Veri Transferi Denilince İlk Akla Gelen XML Dosyası Nedir, Nasıl Açılır?

Bir programcı ya da uygulama geliştirici olmasanız bile XML metin işaretleme dilini duymuş ya da bir XML dosyası görmüşsünüzdür. Mutlaka görmüş olmanızın nedeni bu dil ile oluşturulmuş dökümanların neredeyse her yerde kullanılıyor olmasıdır. XML dili ile oluşuturulmuş dökümanlar hem insanlar hem de pek çok işletim sistemi tarafından kolayca okunabilir. 

22.02.2022 00:15:14 tarihinde yayınlandı.

Bir programcı ya da uygulama geliştirici olmasanız bile XML metin işaretleme dilini duymuş ya da bir XML dosyası görmüşsünüzdür. Mutlaka görmüş olmanızın nedeni bu dil ile oluşturulmuş dökümanların neredeyse her yerde kullanılıyor olmasıdır. XML dili ile oluşuturulmuş dökümanlar hem insanlar hem de pek çok işletim sistemi tarafından kolayca okunabilir. 

Peki, XML dosyaları nasıl açılır? XML dosyalarını açmak için bilgisayarınızın işletim sisteminde dahili olarak kullanabileceğiniz uygulamalar vardır. Bunun yerine farklı cihazlardan internete bağlanarak bu tür dosyaları online olarak açmanızı sağlayacak internet sitelerinden birini kullanmanız da mümkün. Gelin XML nedir, ne işe yarar, XML dosyası nasıl açılır gibi merak edilen soruları biraz daha yakından inceleyelim.

XML, bir metin işaretleme dilidir. Programlama dillerine benzer ancak yalnızca belirli işlevlere sahiptir. Hem insanlar hem de işletim sistemleri tarafından okunabilen XML dili ile hazırlanmış dökümanların temel amacı veri saklamak ve veri transferi yapmaktır. Bu nedenle neredeyse tüm cihaz ve işletim sistemleri tarafından okunabilir.

XML standardı W3C tarafından tanımlanmıştır ve SGML’nin basitleştirilmiş bir alt kümesi olarak kabul edilir. Bu dil için bir ara formattır demek de yanlış olmaz. XML metin işaretleme dili kullanılarak hazırlanan dökümanlar XML dosyası olarak adlandırılır ve .xml formatına sahiptir.

XML metin işaretleme dilinin temel amacının veri saklamak ve veri transferi yapmak olduğunu söylemiştik. Bu işlevi nedeniyle bugün kullandığımız pek çok farklı yazılım, diğer yazılımlarla veri transferi yapmak için XML dosyalarını kullanır. XML, rastgele veri erişimine izin vermediği için veritabanı olarak kullanılmaz ama bazı uygulamalarda ana format olarak kullanıldığı da olmuştur. 

Microsoft tarafından geliştirilmiş olan .NET isimli uygulama geliştirme platformundaki DataSet nesneleri XML metin işaretleme dili ile hazırlanmıştır. Pek çok office uygulamasının alt yapısını da XML oluşturmaktadır. Bu dilde içerik, yapı ve şekil ayrı ayrı ele alınabildiği için içerik yönetim sistemlerinde en sık kullanılan formattır. 

Windows ya da MacOS işletim sistemine sahip bilgisayarınızda XML dosyası açmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Not Defteri Windows, TextEdit ise MacOS işletim sisteminde yüklü olarak gelen uygulamalardır. Bu sayede herhangi bir üçüncü taraf yazılım kullanmadan rahatlıkla XML dosyalarını açabilir ve dilerseniz düzenleyebilirsiniz.

Windows ve MacOS işletim sisteminde yüklü olan uygulamalardan birini kullanmak istemiyorsanız GROUPDOCS internet sitesi üzerinden online olarak XML dosyanızı açabilirsiniz. Uygulamaya internet üzerinden erişebildiğiniz için pek çok farklı cihazda XML dosyası açabilirsiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

Sürücülerin Kırmızı Işıkta Sinir Krizleri Geçirmesini Engelleyecek Yapay Zeka Geliştirildi

Uygarlık olarak ne kadar gelişirsek gelişelim, trafik hayatımızın bir parçası olmaya devam ediyor. Peki bu trafik sorununu çözmek için yapay zekâya başvursak ne olurdu? İşte Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, trafik ışıklarıyla kontrol edilen birleşim yerlerinde kırmızı ışığa takılma sorununun tarih olduğu bir çözüm üretmeyi başardılar.

Daha Ne Kadar Akıllanacaklar? ‘Internet of Things’, Nesnelerin İnterneti Nedir?

Artık ne cebimizde taşıdığımız telefonlar yalnızca bir telefon, ne de mutfakta duran buzdolabı yalnızca bir buzdolabı. Hatta evimizi süpüren robot süpürge bile bir süredir öylesine ortalıkta dolanmıyor, akıllı sistemi sayesinde nerelerin temiz ya da pis olduğunu görebiliyor. Yani kullandığımız neredeyse tüm cihazlar giderek akıllanıyorlar ve ‘Internet of Things’ yani nesnelerin interneti sayesinde kendi aralarında ve bizimle iletişim kurabiliyorlar.

En Basit Haliyle Yapay Zeka Nedir, Kaç Çeşit Yapay Zeka Var?

Halihazırda kullanımda olan "dar" yapay zeka bugün bilgisayarlarımızda, cep telefonlarımızda ve neredeyse her yerde gördüğümüz, deneyimlediğimiz hatta hayatımızı belirleyen bir şeydir. Temel olarak yapay zeka, programlanan belirli görevlerin nasıl gerçekleştirileceğini öğretilen veya öğrenen akıllı sistemdir. Apple iPhone'daki Siri sanal asistanının konuşma ve dil tanımasında, kendi kendine giden otomobillerdeki görüş tanıma sistemlerinde, satın aldığınız ürüne dayanarak beğenebileceğiniz ürünleri öneren reklam sistemlerinde yapay zeka kullanılır. 

Google, RCS Protokolü Üzerinden Yine Apple’a Sataştı: iMessage’la Dalga Geçtiği Reklamı CES Fuarında Yayınladı

ABD merkezli teknoloji devi Google, bundan yıllar önce "RCS" olarak isimlendirdiği mesajlaşma sistemini Android ekosistemine sundu. RCS, Android kullanıcıları arasında tıpkı Apple'ın iMessage hizmetinde olduğu gibi mesaj atarken multimedya gönderilmesine imkan tanıyordu. Google, Apple'a yıllar boyunca çağrıda bulunup, kendilerinin de bu sisteme geçiş yapmasını istedi. Ancak Apple yönetimi, bu teklifi daima reddetti.