İnternet Tabanlı Uygulamaların Temeli API Nedir ve Ne İşe Yarar?

İnternet ve yazılım dünyasında kullanılan pek çok farklı tanım var. Bunlardan bazılarına hepimiz aşinayız, bazılarını ise duymuyoruz bile. Eğer bir yazılımcı, geliştirici değilseniz duymanız da gerekmez. Ancak bunlardan bir tanesi var ki ona hakim olmasak bile iyi ki var olduğunu bilmeliyiz; API. İnternet tabanlı herhangi bir uygulama kullanabiliyorsanız emin olun bunun tek nedeni API arayüzüdür.

21.02.2022 09:15:19 tarihinde yayınlandı.

İnternet ve yazılım dünyasında kullanılan pek çok farklı tanım var. Bunlardan bazılarına hepimiz aşinayız, bazılarını ise duymuyoruz bile. Eğer bir yazılımcı, geliştirici değilseniz duymanız da gerekmez. Ancak bunlardan bir tanesi var ki ona hakim olmasak bile iyi ki var olduğunu bilmeliyiz; API. İnternet tabanlı herhangi bir uygulama kullanabiliyorsanız emin olun bunun tek nedeni API arayüzüdür.

API arayüzü yazılımları birbirine bağlar, internet dünyasında işlerin doğru bir şekilde işlemesini sağlar ve biz farkında olmasak bile kullanıcıların en önemli güvenlik duvarını oluşturur. Bu nedenle hem en çok para harcanan hem de en çok para kazanılan dijital alanlardan biri olarak görülür. Gelin API nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır gibi merak edilen soruları biraz daha yakından inceleyelim.

Application Programming Interface, Türkçesi ile Uygulama Programlama Arayüzü, kısaca API; en geniş tanımıyla iki yazılım ve bir sunucu arasındaki bağlantıyı sağlayan bir protokoldür. Kullanıcının kullanmakta olduğu uygulama, uygulamanın kullandığı sunucu ve sunucunun kaynak olarak gördüğü yazılım arasındaki bağlantıyı API sağlar.

Her yerde demek, emin olun yanlış olmayacaktır. Yazılım kütüphanelerinde, internet tabanlı uygulamalarda, donanımlarda, işletim sistemlerinde ve farklı veritabanlarında API kullanılmaktadır. İstemci ve sunucu arasındaki bağlantıyı sağladığı için internet üzerinden erişim sağlanan tüm uygulamalarda API başroldedir.

İnternet tabanlı bir uygulamayı açtınız ve bir şey yaptınız, herhangi bir şey. Bu yaptığınız şeyin talebi API tarafından sunucuya aktarılır. Sunucu bu taleple kaynağa başvurur. Kaynak, sunucuya geri dönüş sağlar. Sunucu, bu geri dönüşü API aracılığıyla uygulamaya iletir ve sonuç olarak yaptığınız şeyin karşılığını uygulamada görmüş olursunuz.

API arayüzünün aslında var olan sistemin çalışması için gerekli en önemli aktör olduğu açık bir gerçek. Ancak tek işlevi bu değil. API aynı zamanda kullanıcılar için bir güvenlik duvarı oluşturuyor. Tüm verilerinizi uygulamanın ortak sunucusu ile paylaşmak yerine yalnızca tek bir talebi API ile sunuya gönderdiğiniz için verilerinizin tam güvenliği sağlanıyor. Bu açıdan API bir anahtar görevi de görmektedir.

Tüm bu sistemler yeni gibi görünseler bile aslında API arayüzünün ilk temelleri 1940’lı yıllarda modüler yazılım kitaplıkları üzerine çalışılırken atıldı. Application Program Interface ile ilk karşılaşmamız ise 1968 yılında yayımlanan bir makalede gerçekleşti. 1970’li yıllarda da adından söz ettiren API, 1990’lı yıllarda son tanımını kazandı ve belirli görevleri yerine getirmek için ortaya konulan bir dizi hizmet şeklinde tanımlandı.


Kaynak webtekno.com

 

Yapay Zekâ ChatGPT, Öğrencilerin Eğitimine Zarar Verdiği Gerekçesiyle Okullarda Yasaklanmaya Başladı

Yapay zekâ şirketi OpenAI, geçtiğimiz aylarda ChatGPT ismi verilen bir sohbet botunu kullanıma açtı. Bu sistem, kısa sürede tüm dünyanın gündemine oturmayı başardı ve yapabildikleri ile herkesi şaşkına çevirdi. Sohbet botu, karmaşık problemleri çözebiliyor, kod yazabiliyor, sorularınıza cevap veriyor ve hatta makale ve ödev bile yazabiliyordu.

WhatsApp, Dünyanın En Büyük Gazetesine Dönüşecek: İşte Çok Konuşulacak Yeni Özellikten İlk Bilgiler

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın 2.23.5.3 kodlu Android beta sürümünde geliştirme aşamasındaki yeni bir özellik tespit edildi. WABetaInfo tarafından tespit edilen bu yeni özellik, uygulamanın çok yakında haber bültenleri sunmaya başlayacağını gözler önüne seriyor. Peki bu özellik tam olarak neye hizmet edecek? WhatsApp, haber bültenini kullanıcıya nasıl ulaştıracak?

Martı CEOsundan TAGa Erişim Engeli Hakkında Açıklama

Geçtiğimiz gün sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Martı TAG ile Martı Motosiklet uygulamalarına ve internet sitelerine erişim engeli getirildiğinden bahsetmiştik. İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi'nden gelen kararın nedeni, İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası’nın açtığı davaydı.