Araştırmacılar Cevap Arıyor: TikTok Zihnimizi Okuyabilir mi?

Tiktok’un hangi içeriğin görüntüleneceğini belirleme algoritmaları hakkında çeşitli tartışmalar ortaya çıkıyor. Bu tartışmalardan biri de geçtiğimiz günlerde New York Times'ta yayınlanan TikTok Zihninizi Nasıl Okur? başlıklı haber ile gündeme geldi.

20.02.2022 16:45:12 tarihinde yayınlandı.

Tiktok’un hangi içeriğin görüntüleneceğini belirleme algoritmaları hakkında çeşitli tartışmalar ortaya çıkıyor. Bu tartışmalardan biri de geçtiğimiz günlerde New York Times'ta yayınlanan TikTok Zihninizi Nasıl Okur? başlıklı haber ile gündeme geldi.

Haberde çeşitli gerekçelerde TikTok'un videoları öne çıkarma özelliklerinin bir zihin okuma sonucunda geliştiği öne sürülüyordu. Ancak TikTok ve diğer sosyal medya uygulamaları, kullanıcılarının zihinlerinde ne olduğundan çok uygulama içinde neler yaptığına odaklanır. TikTok'ta kullanıcılar çeşitli kısa biçimli videolar yükleyebilir ve görüntüleyebilirler. Kullanıcılar video gönderip videoları tükettikçe, onlara daha fazla benzer videolar sunulur.

Bu sene Boston Üniversitesi, Binghamton Üniversitesi ve Londra Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından TikTok'un algoritmasının nasıl çalıştığı üzerine bir çalışma yapıldı. Çalışmada kısa bir videonun viral hale gelmesine sebep olan etkenleri anlamak için 400 TikTok videosu incelendi. İncelemede video sahibinin popüler olup olmadığı, video tarzı gibi bir videonun kullanıcılar tarafından beğenilmesine sebep olabilecek 10 faktör yer alıyordu. 

Çalışmanın sonucunda viral olan ve viral olmayan videolar arasında en önemli özellikler belirlendi. Bir videonun viral olmasında en önemli faktör, video yaratıcısının popülerliğiydi. İkinci en büyük büyük faktörde videonun yakın çekimleri içerip içermemesi oldu. 2019 yılında Çin'deki Guilin Elektronik Teknolojisi Üniversitesi ve Norveç'teki Oslo Üniversitesi'ndeki araştırmacılar da TikTok videolarının izlenme ve beğeni sayılarını inceleyerek popüler olan videolarında kullanıcılar tarafından "beğenilen" şeyler olduğu kanıtlamıştı. 

İLGİLİ HABER Ticari Zekânın Böylesi: Bir TikTok Fenomeninin Tokayla Başladığı Takas Serüveni Ev ile Son Buldu

Araştırmacılar sonuç olarak TikTok veya herhangi bir sosyal medya platformunda kullanıcıların ilgisini çeken videoların gösterilip gösterilmemesinin bir zihin okuması değil, bir mühendislik örneği olduğunu vurguladı. İnsanlar sosyal medyada çok fazla zaman harcasalar da aslında sosyal medyada bulunamazlar. Kullanıcıların ilgisini çeken videoların art arda gelmesinde en önemli etken izlenme ve beğeni oranlarına göre gelişen bir yazılım sisteminin var olmasıdır. Algoritma, insan zihninden bağımsız işler.


Kaynak webtekno.com

 

Samsung, Kendi İşlemcisini Üretecek Haberlerini Yalanladı

Geçtiğimiz gün sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un geleceğe yönelik planlarından bahsetmiştik. Güney Koreli haber kaynaklarının iddiasına göre Samsung, Arm tabanlı işlemcilerden vazgeçmiş, çekirdekleri de kendine ait olan işlemciler üretecekti. Şirket bu sayede, telefonlarıyla tam bir uyum içerisinde çalışacak üst düzey verim ve performans sunan işlemciler üretip, iPhone'ları köşeye sıkıştırabilecekti.

Facebooktan Sonra Şimdi de Microsoft Metaverse Geliyor: Avatarınız ile Teams Görüşmesi Yapabileceksiniz

Facebook olarak hatırladığımız Meta, geçtiğimiz günlerde ‘Facebook Connect 2021’ etkinliğinde artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik alanında çığır açacak projesi Metaverse’ü duyurmuştu. Şimdilik daha kısıtlı şekilde benzer uygulamaları iş hayatına sunan Meta, yıllar içinde kullanıcıların resmen içinde var olabileceği sanal bir ortam oluşturmak üzere çalışıyor.

2021in En Çok Kazanan YouTuberları Açıklandı: Çoğunun Daha Önce Adını Bile Duymadınız

2 milyara yakın kullanıcısıyla dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından birisi olan YouTube üzerinden içerik üreten ve videolarını takipçileriyle paylaşan YouTuberlar arasından, 2021 yılında içerikleri sayesinde en çok para kazanan ilk 10’u açıklandı. MrBeast ve Logan Paul gibi hepimizin bildiği isimlerin bulunduğu listede, çoğunuzun daha önce duymadığına emin olduğumuz isimler de yer alıyor. 

İnternet Tabanlı Uygulamaların Temeli API Nedir ve Ne İşe Yarar?

İnternet ve yazılım dünyasında kullanılan pek çok farklı tanım var. Bunlardan bazılarına hepimiz aşinayız, bazılarını ise duymuyoruz bile. Eğer bir yazılımcı, geliştirici değilseniz duymanız da gerekmez. Ancak bunlardan bir tanesi var ki ona hakim olmasak bile iyi ki var olduğunu bilmeliyiz; API. İnternet tabanlı herhangi bir uygulama kullanabiliyorsanız emin olun bunun tek nedeni API arayüzüdür.