"> ">

Uzak Gelecekte Güneş Tutulması Diye Bir Şey Olmayacak: Peki Neden?

Güneş ve Ay tutulmaları, birçoğumuzu heyecanlandıran olayların başında geliyor. "Ay'ın bir yüzü her zaman karanlıktır" sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Ay'ın karanlık yüzü, bugün Güneş'e döndü. 

26.10.2022 10:45:13 tarihinde yayınlandı.

Güneş ve Ay tutulmaları, birçoğumuzu heyecanlandıran olayların başında geliyor. "Ay'ın bir yüzü her zaman karanlıktır" sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Ay'ın karanlık yüzü, bugün Güneş'e döndü. 

Nitekim Güneş tutulması denince hepimizin aklına bazı sorular geliyor. Bunlardan biri de Ay’ın Güneş’in önünü nasıl kapattığı. Bugünkü yazımızda Güneş tutulmasının nasıl gerçekleştiğine ve Güneş’in ışığının nasıl kısıldığına bakacağız.  

Güneş ve Ay tutulmalarının farklı şeyler olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak her ikisinin ortak noktası Ay’ın Dünya’nın çevresindeki dönüşü. Güneş tutulması sırasında Ay, Dünya ve Güneş’in arasında konum alırken; Ay tutulmasında ise Dünya’nın arka tarafında konumlanır.  

Ay’ın Dünya etrafında attığı bir tam tur yaklaşık 1 ay sürüyor. Ancak buna rağmen her ay bir tutulma yaşamıyoruz. Bunun başlıca sebebi, Ay’ın Dünya etrafındaki dönüş şekli. 

Yaklaşık 5 derecelik bir açıyla dönen Ay, tam bir çember şeklinde dönmez. Dolayısıyla da Güneş ve Dünya arasına her zaman girmez. Çoğunlukla Dünya’nın Güneş’e dönük kısmının bir miktar altından veya üstünden hareket eder. Bu nedenle de her ay bir tutulma yaşamamış oluruz. Nitekim günümüzde her yıl 2 ila 4 tutulma yaşanabiliyor. 

Güneş tutulması tam, halkalı veya parçalı olarak üçe ayrılır. Tam Güneş tutulması, Ay’ın karanlık yüzünü tamamen Güneş’e dönmesi sonucu oluşur. Ay, tam olarak Güneş’in önüne geçtiğinde ise yalnızca ışık saçan bir çember görürüz. Gördüğümüz bu çember ‘Güneş tacı’ olarak da bilinen Güneş’in havayuvarının alevli kısmıdır.

Bu yine Ay’ın ekliptik dönüş yörüngesi sebebiyle her zaman yaşanmaz ve tüm dünyada aynı şekilde gözlemlenmez. Örneğin bizim tam olarak gördüğümüz tutulma, Dünya’nın farklı bölgelerinde parçalı tutulma şeklinde gözlemlenebilir. 

Bunun için aslında ufak bir perspektif bilgisi yeterli olacaktır. Resim yapanlar veya bir miktar ilgisi olanlar bilir ki perspektifte bir kural vardır: yakındakiler daha büyük, uzaktakiler daha küçük görünür. Şimdi konumuza dönecek olursak; Ay, Güneş’ten yaklaşık 400 kat daha küçük.


Kaynak webtekno.com

 

Elon Musk, Twitter’ın Binasına Elinde Lavaboyla Daldı! (Tamam da Ne Alaka?)

Bu yılın başında Twitter hisselerini satın almaya başlayan Elon Musk, Geçtiğimiz Nisan ayında Twitter’ı satın almak istediğini açıklamıştı. Daha sonra Twitter’ın bot hesaplarının fazla olması nedeniyle platformu satın almaktan vazgeçen Elon Musk, Geçtiğimiz haftalarda Twitter’ı tekrar satın almak istediği söylemişti. Ancak dahi milyarderimizin en başından beri Twitter’la oyun oynadığı da mahkeme tarafından kanıtlanmıştı.

Google, ChatGPT Nedeniyle Alarma Geçti: Rakip Sohbet Botu Geliyor

OpenAI’ın yakın zamanda kullanıma sunduğu yapay zekâ ChatGPT, kısa sürede herkes tarafından kullanılmaya başladı. Yapay zekânın geldiği seviyeyi gözler önüne seren sistem, problem çözmeden şiir yazmaya kadar aklınıza gelebilecek çoğu şeyi yapıyordu. Hâliyle bu durum, diğer şirketlerde endişelere de yol açmaya başladı.

TikTokun Çocuklara Olan Etkisi Araştırıldı: 13 Yaşındaki Bir Çocuk, TikToka Girdiği An Uygunsuz Videolar Görüyor!

ABD merkezli bir kuruluş olan Dijital Nefretle Mücadele Merkezi (CCDH), son dönemlerin en popüler sosyal medya platformu TikTok ile ilgili bir araştırma yaptı. Yapılan araştırma, platformla ilgili korkunç bir gerçeği gözler önüne serdi. Özellikle de ebeveynleri ilgilendiren araştırma, küçük yaştaki bireyleri TikTok'tan (ve aslında genel olarak sosyal medya platformlarından) uzak tutmak gerektiğini tekrar kanıtladı.

Kaybolan Verilerinizi Dakikalar İçerisinde Geri Getiren Ücretsiz Veri Kurtarma Programı: iBeesoft Free Data Recovery

Bilgisayar ve internet teknolojilerinin yaygınlaşması ile yaşantımız dijital bir hale büründü. Öyle ki artık en bireysel işlerimizden profesyonel yaşantımıza kadar her şeyi bilgisayar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Hal böyle olunca da veri güvenliğimiz kritik bir hal almaya başladı. İnsanlar, kullandıkları depolama birimlerinde hem özel hem de profesyonel hayatlarının bir kopyasını tutuyorlar.