Yapay Zekâya Karşı Çıkarılacak Yeni AB Yasasına Dair İlk Bilgiler Geldi

Avrupa Birliği Parlamentosu’nda görev yapan hukukçular, üretken yapay zekâ yazılımlarının önü alınamayan gelişmeleri sonrasında düğmeye bastı. Tarihte ilk kez bir yapay zekâ yazılımını yasaklayan İtalya’nın da dahil olduğu AB’nin endişeleri, öyle “kâr odaklı özel şirketlerin birbirlerinin önüne geçme sebebiyle yaptığı çağrılar” gibi yüzeysel değil. 

22.04.2023 20:45:10 tarihinde yayınlandı.

Avrupa Birliği Parlamentosu’nda görev yapan hukukçular, üretken yapay zekâ yazılımlarının önü alınamayan gelişmeleri sonrasında düğmeye bastı. Tarihte ilk kez bir yapay zekâ yazılımını yasaklayan İtalya’nın da dahil olduğu AB’nin endişeleri, öyle “kâr odaklı özel şirketlerin birbirlerinin önüne geçme sebebiyle yaptığı çağrılar” gibi yüzeysel değil. 

Mayıs ayı içerisinde AB Parlamentosu’nda oylanması beklenen yasa tasarısı hakkında TechCrunch’a açıklamalarda bulunan AB Yapay Zekâ Yasası Eş Raportörü Dragos Tudarache müzakerelerin son aşamasında olduklarını kaydetti. 

Facebook @DragosTudarache .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Bu üç katmanlı yapı, şu anda AB Parlamentosu’ndaki milletvekillerinin ele aldığı ana başlıklardan ibaret. Daha anlaşılır açıklamak gerekirse AB yetkilileri, teknoloji devlerinin rekabetçi yaklaşıma sahip çağrı ile “ChatGPT geliştirmeleri durdurulsun” çağrısına uymadıkları, bunun yerine gelişmeleri daha çok insan kontrolü altına almak istedikleri söylenebilir. 

Dragos Tudarache’ın açıklamalarına göre bu yasa uyarınca şirketler, geliştirdikleri üretken yapay zekâları hangi model ve verilerle eğittiklerini kamuoyuna açık şekilde göstermek zorundalar. Modelin nasıl eğitildiğine dair şirketlerin yükleneceği hukuki sorumluluk; bu yapay zekâların çıktılarını da doğal olarak kontrol altına almayı sağlayacak. Ayrıca şirketlerin nasıl yönetildikleri, yapay zekâların nasıl test edildikleri de aynı şekilde şeffaflık ilkesine dayanarak açıklanacak gibi görünüyor.

Ancak bu şeffaflık ilkesi, üretken yapay zekâ geliştiren şirketlerin rekabetteki gücünü zayıflatıyor. Rakiplerinin ürün hakkındaki önemli aşamalara dair bilgiye sahip olmamasını isteyen şirketler, bu sayede Google gibi devlerin önüne geçerek ChatGPT gibi başarılı ürünler ortaya koyabilmişlerdi. 

 


Kaynak webtekno.com

 

Biz Bembeyaz Görsek Bile Aslında Rengarenkler: Yıldızlar Hakkında Hem İlginç Hem Etkileyici 8 Bilgi

Geceleri gökyüzünü muhteşem bir yer haline getiren yıldızlar, çekirdeklerinde ışık ve ısı üreten, çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşan devasa gök cisimleridir. Güneş dışında, gökyüzünde gördüğümüz tüm yıldızlar Dünya’dan ışık yılı uzaklıktadır. Evrende sayılarının milyarlarca bulunduğunu bildiğimiz galaksilerin yapı taşlarıdır. Her ne kadar kaç tane yıldız olduğunu bilmek imkansız olsa da gökbilimciler yalnızca Samanyolu galaksimizde 200 ila 400 milyar tane yıldız olduğunu düşünüyor.

8 Yıl Önce Duyurulan Dead Island 2, Yine Ertelendi...

Video oyun tutkunları, 2011 yılında Dead Island isimli bir oyun ile tanışma imkanı yakalamışlardı. Aksiyon rol yapma türündeki oyun hem PC hem de konsol sahipleri tarafından beğenilmişti. Hal böyle olunca da geliştirici ekip, Dead Island 2 isimli yeni oyun için kolları sıvadı. 2014 yılından beri üzerinde çalışılan oyun ile ilgili gelen son haberlerse ne yazık ki bir kez daha can sıkıcı.

MTV, İlk Kez ‘Metaverse Konserlerine’ Ödül Verdi: İşte İlk ‘En İyi Metaverse Performansı’ Ödülünün Kazananı

Müzik dünyasının en köklü kuruluşlarından MTV, her yıl gerçekleştirdiği MTV Video Müzik Ödülleri’nin 2022 ayağını geçtiğimiz gece gerçekleştirdi. Bu yıl düzenlenen ödül töreninde çağımızı temsil eden yeni bir kategori de yer aldı. MTV, ‘En İyi Metaverse Performansı’ kategorisinde ilk kez ödül verdi.