Türkiyenin Kasım 2020ye Ait Yapay Zeka Ekosistem Haritası Yayımlandı

Artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen yapay zeka, Türkiye'de de fazlasıyla önemseniyor. Hatta bu sektör üzerine kurulmuş olan "Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi" (TRAI) grubu, ülkemizde yapay zeka üzerine çalışan kişi ve kurumların bir araya gelebilmelerini, tüm paydaşların eş zamanlı gelişebilmesini ve sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyor. Grup şimdi, Kasım 2020 için yapay zeka ekosistem haritasını yayımladı.

21.02.2022 12:45:21 tarihinde yayınlandı.

Artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen yapay zeka, Türkiye'de de fazlasıyla önemseniyor. Hatta bu sektör üzerine kurulmuş olan "Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi" (TRAI) grubu, ülkemizde yapay zeka üzerine çalışan kişi ve kurumların bir araya gelebilmelerini, tüm paydaşların eş zamanlı gelişebilmesini ve sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyor. Grup şimdi, Kasım 2020 için yapay zeka ekosistem haritasını yayımladı.

Yapay zeka ekosistem haritası, TRAI bünyesinde olan kişi ya da kurumları gösteriyor. Grubun yaptığı açıklamalara göre kasım ayı itibarıyla, Türkiye'de 145 yapay zeka girişimi bulunuyor. Bu girişimler; veri analitiği, görüntü işleme, arama motoru, otonom araçlar, makine öğrenimi ve robotik süreç otomasyonu gibi farklı alanlara dağılıyor. 

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi'nin açıkladığı verilere göre ülkemizdeki yapay zeka girişimlerin büyük bölümü, görüntü işleme teknolojileri üzerine yürütülen çalışmalardan oluşuyor. Bu bağlamda 39 şirket, bu kategori altında yer alıyor. Türkiye'deki en yaygın ikinci yapay zeka kategorisi ise makine öğrenimi. İnisiyatif yetkilileri, 28 şirketin makine öğrenimi üzerine çalıştığını ifade ediyorlar.

İLGİLİ HABER Microsoft, Tek Satır Kod Yazmadan Yapay Zekâ Modeli Oluşturulabilecek Uygulamasını Yayınladı

Yapay zeka ekosistem haritasının detaylarına bakmaya devam ettiğimizde, 18 şirketin chatbot ve diyalogsal yapay zeka üzerine, 18 şirketin öngörü ve veri analitiği üzerine, 15 şirketin doğal dil işleme üzerine, 7 şirketin robotik süreç otomasyonu üzerine, 6 şirketin arama motoru ve arama asistanı üzerine, 6 şirketin otonom araçlar üzerine, 5 şirketin optimizasyon üzerine ve son olarak da 3 şirketin, akıllı platformlar üzerinde çalıştığını görüyoruz. Bu sayılar, Türkiye'deki kurum ve kuruluşların yapay zekaya aslında ne kadar önem verdiklerini gözler önüne seriyor.

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi bünyesindeki şirketlerin sayısı da her geçen gün biraz daha artıyor. Zira inisiyatifin kurulduğu 2017 yılında sadece 24 girişimi vardı. 2018 yılında 64'e yükselen girişim sayısı, 2019 yılında ise 75'e ulaştı. Koronavirüs pandemisinin Türkiye'deki varlığının ilan edildiği mart ayına kadar 112'ye yükselen girişim sayısı, temmuz ayında ise 134 seviyelerine geldi. Her geçen gün artan TRAI'deki girişim sayısı bugünse 145 olarak açıklandı. İnisiyatifle ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için, burada bulunan bağlantıyı kullanabilirsiniz


Kaynak webtekno.com

 

Google Arama Sonuçlarına Instagram Benzeri "Hikâyeler" Geliyor

Geçmişte sadece Snapchat'te olan, sonraki yıllarda ise kullandığımız tüm sosyal medya platformlarına bir bir eklendiğini gördüğümüz hikâye özelliği, pek çok kullanıcı için vazgeçilmez oldu. Gelen son haberler, internet devi Google'ın da kendine göre bir hikâye özelliği getirmeye hazırlandığını gözler önüne seriyor. Eğer her şey yolunda giderse, Google Arama uygulamasında hikâye benzeri bir özelliği kullanmaya başlayacağız. Peki Google Arama'daki hikâye özelliği tam olarak ne işe yarayacak?

Sonsuz Dostlukların Temeli Knight Onlineı Bu Kadar Unutulmaz Yapan Neydi?

Bu yazımızda aslında “Türk oyun sektörü” açısından Knight Online’ın efsaneliğini inceleceğiz. Bu oyun Türk oyun sektörünü inanılmaz bir noktaya getirdi, elbette dünyada da ciddi yankıları oldu ama bizim için çok daha önemli. Bildiğiniz üzere Türkiye’de Knight Online oldukça çalkantılı zamanlar geçirdi.

Samsung, 1 Lira Ödemeden NFT Kazanabileceğiniz Bir Metaverse Mağazası Açtı

Metaverse çılgınlığı tüm dünyada artarak sürmeye devam ederken, dev şirketlerin de metaverse’te hızlı bir şekilde yer edinmeye başladığına şahitlik ediyoruz. Bugünse bir diğer dev şirket olan Samsung’tan heyecanlandırıcı bir haber geldi. Güney Koreli teknoloji devi, New York City’deki meşhur Samsung 837 metaverse evrenine taşıdığını duyurdu.

İlk Defa Makine Öğrenme Kullanılarak Bir Antibiyotik Geliştirildi

Makine öğrenme artık birçok alanda kullanılmaya başlandı. Şimdiden MIT’den bilim insanları, antibiyotik geliştirecek bir makine öğrenme algoritması geliştirdiler. Makine öğrenme algoritması ile oluşturulan antibiyotik, Dünya Sağlık Örgütü’nün 'kritik' listesinde bulunan iki bakteriye karşı çözüm oldu. 

Samsung, Savaş ve Enflasyon Nedeniyle Akıllı Telefon Üretimini %10 Azaltmayı Planlıyor

Son zamanlarda yaşanan çip krizi, savaş, pandemi gibi sıkıntılar, dünya çapındaki teknoloji devlerinin olumsuz etkilenmesine yol açmıştı. Akıllı telefon sektörü de bunlardan etkilenenler arasındaydı. Güney Kore merkezli şirket Samsung’un akıllı telefonlar konusunda yılın ilk çeyreğinde son beş yılın en iyi performansını gösterdiğini; ancak genel sevkiyatların düştüğünü sizlerle paylaşmıştık.