Meta, Tıpkı İnsan Gibi Etraftaki Nesneleri Birbirinden Ayırt Edebilen Yapay Zekasını Tanıttı: SAM

Son bir yılda herkesin kullanabileceği kadar kolay ve faydalı hale getirilen yapay zekâ teknolojileri, takip etmesi zor bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Resimleri bile yorumlayabilen ChatGPT için GPT-4 büyük merakla takip edilirken bugün, Meta’dan da büyük bir duyuru geldi.

7.04.2023 05:00:23 tarihinde yayınlandı.

Son bir yılda herkesin kullanabileceği kadar kolay ve faydalı hale getirilen yapay zekâ teknolojileri, takip etmesi zor bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Resimleri bile yorumlayabilen ChatGPT için GPT-4 büyük merakla takip edilirken bugün, Meta’dan da büyük bir duyuru geldi.

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi ve metaverse dünyasının en büyük destekçisi olan şirket, görsellerde nesneleri ayırt edebilen yapay zekâ geliştirdi. “Segment Anything Model (SAM – Her Şeyi Bölümlendirin)” adıyla duyurulan yapay zekâ, özellikle artırılmış gerçeklik dünyasına büyük bir katkı sunabilir.

.content-slider{ overflow: hidden; width: calc(100% + 60px); margin-top: 16px; padding-bottom: 57.8%; padding-top: 1.38889rem; position: relative; } .content-slider .img { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; background-size: cover; } .content-slider .foreground-img { width: 50%; } .content-slider .slider { position: absolute; -webkit-appearance: none; appearance: none; width: 100%; height: 100%; background: transparent; outline: none; margin: 0; transition: all 0.2s; display: flex; justify-content: center; align-items: center; top: 0px; left: 0px; } .content-slider .slider::-webkit-slider-thumb { -webkit-appearance: none; appearance: none; width: 20px; padding-bottom: 60%; padding-top: 1.38889rem; background: transparent; cursor: pointer; outline: none; box-shadow: none; border:none; } .content-slider .slider::-moz-range-thumb { width: 20px; padding-bottom: 60%; padding-top: 1.38889rem; background: white; cursor: pointer; outline: none; box-shadow: none; border:none; } .content-slider .slider-button { pointer-events: none; position: absolute; width: 30px; height: 30px; border-radius: 50%; background-color: white; left: calc(50% - 15px); top: calc(50% - 15px); display: flex; justify-content: center; align-items: center; } .content-slider .slider-button:after { content: ""; padding: 3px; display: inline-block; border: solid #5d5d5d; border-width: 0 2px 2px 0; transform: rotate(-45deg); } .content-slider .slider-button:before { content: ""; padding: 3px; display: inline-block; border: solid #5d5d5d; border-width: 0 2px 2px 0; transform: rotate(135deg); } .content-slider .slider-line { pointer-events: none; position: absolute; width: 6px; height: 100%; background-color: white; left: calc(50% - 3px); top: 0; display: flex; justify-content: center; align-items: center; } @media (max-width: 767px){ .content-slider { width: 100%; margin: 0; padding-top: 0; } }

SAM’i bir örnek üzerinden anlatmak daha anlaşılır olacaktır. Kafanızı ekrandan kaldırıp şöyle bir etrafa bakın. Etrafınızdaki her bir nesneyi ayrı ayrı ayırt edebiliyor ve tanımlayabiliyorsunuz, değil mi? İşte SAM de tam olarak bunu yapabiliyor.

Elbette bugüne kadar SAM’e benzer teknolojilerle karşılaştık. Adobe’un Photoshop’taki özne, nesne ve gökyüzü seçicisi bile bunlardan biriydi. Fakat SAM, bir görüntü içindeki nesneleri çok daha yüksek doğrulukla seçebiliyor. Üstelik bunu daha önce eğitilmediği türden görüntüler üzerinde bile yapabiliyor.

Meta’nın paylaştığı açıklamaya göre SAM, nesnelerin kendisini değil, 'nesne' dediğimiz şeyin ne olduğunu öğrenmiş durumda. Bu da SAM’e daha önce hiç karşılaşmadığı nesneleri bile seçme imkânı sunuyor. Ayrıca bu yetenek, SAM’in ekstra eğitime ihtiyaç duymamasını da sağlıyor.

Meta’ya göre SAM’in kullanım alanları fazlasıyla geniş. Bu teknoloji, görüntüdeki herhangi bir nesneyi dışa aktarma imkânı sunabilir, artırılmış gerçekliğin hayatımızda yaygınlaştığı günlerde dijitalin gerçekliğimize karışmasına destek olabilir, bilimsel çalışmalara yardımcı olabilir, yeni yapay zekâ teknolojilerinin temelini oluşturabilir. SAM’in kullanım alanı, tamamen bizim hayal gücümüzle sınırlı durumda.

Meta, herkesin bu teknolojiyi denemesini sağlamak için SAM’e özel bir demo sayfası oluşturdu. Bu sayfada hazır görselleri üzerinde nesnelerle etkileşimde bulunabilirsiniz. SAM’i kendi görsellerinizde kullanmak içinse GitHub sayfasına ulaşarak kaynak kodları edinebilirsiniz.

İLGİLİ HABER Meta, 14 Mayıs Türkiye Genel Seçimleri İçin Seçim Operasyon Merkezi Kurdu


Kaynak webtekno.com

 

82 Milyar Dolarlık Yatırım Şirketinden Yavaş At da Shitcoinler Yesin" Dedirten Bitcoin Tahmini

Her gün hakkında yeni haberler ile karşılaştığımız kripto para birimleri hızla yaygınlaşmaya devam ediyor. Dünyanın dört bir yanından birçok insan, yetkililerin şüphelerine rağmen bu para birimlerini yatırım aracı ve ‘geleceğin teknolojisi’ olarak görüyor. Ayrıca, önde gelen şirketlerden de bu para birimlerine milyonlarca dolarlık yatırım yapılıyor.

Windows Phone İşletim Sistemiyle Hatırladığımız Nokia Lumia 520’nin Şimdi Kulaklara Şaka Gibi Gelen Özellikleri

Bu telefonları hatırlayanların gerçekten gözü yaşlı. Tasarımıyla dikkat çeken Windows Phone işletim sisteminden tutun, farklı tasarımları ve renk seçenekleriyle Nokia Lumia serisi, zamanının gözde telefon serilerindendi. Lumia serisinin en uygun fiyatlı modeli olan Nokia Lumia 520 ise, o dönemlerde çoğu gencin hayali olan modellerden bir tanesiydi. Çünkü oldukça uygun fiyatlı bir modeldi ve bununla birlikte tasarımı ile dikkat çekiyordu.