Yeni Zelandaya Yağan Fosforlu Yeşil Meteorların Sırrı Açıklandı (Hayır, Bilim Kurgu Filmi Çekimleri Değil)

İlkel kabileleri, modern şehirleri, Yüzüklerin Efendisi platoları, ilginç canlıları ve muhteşem doğasıyla Yeni Zelanda hali hazırda oldukça fantastik bir yer. Bu kadar fantastiklik yetmezmiş gibi adanın gökyüzünde de yeşil meteor ışıkları göz alıcı görüntülerin ortaya çıkmasını sağlıyor.

4.08.2022 13:00:28 tarihinde yayınlandı.

İlkel kabileleri, modern şehirleri, Yüzüklerin Efendisi platoları, ilginç canlıları ve muhteşem doğasıyla Yeni Zelanda hali hazırda oldukça fantastik bir yer. Bu kadar fantastiklik yetmezmiş gibi adanın gökyüzünde de yeşil meteor ışıkları göz alıcı görüntülerin ortaya çıkmasını sağlıyor.

7 Temmuz'da bir meteor adanın üzerinde havaya uçmuştu. Ülkenin bir kısmından duyulan bu paylamadan iki gün sonra da Canterbury üzerinde yeni bir meteor gözlemlendi. Peki adaya düşen meteorlar neden yeşil bir iz bırakıyor?

Yeni Zelanda'da son dönemde artan gök taşı aktivitelerinden dolayı astronomlar ve sivil bilim meraklılarının bir araya geldiği Fireballs Aotearoa adlı organizasyon faaliyetlerini sıkılaştırdı. Bu organizasyonun amacı ise düşen meteorları toplamak. Organizasyon yetkilileri, bu yeşil renklerin sırrını açıkladı. 

Bu açıklamaya göre fosforlu yeşil ışıklar, bir meteorun atmosfere çarptığının habercisi. Meteorun çapına göre ışığın parlaklığı değişiyor olsa da yapısı çok da değişiklik göstermiyor. Gök taşları ortalama 60 km hızla atmosfere giriyor. Bu taşların yapısı genelde nikel ve demirden oluşuyor. Buharlaşan demir ve nikel de yeşil ışıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. 

Öte yandan zaman zaman atmosferde gerçekleşen diğer olaylar da bu durumu arttırıyor. 22 Temmuz'da düşen gök taşının geride bıraktığı izler, okyanus üzerinden gelen rüzgarların taşıdığı sodyum ve iyotla birleşince daha uzun süreli ve kalıcı izler ortaya çıktı. 

Yeni Zelanda adasına yılda ortalama 4 meteorun düştüğü tahmin ediliyor. 

İLGİLİ HABER Okyanus Yaşamı, Dinozorları Yok Eden Felaketten Bu Yana En Kötü Kitlesel Yok Oluşun Eşiğinde (Bu Sefer Sebep Devasa Bir Göktaşı Değil, Biziz)


Kaynak webtekno.com

 

‘Ethereum Katili’ Olarak Bilinen Solana’da ‘Para Çekme’ Sorunu Yaşanıyor: Binance’ten Resmi Açıklama Geldi

Bazı kripto para yatırımcılarının "Ethereum Katili" olarak nitelendirdiği Solana (SOL) isimli kripto para birimi, geçtiğimiz yılın yıldızları arasında yer almıştı. Hızlı işlem yapabilme kabiliyeti ve düşük işlem ücretleri, bu kripto para biriminin ününe ün katmış, 2021'in başında 4 dolar seviyelerinden gören SOL, yıl içerisinde 260 dolara kadar yükselmişti. Ancak Solana, şimdilerde yine bir teknik sorunla gündemde. 

Microsoft Binge "Dall-E 3" Geldi: Arama Motoruna Resim Çizdirebileceksiniz!

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği bir etkinlikte yapay zekâ destekli Bing'e DALL-E 3 entegre edeceğini açıklamıştı. Bugün konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı ve Microsoft, entegrasyon sürecini resmen tamamladı. Kullanıcılar artık Bing ile DALL-E 3'ü birlikte kullanabiliyorlar.

OpenAIın Son Teknoloji Yapay Görüş Sistemi Basit Bir Yöntemle Kandırıldı

San Francisco merkezli yapay zekâ araştırma şirketi OpenAI'dan araştırmacılar, şirketin son teknoloji yapay görme sisteminin kalem ve kâğıt gibi çok da karmaşık olmayan araçlar aracılığıyla kandırılabileceğini keşfetti. Test için bir nesnenin üzerine başka bir nesnenin adını yazan araştırmacılar, yazılımı kandırarak gördüklerini yanlış tanımlamasını sağladı.