Yüksek Çözünürlüklü Görsellerde Karşımıza Çıkan TİF Dosyası Nedir, Nasıl Açılır?

Eskiden yüksek ücretler ödeyerek satın aldığımız dijital fotoğraf makineleri ile elde ettiğimiz yüksek çözünürlüklü görüntüleri artık akıllı telefon kameralarımızla bile yakalar olduk. Hal böyle olunca fotoğraf makineleri işi bir adım daha ileri götürdü ve çözünürlükle beraber derinliği de arttırdılar. .tif ya da .tiff uzantılı TIFF ya da diğer adıyla TİF dosyası işte tam olarak bu tür görseller için kullanılıyor.

21.02.2022 09:15:21 tarihinde yayınlandı.

Eskiden yüksek ücretler ödeyerek satın aldığımız dijital fotoğraf makineleri ile elde ettiğimiz yüksek çözünürlüklü görüntüleri artık akıllı telefon kameralarımızla bile yakalar olduk. Hal böyle olunca fotoğraf makineleri işi bir adım daha ileri götürdü ve çözünürlükle beraber derinliği de arttırdılar. .tif ya da .tiff uzantılı TIFF ya da diğer adıyla TİF dosyası işte tam olarak bu tür görseller için kullanılıyor.

TİF dosyası tek bir görsel barındırabileceği gibi birden fazla görseli de tek dosya içinde saklayabilir. Neden böyle bir şey oluyor derseniz, cevap kayıpsız saklama. Sık kullanılan fotoğraf biçimleri ister istemez görsel kalitesinde kayba neden olurken TIFF dosyası neredeyse kayıpsız saklama yapıyor. Gelin .tif ya da .tiff uzantılı TIFF ya da diğer adıyla TİF dosyası nedir, nasıl açılır yakından görelim.

TIFF ya da TİF dosyası olarak adlandırılan ve .tif ya da .tiff uzantısına sahip olan dosya biçimi, yüksek çözünürlüklü görselleri kayıpsız olarak saklamak için kullanılır. TİF dosyası içinde tek bir görsel barındırabildiği gibi birden fazla JPEG, PackBits ya da PNG biçimindeki görseli de tek dosya içinde barındırabilir.

TİF dosyasının temel kullanım amacı, saklanan görsellerde çözünürlük kaybı yaşanmasının önüne geçmektir. JPEG, JPG ya da PNG dosyaları ister istemez görselde kayıp yaratır. Ancak TIFF dosyası herhangi bir çözünürlük kaybı yaratmaz, PNG gibi derinlikleri saklı tutar ve dosya içindeki görseli üzerinde düzenlemeler yapılacak biçimde saklar.

TİF dosya boyutları bir hayli yüksektir. Çünkü görselde çözünürlüklü kaybı yaratmadığı için barındıracak epey veri vardır. Elbette bu durum pek çok depolama ve paylaşım sorununa neden olur. Bu nedenle TİF dosyaları daha çok arşiv amacıyla kullanılır. Yani eldeki bir görselin en kaliteli hali saklanır ve gerektiğinde işlenerek daha düşük boyutlu versiyonları kullanılır. 

TIFF ya da TİF dosyası, tam adıyla Tagged Image File Format; ilk kez 1986 yılında Aldus şirketi tarafından duyuruldu. Duyurulan ilk sürüm sonrası şirket, uzun yıllar boyunca bu görsel dosya biçimi üzerinde önemli çalışmalar yaptı ve sonunda 1994 yılında Aldus ve Adobe Systems şirketleri birleşerek TIFF 6.0 sürümünü duyurdular.

Geliştirici şirketin Adobe ile birleşmesinden de anlayacağınız üzere TİF dosyası Photoshop programı için biçilmiş kaftandır. Zaten bu dosya biçiminin geliştirilmesinin de nedeni buydu; tüm dünyada ortak kullanılacak bir format yaratmak. Uzun zaman boyunca yüksek çözünürlüklü fotoğrafları kayıpsız saklamak isteyen herkes TİF dosya formatını ve bu formayı destekleyen programları kullandı. 

TİF dosyası öyle karmaşık bir sistem değildir, bildiğimiz görsel dosya biçimidir. Bu nedenle içinde tek görsel barındıran TİF dosyalarını Microsoft Fotoğraflar, Apple Fotoğraflar, Google Fotoğraflar gibi sistemde dahili olarak bulunan görüntüleme uygulamaları üzerinden açabilirsiniz. Ancak TİF dosyasında birden çok görsel varsa ya da düzenleme yapmak istiyorsanız işler değişir.


Kaynak webtekno.com

 

Instagramın Sevilen Profesyonel Hesap Özelliği, Facebooka da Geliyor

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook, kullanıcılar için hazırladığı yeni bir özelliğini duyurdu. "Profesyonel Mod" olarak isimlendirilen bu özellik, özellikle de içerik üreticiler için büyük fayda sağlayacak gibi görünüyor. Zira bu özellik, kullanıcıların yeni bir sayfa açmak zorunda kalmadan daha fazla kişiye ulaşmasının önünü açıyor.

Bazı Oyunlarda Karşımıza Çıkan Easy Anti Cheat Nedir, Ne İşe Yarar? İşte ‘Easy Anti Cheat Kurulu Değil’ Sorunu Çözümü

Oyun dünyası, son yıllarda hiç olmadığı kadar hızlı bir gelişim gösterdi ve kendi profesyonellerini doğurdu. Elbette bu profesyonellerin arasında ister istemez bazı hileciler de ortaya çıktı. Özellikle çevrimiçi çok oyunculu oyunlarda karşımıza çıkan hileler, bütün oyun zevkimizi bozarlar. İşte bu noktada devreye, hileler henüz yapılmadan engellemeyi hedefleyen Easy Anti Cheat aracı çıkıyor.

İnsanı Her Defasında Sinir Krizine Sokan CAPTCHA Teknolojisinin Asıl Amacı

Günümüzde her internet kullanıcısı, neredeyse her ziyaret ettiği sitede çeşitli işlemler yaparken, hatta siteye girerken bile başarıyla tamamlamaları gereken bir teste giriyorlar: CAPTCHA. Carnegie Mellon Bilgisayar Bilimleri Okulu’ndaki ekip tarafından geliştirilen bu test, siteyi ziyaret eden kişinin gerçek bir kişi olup olmadığını anlamak için kullanılıyor.