Çıkarılabilir Telefon Bataryaları Geri Dönebilir: İşte Teknoloji Devlerini Köşeye Sıkıştıracak Yeni Düzenlemenin Detayları

Geçtiğimiz haftalarda sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Avrupa Birliği'nin akıllı telefonlarla ilgili bir kararından bahsetmiştik. Önümüzdeki yıllar itibarıyla geçerli olacak bu karar, tüm akıllı telefonlara USB Type-C zorunluluğu getiriyordu. Örneğin Apple, Avrupa Birliği ülkelerinde iPhone satmak istiyorsa, USB Type-C girişli telefonlar üretecekti. Birlik, şimdiyse buna benzer bir kararla gündemde.

21.12.2022 02:00:19 tarihinde yayınlandı.

Geçtiğimiz haftalarda sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Avrupa Birliği'nin akıllı telefonlarla ilgili bir kararından bahsetmiştik. Önümüzdeki yıllar itibarıyla geçerli olacak bu karar, tüm akıllı telefonlara USB Type-C zorunluluğu getiriyordu. Örneğin Apple, Avrupa Birliği ülkelerinde iPhone satmak istiyorsa, USB Type-C girişli telefonlar üretecekti. Birlik, şimdiyse buna benzer bir kararla gündemde.

Avrupa Parlamentosu, şimdilerdeyse akıllı telefonlarda kullanılan bataryalara odaklanmış durumda. Aralık ayının başında bir ön anlaşma onayladı. Bu ön anlaşma, elektronik ürünlerden tutun da elektrikli bisikletlere kadar hemen her üründeki bataryalarla ilgili önemli kurallar getiriyordu. Şüphesiz ki bu düzenlemedeki detaylar en çok da günümüz akıllı telefonları hakkında soru işaretleri oluşturuyor.

Avrupa Parlamentosu'nda ön anlaşmaya varılan karar, bataryalara sahip cihazlara bazı standartlar getiriyor. Bu standartlar arasında en dikkat çeken husus ise bataryaların çıkarılabilir olması. Öyle ki düzenlemede tam olarak şu ifadeler kullanılıyor: "Mevzuatın yürürlüğe girmesinden üç buçuk yıl sonra, cihazlardaki portatif pillerin tüketicilerin kolaylıkla çıkarıp takabilecekleri şekilde tasarlanması gerekiyor." Peki bu ne demek?

Akıllı telefonlar, bundan yıllar önce çıkarılabilir arka kapaklara sahipti. Kullanıcılar, bu kapağı çıkartıp bataryasını tıpkı kumanda pili değiştirir gibi değiştirebilirdi. Ancak yıllar içerisinde su ve toza dayanıklılık ihtiyacı ve patlayan batarya haberlerinin yaygınlaşması, şirketleri farklı bir noktaya getirdi. Bugün piyasaya sürülen telefonların neredeyse hiçbiri açılabilir kapağa sahip değil ve batarya değişimleri de ancak yetkili servisler tarafından yapılıyor. İşte Avrupa Birliği, tam olarak bu durumun değişmesi noktasında ön anlaşmaya varmış durumda.

Avrupa Birliği'ne göre batarya üreticileri, daha sürdürülebilir, daha performanslı ve daha dayanıklı bataryalar için anlaşmaya varmış durumdalar. Avrupa Birliği de bu anlaşma üzerinden kendi yasalarını güncelleyip, ürünlerin daha fazla süreyle kullanılmasını amaçlıyor gibi görünüyor. Örneğin çok daha güçlü bataryaya sahip olan bir telefon, normal kullanım ömründen daha fazla süreyle kullanılacak. Böylelikle tüketicinin sık sık telefon değiştirmesine ihtiyaç kalmayacak. Telefonun bataryası performans kaybı yaşadığında ise tüketici batarya değişimini kendisi yapabilecek. Bu da karbon ayak izinin düşmesi anlamına gelecek. 

Avrupa Parlamentosu'nda görüşülen ve ön anlaşmaya varılan düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceği bilinmiyor. Düzenleme yürürlüğe girdikten 3,5 yıl sonra, bataryası çıkabilen telefonları yeniden görmeye başlayacağız...


Kaynak webtekno.com

 

Instagrama Tartışma Yaratacak Bir Özellik Geliyor: Artık Takipçiler Gizlenebilecek

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından bir tanesi olan Instagram için yeni bir özelliğin yolda olduğu ortaya çıktı. Instagram'la ilgili yaptığı sızıntılarla bilinen Alessandro Paluzzi tarafından ortaya çıkarılan yeni özellik, kullanıcıların gizlilik seviyesini bir nebze daha artıracak gibi görünüyor. Zira bu özellik sayesinde kullanıcılar, takipçi listelerini sınırlandırabilecekler.

Googlea Şaka Makinesi Lakabını Veren En Efsane 1 Nisan Şakaları

Kimi zaman 'yeni bir proje', kimi zaman 'bir oyun', kimi zamansa 'yeni bir özellik' başlığı altında tüm internet camiasına 1 Nisan şakası yapan Google, kimsenin aklına gelmeyecek kadar ilginç şakalar ortaya koymuş ve yüzlerimizi güldürmüştü. 2000 yılından bu yana yapılan şakalar, adeta gelenek hâline gelmişti.