Türkiyede İnternette Yeni Bir Sayfa Açılıyor: "com.tr" ve "org.tr" Gibi Alan Adları, Tek Bir Belge Sunmadan Alınabilecek

Türkiye’de evlerimize 1993’te giriş yapmaya başlayan “.tr” uzantılı alan adları, 5 Mayıs 2019’a kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından kaydediliyor ve yönetiliyordu. Fakat bu tarihte İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) nezdindeki redelegasyon süreciyle bu alan adlarının yönetimi ve tahsisi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na devredildi.

16.09.2022 06:00:35 tarihinde yayınlandı.

Türkiye’de evlerimize 1993’te giriş yapmaya başlayan “.tr” uzantılı alan adları, 5 Mayıs 2019’a kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından kaydediliyor ve yönetiliyordu. Fakat bu tarihte İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) nezdindeki redelegasyon süreciyle bu alan adlarının yönetimi ve tahsisi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na devredildi.

Aynı tarihte “.tr” alan adlarına yönelik yeni bir dönemin açılması için de çalışmalar başlatıldı. İşte o çalışmalar en sonunda sona erdi ve Türkiye’de internette yeni bir sayfa açacak olan TRABİS sistemi hazır hale getirildi. Sistem, bugün itibarıyla (14 Eylül) devreye giriyor. Peki, yeni sistemle birlikte neler değişecek? Gelin, TRABİS’in detaylarına bakalım.

TRABİS’in hayata geçişiyle birlikte 20 yılı aşkın süredir belge ibraz edilerek edinilebilen bazı alan adları, artık belgesiz bir şekilde, “ilk gelen ilk alır” kuralına göre tahsis edilebilecek. Söz konusu alan adları, şu şekilde olacak:

Artık belge olmadan alınabilecek alan adları:

Daha önce belgesiz alınabilen ve bu durumun devam edeceği alan adları:

Sadece belge ibraz edilerek alınmaya devam edecek olan alan adları:

*Sadece kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan başvurularla alınabilecek alan adları.

TRABİS sistemi ile birlikte tüm dünyada uygulanan Kayıt Otoritesi (Registry) – Kayıt Kuruluşu (Registrar) modeli, artık tam anlamıyla uygulanacak. Alan adı almak isteyen kişiler ya da kuruluşlar, TRABİS tarafından kabul edilen Kayıt Kuruluşları’ndan hizmet alabilecekler. Bu kuruluşlar şunlardan oluşuyor:

İLGİLİ HABER 'NFTs.com' Tarihin En Pahalı İkinci Alan Adı Oldu: İşte "Bu Sadece Adı İçin mi?" Dedirten Satış Fiyatı


Kaynak webtekno.com

 

Akıllı Telefon Üreticileri Çentiği Kaldırmanın Yolunu Ararken Apple Nasıl Oldu da Çentiği Telefonun Bir Parçası Hâline Getirdi?

Ekran/kasa oranını artırma amacıyla ortaya çıkan ve akıllı telefon üretiminde yeni bir devir açan çentikler, çoğu zaman kullanıcıların şikâyetleriyle gündeme geliyor. Akıllı telefonlar, bu çentikler sayesinde daha fazla ekran alanı sunuyor olsalar da kullanıcılar, ekrana doğru giren bir çıkıntının olmasından yine de memnun değil.

Bugün Dünyayı Dev Bir Güneş Fırtınasının Vurması Bekleniyor: Etkileri Fazlasıyla Büyük Olabilir

Uzmanlardan tüm dünyayı endişelendirecek bir açıklama geldi. Açıklamaya göre uzun aralıklarla meydana gelip Dünya’ya ulaşan büyük Güneş fırtınalarından biri yakın zamanda gezegenimize ulaşacak. Bu bizim için kıyamet demek değil, ancak bir önceki büyük fırtınada olanlara bakarsak bu seferki özellikle kullandığımız modern araçlarla ilgili sıkıntılar meydana getirebilir. 

Pandemi Döneminde 200.000 Hacker İlanı Açıldı: İllegal İş Arayanların da Sayısı Arttı

Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte internetteki güvenliğimiz de hızla tehlikeye girmeye başladı. Pek çok dolandırıcılık yönteminin yanı sıra sahte alışveriş siteleri aracılığıyla kredi kartı dolandırıcılıkları ve şirketlerin hacklenmeleri nedeniyle kişisel verilerinizin ihlali de günümüzün “sıradan” dolandırıcılıklarından birisi olmuş durumda. Özellikle pandemi döneminde pek çok insan eve kapanmış ve market alışverişini bile internetten yapmaya başlamıştı. Durum böyle olunca internet ortamındaki güvenliğimiz çok daha önemli bir konuma gelmişti.