Yapay Zeka ile Oluşturulan Görseller Hakkında ABDde Emsal Bir Karar Alındı

Midjourney ve DALL-E 2 gibi yapay zekâ destekli görsel oluşturma araçları, dijital sanat dünyasında da büyük bir tartışmaya yol açtı. Sanatçıların bir kısmı bu görsellerin özgün olmadığını ve sanatı mahvettiğini savunurken bir kısmı ise yapay zekâyı bir yararlı bir araç olarak gördüğünü dillendirdi.

25.02.2023 01:00:24 tarihinde yayınlandı.

Midjourney ve DALL-E 2 gibi yapay zekâ destekli görsel oluşturma araçları, dijital sanat dünyasında da büyük bir tartışmaya yol açtı. Sanatçıların bir kısmı bu görsellerin özgün olmadığını ve sanatı mahvettiğini savunurken bir kısmı ise yapay zekâyı bir yararlı bir araç olarak gördüğünü dillendirdi.

Bu araçlarla oluşturulan görseller için telif hakkına sahip olup olunamayacağı da ayrı bir tartışma konusuydu. Fakat bugün, büyük kalibre bir kurumdan çarpıcı bir karar çıktı. ABD Telif Hakkı Dairesi, Midjourney ile oluşturulan görsellerin telife tabi olmayacağına hükmetti.

Söz konusu hüküm, yakın zamanda Kristina Kashtanova’nın yayınladığı çizgi romanı Zarya of the Dawn için verildi. Kristina, çizgi romanda bulunan tüm görselleri Midjourney aracılığıyla oluşturmuştu. ABD Telif Hakkı Dairesi, Kristina’nın yazdığı metinlerin ve roman düzeninin telif hakkına tabi olduğunu bildirse de görseller için aynı şeyi söylemedi.

Kurum, görseller için “insan ürünü değil” ifadelerini kullandı. Çizgi romanın yazarı Kristina ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda yapay zekâ ile üretilen görsellerin de yaratıcılık içerdiğini ifade etti. Kristina’nın açıklamasındaki o kısım şu şekildeydi:

()

“Üretimsel Yapay Zeka modelinin çıktısının sanatçının yaratıcı girdisine bağlı olduğunu ve rastgele olmadığını anlamak son derece önemli.”

Peki siz bu konuda hangi tarafta yer alıyorsunuz?

İLGİLİ HABER Midjourney ve ChatGPTden Çok Daha Fazlası Var: Birbirinden Yaratıcı İşler Çıkarmanızı Sağlayacak 15 Yapay Zekâ Aracı


Kaynak webtekno.com

 

Binance’in Kurucusu, FTX’in Çöküşünden Etkilenen Projeler İçin Yardım Kampanyası Başlatacağını Duyurdu

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından birisi olan FTX’in “kardeş şirketi” olan Alameda Research isimli kripto para ticaret platformunu “hayali paralarla” fonlanmasının ortaya çıkışı geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan konularından birisiydi. Sonrasında ise Binance, önce FTX’i satın alacağını açıklamış daha sonra da bu satın alımdan vazgeçtiğini açıklamıştı.

Biz Neler İzlemişiz: YouTube, Türkiyede 2021in "En İyi Videolarını" Açıkladı

2021 yılının sonuna gelmemizle birlikte bazı platformlar, yılın "en"lerini açıklamaya başladılar. Bu bağlamda; kısa bir süre önce sizlerle paylaştığımız bir içeriğimizde Spotify'ın "2021 Özetin"i yayınladığından bahsetmiştik. Ayrıca hem Spotify hem de Apple Music, yılın en çok dinlenen müzikleri ile sanatçılarını da paylaştı. Şimdi benzer bir hamle, dünyanın en popüler çevrimiçi video platformu YouTube'dan geldi.

Mevsimler ve İklimlerin Oluşmasının Sebebi Eksen Eğikliği Nedir, Sonuçları Nelerdir?

Öncelikle bir gerçeği tekrar hatırlatarak başlayalım; Dünya düz değil, kendi gözünüzle bile görebilirsiniz. Ancak Dünyamız yuvarlak da değil, ilk eğitim yıllarından beri öğrendiğimiz gibi Dünya kutuplardan basık ve ekvatordan şişkin bir elipstir. Bu sevimli şekil nedeniyle hem kendi hem de Güneş etrafında dönerken hafif eğimli bir yörünge çizdiği tespit edilmiştir. İşte bu durum bilim insanları tarafından eksen eğikliği olarak adlandırılıyor.