sunucudaki alanlar diğer kullanıcılardan net bir şekilde ayrıldığı için kullanıcı kaynaklı problemler oluşmaz. Aynı fiziksel sunucuyu kullanan VPS server kullanıcılarından herhangi birinin yavaşlama sorunu diğer kullanıcıları etkilemez.


Kaynak webtekno.com

 

Dijital Pazarlama Konferansı Digitalzone21 26-27 Ekimde Gerçekleşecek

Dijital pazarlama ile ilgilenenler ve bu konuda kendini geliştirmek isteyenler için oldukça verimli geçecek bir dijital pazarlama konferansı haberimiz var. Zeo Agency tarafından 2013 yılından beri düzenlenen ve alanında uzman pek çok profesyonelin katılımıyla gerçekleşen Digitalzone'21, bu sene 26 ve 27 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek.

Instagram Şifresi Nasıl Değiştirilir?

Kullanıcı sayısı bir milyarı aşan (evet, milyar) Instagram’ı sizin de kullanıyor olma ihtimaliniz bir hayli yüksek. Artık hayatımızın her alanına nüfuz etmiş olan sosyal medya platformlarının şüphesiz en güçlüsü olan Instagram, anlık olarak konumumuz dahil özel hayatımıza dair çok ayrıntılı bilgilere sahip. Böyle bir durumda da kendi güvenliğimize sorumluluk duygusuyla yaklaşmak olmazsa olmaz bir şart.