Yapay Zekânın Çevreye Verdiği Zarar Göz Ardı Ediliyor: Giderek Daha Fazla Enerji Tüketiyor!

Yapay zekânın gücü ve potansiyeli sık sık tartışmalara konu oluyor. Birçok kesim için heyecan yaratan yapay zekâ tabanlı ChatGPT, geri kalan bir kısım için ise felaketin habercisi olarak adlandırılıyor. Bu konuyla ilgili son zamanların en çok konuşulan olayı ise tabii ki senaristlerin yapay zekâ nedeniyle aldıkları grev kararı. 

7.08.2023 17:30:11 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekânın gücü ve potansiyeli sık sık tartışmalara konu oluyor. Birçok kesim için heyecan yaratan yapay zekâ tabanlı ChatGPT, geri kalan bir kısım için ise felaketin habercisi olarak adlandırılıyor. Bu konuyla ilgili son zamanların en çok konuşulan olayı ise tabii ki senaristlerin yapay zekâ nedeniyle aldıkları grev kararı. 

Başlarda herkesi heyecanlandıran ChatGPT geliştirmesi, kısa süre içerisinde farklı rakipler de elde etti. Birçok teknoloji şirketi yavaş yavaş kendi botlarını oluşturmaya başladı. Ancak bu noktada teknolojinin heyecanına kapılanlar, yapay zekânın çevreye verdiği zararı es geçti.

Kripto para madenciliği gibi, yapay zekâ da verileri işlemek için yüksek güçlü grafik işlem birimlerine ihtiyaç duyuyor. Analistler yapay zekânın karbon ayak izinin, şu anda en çok sera gazı üreten Bitcoin madenciliğinden kötü olmasa da gelecekte en az onun kadar kötü olabileceğini tahmin ediyor. 

Özellikle bu yaz aylarında yakından deneyimlediğimiz ve Türkiye de dahil birçok ülkede ölümlere neden olan yüksek hava sıcaklığı, aslında ne kadar kırılgan bir gezegene sahip olduğumuzun en büyük kanıtlarından biri.

Ve şu anda dünyanın en son ihtiyaç duyduğu şey; daha fazla sera gazı. 

İLGİLİ HABER Son 4 Günde 3. Sıcaklık Rekoru Kırıldı: Tüm Türkiye, "Adana" Olacak!

Şu anki verilerle Bitcoin madenciliği, küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık olarak %2’sinden sorumlu. Bir danışmanlık firması olan Gartner, yapay zekâ geliştirmelerinin bu hızla ilerlemesi durumunda 2030 yılına kadar endüstrinin küresel elektriğin %3,5’ini tüketeceğini öngörüyor. 

Örneğin Open.AI, chatbot hizmetini dünya çapında 100 milyondan fazla kullanıcıya ulaştırmak için yalnızca bilgi işlem maliyetlerine günde tahmini 700.000 dolar harcıyor. Öte yandan birçok şirket ChatGPT kullanımını yasakladı ancak bunun yerine kendi botlarını geliştirmeye başladı. 

Araştırmacılar ChatGPT'nin öncülü olan GPT-3'ün 500 milyardan fazla kelimeden oluşan bir veri tabanı üzerinde eğitilmesinin 1.287 megawatt saat elektrik ve 10.000 bilgisayar çipi gerektireceğini tahmin ediyor. Bu miktar, ABD’de bir yılda yaklaşık 121 eve sağlanacak güç ile eşdeğer. 

Temmuz ayında yayınlanan GPT-4, GPT-3'ten 570 kat daha fazla parametre üzerine eğitildi, bu da öncekilerden daha fazla enerji kullanabileceğini gösteriyor.


Kaynak webtekno.com

 

Instagram Hikayelerindeki Öne Çıkarma Kapağı Nasıl Değiştirilir?

Instagram, her geçen gün yeni özellikleri kullanıcılarına sunmaya devam ediyor. Elbette, her yeni özellik ile birlikte uygulamayı kullanım süremizde kat kat artmaya, sosyal medya uygulamaları hayatımızın tam ortasında kalmaya devam ediyor. Instagram’da sevdiğimiz fotoğrafları hikaye veya gönderi olarak paylaşmaktan keyif alıyoruz. Ama hikaye tarafında paylaştığımız şeyler 24 saat sonra otomatik olarak siliniyor. İşte tam olarak bu tarafta, öne çıkarılanlar özelliği devreye giriyor. Öne çıkarılanlar özelliği sayesinde silinse bile istediğiniz hikayenizi profilinize sabitleyebilirsiniz. Elbette, bu öne çıkarılanlara ise bir öne çıkarma kapağı ekleyebilme özelliğine sahipsiniz.

Direksiyon Seti ile Keyfini İki Katına Çıkarabileceğiniz 10 Otomobil Oyunu Tavsiyesi

Oyuncular olarak, teknolojinin sürekli olarak gelişimine şahitlik ediyoruz. Doğal olarak, teknolojinin gelişimini izledikçe, hedeflediğimiz oyun deneyiminin de daha gerçekçi bir hâle gelmesini talep edebiliyoruz. Otomobil oyunlarının da her anlamda gelişmesi ile birlikte, direksiyon setiyle çok gerçekçi bir deneyim yakalamamız mümkün olabiliyor.

Google, Türkiyede Depremleri Saniyeler Öncesinden Haber Veren Sisteminin Detaylarını Paylaştı

Ülkemizdeki Android telefon kullanıcıları, son olarak geçtiğimiz haftalarda Google’ın hayat kurtarma potansiyeli yüksek bir uygulamasını birinci gözden deneyimlemişlerdi. Antalya’da gerçekleşen 5,3’lük depremin sarsıntısı henüz hissedilmeye başlamadan önce kullanıcılar, deprem olacağına dair bildirim almışlardı ve saniyeler sonra sarsıntı hissedilmeye başlamıştı.

Uçak Değil Ama Otomatik Pilotu Var: Robot Süpürge Dünyasının Zirvesinde Yer Alan TWOTOO T2 ile Tanışın

Cevabı biz verelim, çok az bir kısmı. Çoğu yetersiz teknolojileri yüzünden engellerden kaçınma ve etraftaki nesneleri algılama konusunda hayal kırıklığı yaratıyor, zayıf emiş gücüyle kirleri tam anlamıyla temizleyemiyor. Sarj kablolarına dolanmaları, terliklerimizi arkalarından sürüklemeleri ve mobilyalara çarparak zarar vermeleri de cabası…