Yapay Zeka ile Oluşturulan Görseller Hakkında ABDde Emsal Bir Karar Alındı

Midjourney ve DALL-E 2 gibi yapay zekâ destekli görsel oluşturma araçları, dijital sanat dünyasında da büyük bir tartışmaya yol açtı. Sanatçıların bir kısmı bu görsellerin özgün olmadığını ve sanatı mahvettiğini savunurken bir kısmı ise yapay zekâyı bir yararlı bir araç olarak gördüğünü dillendirdi.

25.02.2023 01:00:24 tarihinde yayınlandı.

Midjourney ve DALL-E 2 gibi yapay zekâ destekli görsel oluşturma araçları, dijital sanat dünyasında da büyük bir tartışmaya yol açtı. Sanatçıların bir kısmı bu görsellerin özgün olmadığını ve sanatı mahvettiğini savunurken bir kısmı ise yapay zekâyı bir yararlı bir araç olarak gördüğünü dillendirdi.

Bu araçlarla oluşturulan görseller için telif hakkına sahip olup olunamayacağı da ayrı bir tartışma konusuydu. Fakat bugün, büyük kalibre bir kurumdan çarpıcı bir karar çıktı. ABD Telif Hakkı Dairesi, Midjourney ile oluşturulan görsellerin telife tabi olmayacağına hükmetti.

Söz konusu hüküm, yakın zamanda Kristina Kashtanova’nın yayınladığı çizgi romanı Zarya of the Dawn için verildi. Kristina, çizgi romanda bulunan tüm görselleri Midjourney aracılığıyla oluşturmuştu. ABD Telif Hakkı Dairesi, Kristina’nın yazdığı metinlerin ve roman düzeninin telif hakkına tabi olduğunu bildirse de görseller için aynı şeyi söylemedi.

Kurum, görseller için “insan ürünü değil” ifadelerini kullandı. Çizgi romanın yazarı Kristina ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda yapay zekâ ile üretilen görsellerin de yaratıcılık içerdiğini ifade etti. Kristina’nın açıklamasındaki o kısım şu şekildeydi:

()

“Üretimsel Yapay Zeka modelinin çıktısının sanatçının yaratıcı girdisine bağlı olduğunu ve rastgele olmadığını anlamak son derece önemli.”

Peki siz bu konuda hangi tarafta yer alıyorsunuz?

İLGİLİ HABER Midjourney ve ChatGPTden Çok Daha Fazlası Var: Birbirinden Yaratıcı İşler Çıkarmanızı Sağlayacak 15 Yapay Zekâ Aracı


Kaynak webtekno.com

 

Jüpiterin Uydusu Europa Hakkında Heyecan Verici Gelişme: Kuzey Kutbu İlk Defa Görüntülendi

Dünyanın artık insanlığı ve bu kadar fazla yaşam döngüsünü kaldıramadığı uzun yıllardır konuşulan konulardan birisi. Bunun farkında olan insanlık ise çeşitli uzay araştırmaları ve çalışmalarıyla dünyadan uzaklaşmanın, farklı gezegenlere göç etmenin bir yolunu arıyor. Fakat önemli çalışmalar bulunsa da ne yazık ki halen yaşama uygun bir gezegen keşfedilebilmiş değil.

Güneş’e En Yakın ve En Uzak Gezegen Hangisidir, Tüm Bu Ölçümler Nasıl Yapılır?

Evren, yüzyıllardır insanların sayısız araştırma yapmasına neden olmuştur. Mezopotamya uygarlıkları, Yunanlılar, Mayalar, İnkalar ve Aztekler, özellikle Güneş Sistemi ile ilgili çok önemli çalışmalara imza atmıştır. Günümüzde, Güneş Sisteminde birbirinden farklı boyutlara  ve konumlara sahip sekiz gezegen olduğu kabul edilmektedir. 

İnternetine Güvenmeyen Almasın: Call of Duty: Modern Warfare II, Daha Çıkış Yapmadan 55 GB Güncelleme Aldı

Video oyun tutkunları, bir süredir Activision cephesine kulak kesilmiş durumdalar. Bunun nedeni, birkaç ay önce tanışma imkanı yakaladığımız Call of Duty: Modern Warfare 2'nin yarın itibarıyla piyasaya sürülecek olması. Oyuncuların meraklı bekleyişleri sürerken, geliştirici ekipse oyunla ilgili son çalışmalarını yapıyor. Şimdiyse bu oyunla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşanmış durumda.

Sonynin Mobil Oyun Deneyimini PlayStation Kalitesine Çıkaracak Patenti Ortaya Çıktı

Mobil oyun sektörü, günden güne yükselmeye devam ederken bu sektöre hitap eden yeni cihazları da görüyoruz. Örneği Razer, 2020 yılında hem Android hem de iOS uyumlu ‘Kishi’ ismini verdiği bir kontrolcüyü piyasaya sürmüştü. Razer Kishi’nin yanı sıra basit düzeyde pek çok kontrolcü ve Steelseries Nimbus gibi cihazlar da piyasada yer edinmiş durumda.