Windowsun Mouse İmleci Neden Simetrik Değil? Mantıklı Bir Sebebi Var!

Hikâyemiz, 1960’larda, kocaman bilgisayarların herkes için kullanımı kolay hâle gelsin diye yapılan çalışmaların en alevli olduğu dönemde geçiyor. Aynı zamanda bu dönemde, şu an kullanmaya alışık olduğumuz ve farklı çeşitlerinin her yerde görülebildiği çevre birimlerinin ataları da ortaya çıkmaya başladı.

19.05.2023 12:45:07 tarihinde yayınlandı.

Hikâyemiz, 1960’larda, kocaman bilgisayarların herkes için kullanımı kolay hâle gelsin diye yapılan çalışmaların en alevli olduğu dönemde geçiyor. Aynı zamanda bu dönemde, şu an kullanmaya alışık olduğumuz ve farklı çeşitlerinin her yerde görülebildiği çevre birimlerinin ataları da ortaya çıkmaya başladı.

Hikâyenin ana kahramanı ise Douglas Engelbart adında bir mucit. Bu yazıda her ne kadar mouse üzerine odaklansak da kendisinin, bilgisayar kullanımını ilk çıktığındaki hâle göre çok daha kolay kılan çalışmalarda yer aldığını bilmeniz gerek.

MSpoweruser .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

O zamana kadar kodlar yoluyla kullanılan bilgisayarlar için ekrandaki bir nesneye tıklayarak veya sürükleyerek işlem yapmak oldukça eşsiz bir düşünce sayılırdı. Douglas, üstteki görselde görebileceğiniz gibi, ahşap bir kasanın içine yerleştirilmiş iki tekerlek ve bir düğmeyle 1968’de bunu gerçekleştirdi.

Douglas’ın SRI şirketinin “Tüm Demoların Atası” ismiyle bilinen ve pikselden ziyade vektörel bir arayüzde gösterilen etkinliği, hareket ettikçe arkasında bulanık bir iz bırakıyormuş gibi görünen bir dikey ok barındırıyordu. Bu, ilk mouse imleciydi.

Xerox çatısı altında yer alan PARC şirketi, Douglas’ın ortaya koyduğu tüm yeniliklerle ortaya çıkardığı ve oldukça fazla dikkat çeken yeni sisteminde Douglas’ın aksine dikey bir imlece yer vermemişti. Onun yerine piksel üzerinde tasarlanan siyah ve eğik bir imleç yer alıyordu. Xerox Alto isimli bu sistem 1973'te geliştirildi.

Öncekinden farklı olarak siyah imlecin etrafına yerleştirilen beyaz kaplama, bu imlecin hem siyah hem de beyaz arka planda görülebilir olmasını sağlıyordu. Macintosh ile oldukça yüksek başarıya ulaşan Apple’ın ardından Microsoft da bu tasarımı takip etti. Zaman içinde bu iki şirket, arayüzlerini ve kapasitelerini genişlettikçe imleçlerin kalitesi de arttı.

Eğik olması ise yanında birçok avantaj getirecekti. Öncelikle imlecin eğik olması, düz olmasının aksine düşük piksel sayılı bir ekranda fark edilirliğini artıracak ve tıklanacak nesnenin daha kolay görülebilmesini sağlayacaktı. İşaret ederken elimizin aldığı şekle benzemesi de bunu destekliyordu.


Kaynak webtekno.com

 

Minecraft Hileleri Nedir, Hile Kodları Nasıl Girilir?

Minecraft, hayatta kalma modu dışında yaratıcı modu ile de hayal gücünüzü sonuna kadar zorlamanızı sağlıyor. Yaratıcılığınızı zorlarken Minecraft hile kodları içinden de yardım alabilirsiniz. Tek kişilik oyuncu modunda dilediğiniz ayarı değiştirmenizi sağlayan Minecraft hileleri, aynı zamanda oyunu sizin için daha kolay hale getiriyor. Hileleri kullanabilmek için de önce aktif hale getirmeniz gerekiyor.

Güneş Sistemindeki 5 Ayrı Gezegen Çıplak Gözle Yan Yana Görülebilecek (Kaçırırsanız 18 Yıl Beklemeniz Gerekecek)

Bugünden itibaren tüm gökyüzü meraklıları nadir görülen bir olayı tam bir ay boyunca gözlemleyebilecek. Cuma gününün ilk saatleri itibarıyla Güneş Sistemi’mizin Dünya dışındaki 7 gezegeninden 5’i gökyüzünde çıplak gözle görülebilecek. En son 2004 yılında meydana gelen bu nadir olay, haziran ayının sonuna kadar sürecek.

Twitch, Yeni ‘Bağış’ Özelliğini Duyurdu: Artık Yayıncılara Değil Vakıflara Bağış Atabileceksiniz

En büyük canlı yayın platformu Twitch’te yayıncılar, kendileri için bağış toplamanın yanı sıra yardım kuruluşları için de bağış toplayabiliyorlar. Yayıncıların iyi bir amaca hizmet etme amacıyla topladığı bu paralar, yayıncı aracılığı ile kuruluşlara aktarılıyor. Bugünse Twitch bu durumu ortadan kaldıran ve ortalığı toparlayan yeni özelliğini duyurdu.

James Webb Uzay Teleskobu, Evrenin Sırlarını Aydınlatacağı Gözlem Noktasına Ulaştı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı tarafından 15 ülke ortaklığında geliştirilen en gelişmiş uzay teleskobu James Webb, yıllar süren gecikmenin ardından en sonunda 25 Aralık’ta uzaya fırlatılmıştı. Evrenin ilk ışıklarını yakalamayı hedefleyen, evren hakkında daha önce görmediğimiz detayları ortaya koyması beklenen teleskop, bugün en sonunda hedeflenen noktaya ulaştı.