Yapay Zekâlar Biz Söylemememize Rağmen Kaç Yaşında Olduğumuzu Nasıl Şıp Diye Anlayabiliyor?

Günümüzde kullandığımız pek çok platform ve online hizmete üye olmak için en az 13 yaşında olmak gerekiyor. Fakat 13 yaşından büyük olmak demek, sizin bir yetişkin olduğunuz anlamına gelmez. Bu nedenle 18 yaşından büyükler ve küçükler farklı akışlar görürler ve farklı hizmetler alırlar.

1.09.2023 00:30:13 tarihinde yayınlandı.

Günümüzde kullandığımız pek çok platform ve online hizmete üye olmak için en az 13 yaşında olmak gerekiyor. Fakat 13 yaşından büyük olmak demek, sizin bir yetişkin olduğunuz anlamına gelmez. Bu nedenle 18 yaşından büyükler ve küçükler farklı akışlar görürler ve farklı hizmetler alırlar.

Ne var canım ben de yaşımı 25 yazdım oraya derseniz, yemezler. Çünkü Meta gibi pek çok büyük teknoloji şirketi, çocukların bu dünyada zarar görmesini istemez ve ek önlemler alırlar. Geliştirilen yapay zekâ sistemi, kullanıcının yaşını nokta atışı şekilde biliyor. İyi ama bunu nasıl yapıyor derseniz gelin şu işe yakından bakalım.

Herhangi bir sosyal medya platformunu ya da online hizmeti kullanırken mutlaka yaşımızı göstermesi için doğum tarihimizi girmemiz gerekiyor. Fakat girdiğimiz tarih tamamen bize ait bir beyan, yani kafamıza göre istediğimizi yazabiliriz. Yaş doğrulama için akla ilk gelen kimlik kontrolü olsa da emin olun global çapta kimlik sahibi olmayan insan sayısı bir hayli yüksek.

Kimlik doğrulama gibi basit bir yöntem her zaman mümkün olmadığı için de Meta gibi büyük teknoloji şirketleri bu konuda bir yapay zekâ sistemi kullanıyorlar. Kullanılan yapay zekâ sistemi kullanıcının yaşından şüphe edilen durumlarda özel yöntemler kullanarak beyan edilen yaş ile gerçek yaş arasında bir karşılaştırma yapıyor.

Kullanıcının platforma yüklemiş olduğu fotoğraflar ve videolar her zaman yapay zekâ sisteminin karşılaştırma yapması için yeterli olmuyor. Bu durumda kullanıcıdan bir video selfie çekmesi isteniyor. İşlem sonrası hemen silinen bu kısa videoda kullanıcı sağa, sola, yukarı, aşağı bakarak yüzünü tamamen göstermiş oluyor.

Video selfie sonrası yapay zekâ başlıyor çalışmaya. Yüz hatlarını inceleyerek kişinin yaşını ortaya çıkarıyor. Daha sonra kullanıcının profilinde beyan ettiği yaşla karşılaştırıyor ve arada uyum görüyorsa yaşı onaylıyor. Ben zaten yaşlı görünüyorum derseniz durun, yapay zekâ görüntüden fazlasına odaklanıyor.

Meta yapay zekâsı üzerinden örneğimizi sürdürelim. Diyelim 19 yaşında olduğunuzu beyan ederek bir Instagram hesabı açtınız. Instagram’da karşınıza çıkan akış, 19 yaşındaki kullanıcılarla benzer bir akıştır. Fakat siz aslında 15 yaşındaysanız görünen akıştan memnun olmayacak ve beklendiği gibi etkileşim vermeyeceksiniz.

İşte yine bu noktada yine devreye yapay zekâ giriyor. Bugüne kadar 19 yaşındaki kullanıcıların nasıl etkileşim verdiğini yorumlayan yapay zekâ bir bakıyor ki siz buna uygun davranmıyorsunuz, 15 yaşındakilere uygun davranıyorsunuz; hemen şüpheleniyor ve video selfie ve benzeri yöntemlerle yaşınızı kanıtlamanızı istiyor.


Kaynak webtekno.com

 

Amatörleri Bile Profesyonel Uzay Gözlemcisi Haline Getirecek Teleskop: Celestron 21064 Astromaster 90EQ

İnsanlık tarihinin uzaya duyduğu ilgi, bugüne dek hiçbir zaman azalmadı. Gerek alanında uzmanlaşmış isimler gerekse amatörler, uzayla ilgili sayısız çalışma yaptılar. Uzay ile ilgili araştırmaların olmazsa olmazı ise tahmin edebileceğiniz gibi teleskoplar. 1600'lü yıllardan beri kullanılan ve uzayı gözlemlemeye yarayan bu cihazlar, artık eskisinden çok daha gelişmiş durumdalar. Şimdi sizlere, uzayın tüm derinliklerini keşfetmenizi sağlayacak bir teleskop modelinden bahsedeceğiz.

Güneş’in Bile Yanında İğne Ucu Kadar Kaldığı Devasa Yıldız Stephenson 2 - 18 Hakkında Tüm Bildiklerimiz

James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen ilk renkli derin uzay fotoğrafı ile birlikte bir kez daha anladık ki insanlar olarak bu evrende çok küçüğüz. Mesela Dünyamıza hayat veren Güneş bize kocaman görünüyor ve ondan büyüğünü hayal edemiyoruz. Fakat bizimle aynı galakside bulunan Stephenson 2 - 18 isimli bir yıldız var ki kocaman gördüğümüz Güneş’ten bile binlerce kat daha büyük ve daha sıcak.

Facebook, Artık Portre Modu Olmayan Telefonlarda da 3D Desteği Sunacak

Facebook’un 2018 yılında çıkardığı 3D fotoğraf özelliği sayesinde fotoğrafları hareketli bir şekilde görmek mümkündü fakat bu özelliğin sadece portre modu olan cihazlarda kullanılabilir olması birçok kullanıcıyı rahatsız etti. Bunun üzerine bir yapay zekâ geliştiren Facebook, artık portre modu olmayan telefonlarda da 3D fotoğraf özelliğini aktif edebilecek.

Elon Musk, Teslanın İlk İnsansı Robotunun Ne Zaman Gösterilebileceğini Açıkladı

SpaceX ve Tesla gibi şirketleri yöneten, dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk, bir süredir robotlarla ilgili dikkat çeken açıklamalar yapıyor ve bu sektörü önemsiyor. Aslında Tesla, bundan yaklaşık bir yıl önce ilk insansı robotu "Tesla Bot"u duyurmuş, bu robotun ev işleri ve mutfak alışverişi gibi hayatı kolaylaştıracak işlerde kullanılabileceğini açıklamıştı. Elon Musk, bir kez daha bu robotla ilgili konuştu.