JNLP Dosyası Nedir, Nasıl Açılır?

Java programlama dilinin görece karmaşık bir dünyası vardır. Eğer bir uzman değilseniz Java ile ilişkili sistemlere, formatlara ve dosyalara epey şaşırarak bakabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi de JNLP dosya formatıdır. İçinde barındırdığı bilgiler son derece basit olmasına ve basit bir taban ile yazılmasına rağmen eğer elinizde doğru bir program yoksa bir JNLP dosyasını kolay kolay açamazsınız. 

21.02.2022 06:45:17 tarihinde yayınlandı.

Java programlama dilinin görece karmaşık bir dünyası vardır. Eğer bir uzman değilseniz Java ile ilişkili sistemlere, formatlara ve dosyalara epey şaşırarak bakabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi de JNLP dosya formatıdır. İçinde barındırdığı bilgiler son derece basit olmasına ve basit bir taban ile yazılmasına rağmen eğer elinizde doğru bir program yoksa bir JNLP dosyasını kolay kolay açamazsınız. 

JNLP dosyası, internet tabanlı Java uygulamalarına ait bilgileri barındırır. Başka bir Java dosyası olan JAR ile karıştırılsa da internet gerekliliği nedeniyle bu dosyadan ayrılır. Dosyanın içinde Java dili ile yazılmış ve temel metin şeklinde düzenlenmiş halde bilgiler bulabilirsiniz. Gelin JNLP dosyası nedir, nasıl açılır, hangi programla çalışır gibi merak edilen tüm soruları detaylarıyla inceleyelim.

Java Network Launch Protocol, kısaca JNLP, Türkçesi ile Java Ağ Başlatma Protokolü; Java programlama dili kullanılarak internet üzerinden çalıştırılmak üzere geliştirilmiş uygulamalara ait bilgileri saklayan bir dosya formatı, kimine göre bir dosya teknolojisidir. JNLP dosyasının bağlı olduğu uygulamalar internet tabanlı olsalar da internet tarayıcıları üzerinden değil, cihaza indirilip kurularak çalıştırılırlar.

Çoğu zaman JNLP dosyası, indirildiği Java uygulaması ile birlikte iner ve onunla aynı klasör içinde saklanır. Bazı durumlarda harici olarak indirmeniz, açmanız ve düzenlemeniz gerekebilir. Java dilini biliyorsanız JNLP dosyasını açtıktan sonra gönlünüzce düzenlemeniz mümkün çünkü bu dosyaya sahip pek çok uygulama açık kaynak kodlu olarak kullanıcılara sunulur.

JNLP dosyası, desteklediği uygulamaya göre farklı bir işleve sahiptir. XML şeması şeklinde tanımlanan JNLP dosyaları e-imza uygulamalarında, uzaktan erişim programlarında kullanılabilir ya da uygulamanın sunucuya ulaşmak için kullandığı anahtar görevi görebilir. Bu tür önemli görevleri olan JNLP dosyalarında bir dönem önemli güvenlik açıkları tespit edilmiş ve kısa zaman içinde giderilmiştir.

Herhangi bir arama motoruna JNLP nasıl açılır yazıp arattığınız zaman karşınıza çıkan sayısız internet sitesinde onlarca farklı JNLP açma yöntemi göreceksiniz ama ne gerek var? JNLP bir Java dosyası olduğuna göre onu açmanın en sağlam yöntemi yine bir Java yazılımı kullanmaktır.

İşletim sisteminiz ne olursa olsun buradaki bağlantı üzerinden bilgisayarınıza uygun en güncel Java Runtime Environment ya da bilinen adıyla Java yazılımının en güncel sürümünü indirin ve kurulumu tamamlayın. Kurulum sonrası JNLP dosyanız otomatik olarak Java yazılımı üzerinden açılacaktır. Eğer açılmıyorsa Birlikte Aç seçeneği üzerinden Java yazılımını tercih edebilirsiniz.

Eğer ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Java yazılımını bile indiresim gelmiyor diyorsanız işletim sisteminizde metin görüntülemek için kullanılan Not Defteri ve benzeri uygulamaları kullanabilirsiniz. Bu tür uygulamalar da JNLP dosyaları açmanızı sağlayacaktır ancak düzen kaymaları görebilirsiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

"Üzerinde Çalışmıyoruz", "Yasaklanabilir" Denilen GPT-5’in Yolda Olduğu Öğrenildi

Geliştirdiği yapay zekâ destekli araçlarla gündemden düşmeyen Open AI, yine çok konuşulacak bir gelişme ile karşımızda. Şirket, an itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO) veritabanına yeni bir marka kaydı yaptırmış durumda. Open AI'nin yeni ticari markası "GPT-5" olarak geçiyor. Evet, tahmin edebileceğiniz üzere ChatGPT'nin gelişmiş bir versiyonunu sunacak yeni bir dil modelinden bahsediyoruz.

YouTube, Web Sürümündeki “Oynatma Sırası” Özelliğini Nihayet Mobil Cihazlara Getiriyor (Zahmet Etmeseydiniz)

TikTok’un ortaya çıkışı ile yavaş yavaş kullanıcılarını TikTok’a kaptırmaya başlayan YouTube, Short ve canlı yayın özellikleriyle geçtiğimiz aylarda hem TikTok’un hem de popüler yayın platformu Twitch’in kullanıcılarını yavaş yavaş kendi tarafına çekmeye başladı. Geçtiğimiz ay canlı yayınlara soru cevap ve test özelliği getiren şirket, dün yaptığı açıklamada ise her videonun altına aynı yorumu yapan toksik kullanıcıları engelleyeceğini açıklamıştı.

The Last of Us Part 1’in PC Sürümü Oyunculara Saç Baş Yoldurttu: En İyi Bilgisayarda Bile 60 FPS Göremiyor

28 Mart’ta PC için çıkış yapan The Last of Us Part 1, özellikle dizinin gösterdiği büyük başarının ardından oyunu PlayStation’da oynamamış ve bir kere de PC’de oynamak isteyen hemen hemen her oyuncu tarafından çıktığı gibi satın alınmıştı. Oyunun daha ilk birkaç saatinde korsana yenik düşmesi bir yana, oyunu orijinal ya da korsan fark etmeksizin indiren herkes klavye faresini (yada kontrolcüsünü) kırmamak için kendini zor tuttu.

Çinden Bir Metaverse Yatırımı Daha: Şanghayın Kalkınma Planına Metaverse Dahil Edildi

Metaverse kavramının son zamanların en popüler konusu olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Birçok teknoloji devinin milyarlarca dolar yatırdığı metaverse, ‘internetin geleceği’ olarak nitelendiriliyor ve dünya çapında ilgi görüyor. Türkiye de metaverse çılgınlığına katılan ülkeler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz gün Türkiye’de 20 binden fazla metaverse arsasının satıldığını ve ülkemizdeki sanal arsa fiyatlarını sizlerle paylaşmıştık.