Vikipedi, İçeriklerin ChatGPT Tarafından Yazıldığı Bir Platforma mı Dönüşecek? Kurucusundan Açıklama Geldi

OpenAI tarafından geliştirilen sohbet botu ChatGPT, son aylarda internet aleminin en çok konuştuğu şey hâline geldi. Yapay zekâ aracı, ne sorarsanız sorun kısa sürede yanıtlayabiliyor, makaleler ve hatta şiirler yazabiliyordu. Yakın zamanda bir kişinin park cezası almasının önüne geçtiğini bile görmüştük.

7.04.2023 05:00:24 tarihinde yayınlandı.

OpenAI tarafından geliştirilen sohbet botu ChatGPT, son aylarda internet aleminin en çok konuştuğu şey hâline geldi. Yapay zekâ aracı, ne sorarsanız sorun kısa sürede yanıtlayabiliyor, makaleler ve hatta şiirler yazabiliyordu. Yakın zamanda bir kişinin park cezası almasının önüne geçtiğini bile görmüştük.

Yapay zekâ aracının bu kadar etkileyici olması, tabii ki herkesin aklına “Şu anda insanların yazdığı her şey yapay zekâ tarafından mı yazılacak?” sorusunu getirdi ve yayıncılıktan sosyal medyaya kadar birçok konuda devrim yaşanabileceğini gösterdi. Tabii ki dünyanın en büyük internet ansiklopedisi olan Vikipedi’de de böyle bir şey olup olmayacağı merak konusu oldu. Bu soruyu Evening Standard’a konuşan sitenin kurucusu Jimmy Wales yanıtladı.

Vikipedi’nin kurucularından olan Wales, içeriklerin yapay zekâ tarafından yazılıp yazılmaması konusuna çok kafa yorduğunu söyleyerek gelecekte bu dev ansiklopedinin nasıl bir hâl alabileceği konusunda konuştu. 56 yaşındaki girişimci, Vikipedi topluluğundaki insanların hâlihazırda gördüğümüz modellerin yeteri kadar iyi olmaması nedeniyle şu anda temkinli olduğunu, ancak oluşabilecek ihtimallerden dolayı da merak içinde olduklarını aktardı.

Wales devamında ise ChatGPT’nin bunun için hâlen hazır olmadığını, ancak ne zaman hazır olacağını da tahmin edemediğini belirtti. “Bence hâlâ ‘ChatGPT, lütfen Empire State Binası hakkında bir Vikipedi makalesi yaz” demekten çok uzağız. Ancak, bundan ne kadar uzak olduğumuzu bilmiyorum” diyen girişimci, devamında ise son iki yılda düşündüğünden çok daha iyi gelişmeler kaydedildiğini ekledi.

Wales ayrıca, ChatGPT’de hâlâ pek çok sorunun olduğunu da ifade etti: “Mevcut ChatGPT’nin sorunlarından biri ‘halüsinasyon’ dedikleri şey. Ben buna ‘yalan söylemek diyorum. Havadan bir şeyler uydurma gibi bir eğilimi var. Bu Vikipedi için çok kötü. Bu konuda gerçekten dikkatli olmalıyız.”

Yapay zekâ araçlarının yanlış bilgi vermesi zaten çok tartışılan bir konuydu. Daha önce birçok kez insanlar, ChatGPT gibi modellerin bazen doğru bilgi vermediğini gösteren kanıtlar sunmuştu. Örneğin, Evening Standard’ın aktardığına göre bir ay önce Queensland Üniversitesi’nden bir ekonomist, ChatGPT’ye “Tüm zamanların en çok alıntı yapılan ekonomi makalesi nedir?” diye bir soru yöneltti.

Sohbet botu ise saniyeler içinde bu soruya bir yanıt buldu ve bu makalenin “1969’da The Journal of Economic History’de yayınlanan, Dougless North ve Robert Thomas tarafından yazılan ‘A Theory of Economic History’” olduğunu söyledi. Bu yanıt her ne kadar gerçek gibi dursa da daha sonra makale araştırıldığında aslında böyle bir makalenin olmadığı ortaya çıktı. Yazarlar ve dergi gerçekti; ancak böyle bir makale hiç yazılmamıştı. Bu da modelin bazen uydurma cevaplar verebildiğini ortaya koydu.

ChatGPT, Bir Köpeğin Hayatını Kurtardı: Veterinerin Bulamadığı Hastalık, GPT-4 ile Tespit Edildi

Bunların yanı sıra Wales, ChatGPT’nin kendi içinde de çelişkilerin olduğunu ekledi. Girişimci, yapay zekâ aracına “Empire State’e hiç uçak çarptı mı?” sorusunu sordu. Model ise başta böyle bir şeyin gerçekleşmediği, ancak sonrasında bir uçağın çarptığı yanıtını verdi. Bu da teknolojinin bir başka problemini gösterdi.


Kaynak webtekno.com

 

Samsung Galaxy Z Flip5 Tek Tek Parçalarına Ayrıldı: "Katlanabilir Telefonlar Dayanıksız" Fikri Yıkılacak

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un temmuz ayında tanıttığı Galaxy Z Flip5 isimli katlanabilir ekranlı telefonu, dikkat çeken bir proje ile gündemde. YouTube'da teknolojik ürünler üzerine videolar çeken JerryRigEverything, akıllı telefonunun "içini dışına çıkardı". Böylelikle Samsung'un lansmanda üstünü defalarca çizdiği menteşe tasarımından tutun da bataryaya kadar her parça gün yüzüne çıkmış oldu.

iPhone 14ün Hayat Kurtaran Özelliği Samsung Telefonlara Geliyor

Apple, yeni iPhone 14 serisiyle birlikte zorlu koşullarda hayatınızı bile kurtarabilecek uydu bağlantısı özelliğini hayatımıza soktu. Geçtiğimiz hafta ABD ve Kanada’da kullanılabilir hale gelen özelliğin Android telefonlara da gelip gelmeyeceği ise merak konusuydu.

Google, Videolardan Tertemiz Ekran Görüntüleri Alabileceğiniz Yeni Özelliğini Duyurdu

ABD merkezli teknoloji devi Google, bugün kullanıcıların işini kolaylaştıracak yeni bir özellikle karşımıza çıktı. Chromium tabanına eklenen bu yeni özellik, izlediğiniz videolardan ekran görüntüsü almayı aşırı kolay bir hale getiriyor. Şu an için YouTube'da çalıştırabildiğimiz yeni özellik, videodan ekran görüntüsü alırken en çok yaşadığımız soruna çözüm oluyor.

Windows 11in Buzdolabı Magneti Gibi Etiket Yapıştırabileceğiniz Yeni Özelliğinin Nasıl Kullanılacağını Gösteren Video

Kısa bir süre önce Microsoft’un, masaüstünüzün daha da size özel olmasına olanak sağlayacak olan masaüstüne çıkartma ekleme özelliği üzerinde çalıştığını sizlerle paylaşmıştık. Buna göre henüz Windows Insiders için mevcut olmayan yeni çıkartma özelliğinde, “Çıkartma Düzenleyicisi” uygulamasından çıkartmaları ayarlayabileceğiniz ve siz aksini istemediğiniz takdirde bu çıkartmaların birden ortadan kaybolmayacağı bildirilmişti.