USBden Bilgisayara Dosya Aktarımı Hızlıyken Tam Tersi Durumda Hız Neden Çok Düşüyor?

40W enerji verebilen bir şarj adaptörünü kullandığınız her telefon, bildiğiniz üzere 40W değerinde şarj olmaz. Adaptör her ne kadar bu çıkışı verebilse de telefonunuzun da 40W değerini alabilmesi gerekiyor ki bu değere ulaşarak hızlı şarj olabilsin. Bu bağlamda farklı cihazlarda farklı değerler görürüz.

9.03.2023 14:30:19 tarihinde yayınlandı.

40W enerji verebilen bir şarj adaptörünü kullandığınız her telefon, bildiğiniz üzere 40W değerinde şarj olmaz. Adaptör her ne kadar bu çıkışı verebilse de telefonunuzun da 40W değerini alabilmesi gerekiyor ki bu değere ulaşarak hızlı şarj olabilsin. Bu bağlamda farklı cihazlarda farklı değerler görürüz.

Odağımızdaki depolama birimleri için de temelde bu durum geçerlidir. Özellikle de taşınabilir birimlerden bilgisayara veya bilgisayardan taşınabilir depolama birimlerine dosya gönderirken aradaki hız farkını görebilirsiniz. Şimdi bunun sebebine ışık tutuyoruz.

Bunların ilki, bilgisayarınızdaki depolama biriminin (HDD veya SSD) okuma ve yazma hızı. İkincisi ise dosya aktarımını yapacağınız diğer depolama biriminin okuma ve yazma hızı. Çoğu zaman USB, HDD veya diğer depolama birimlerinde okuma hızının yazma hızından yüksek olduğunu görebilirsiniz.

Çoğu zaman yüksek okuma hızı, yüksek yazma hızını da beraberinde getirse de bunun bir standardı olmadığından ikisini de kontrol etmek gerekiyor. Aynı durum SSD’ler ve HDD’ler için de geçerli.

Çünkü dosya transferinde yazma hızının yanında bir de okuma hızı belirleyici olur. Sizin 500MB/s yazan SSD’niz, daha az okuma hızına sahip olan HDD’niz yüzünden transferi daha yavaş gerçekleştirebilir.

Aynı şekilde bunun tersi de olabilir. Eğer C diskinizden D diskinize bir dosya aktarmak istiyorsanız ve diskinizin bağlı olduğu HDD/SSD’nin okuma hızı, hedefteki HDD/SSD’nin yazma hızının gerisindeyse transfer hızınız yine sınırlanmış olur.

Zira aktarım hızı yavaş olan donanımlar, uzun vadede fazlaca vakit kaybettirecektir. Elbette bu, depolama birimini ara ara az sayıda atılan fotoğraflarla dolu bir depo gibi kullananlar için pek de önemli olmayacağından kişiye göre şekillenecek bir mesele diyebiliriz.

SD kartlar bu bağlamda üzerlerinde daha çok bilgi barındırıyorlar. Örneğin U, V ve C ibareleri, bizlere bu kartların hızları konusunda fikir veriyor. Baktığınızda (örnek olarak) U3 ibaresi bulunan bir SD kart, en az 30MB/s sürekli yazma hızına sahip demek. Bu da UHS 1 ve modern SD kartlarda görülen 2 olarak değişiyor.


Kaynak webtekno.com

 

NVIDIAnın Madencilik Kilidi Kırıldı! NVIDIA GeForce RTX 3080 Tiın Performansı Yüzde 50 Arttı

Kripto para madenciliği bir süredir ekran kartı üreticilerinin baskısı altında. Aslına bakacak olursak bu pek de şaşırtıcı bir şey değil çünkü madenciler, piyasaya sürülen ekran kartlarını anında satın alarak piyasadaki arz talep durumunu alt üst ettiler. Hal böyle olunca da önde gelen üreticilerden NVIDIA, piyasaya sürdüğü ekran kartlarına madencilik kısıtlaması getirdi. Böylelikle bir ekran kartı, madencilik için kullanıldığında tam performans vermiyordu. Ancak şimdi bu durum değişmiş gibi görünüyor.

Google, Arama Sayfasına Bilgi Pencereleri Eklemeyi Planlıyor

Dünyanın şüphesiz en büyük arama motoru Google, yıllardır aynı arayüze sahip. Google.com’a girdiğinizde karşınıza boş, sadece arama motoru olan ve yukarıdan Görseller ve Gmail’e erişebilmenizi sağlayan butonlara sahip bir sayfa çıkıyor. Görünüşe göre Google, yeni ‘bilgi pencereleri’ ile sayfasını renklendirmek istiyor.