Türkiye Uzay Ajansı Aya Sert İniş Yapacak Denilen Yerli Roketin İtki Sistemini Tanıttı

9 Şubat 2021 yılında Türkiye, Milli Uzay Programı ile tanışmıştı. Türkiye’nin uzay geleceğine yönelik 10 hedefin belirlendiği bu programın ilk hedefi, Cumhuriyet’in 100. yılında, yani önümüzdeki yıl Ay’a ilk teması gerçekleştirmek idi. Bu hedef ulaşma çalışmaları sürerken Türkiye Uzay Ajansı’ndan bugün önemli bir paylaşım geldi.

18.03.2022 20:45:17 tarihinde yayınlandı.

9 Şubat 2021 yılında Türkiye, Milli Uzay Programı ile tanışmıştı. Türkiye’nin uzay geleceğine yönelik 10 hedefin belirlendiği bu programın ilk hedefi, Cumhuriyet’in 100. yılında, yani önümüzdeki yıl Ay’a ilk teması gerçekleştirmek idi. Bu hedef ulaşma çalışmaları sürerken Türkiye Uzay Ajansı’ndan bugün önemli bir paylaşım geldi.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Ay Araştırma Görevi (AYAP – 1) kapsamında Ay’a ulaşacak uzay aracını taşıyacak Milli Hibrit İtki Sistemi’nin (HİS) detaylarını paylaştı. Yapılan paylaşımda yer alan video, milli sistemin hangi bileşenlerden oluşacağına yer verdi.

Paylaşılan bilgilere göre sistemin ön tasarım süreci, uçuş ölçekli ilk test prototipinin üretimi ve uçuş ölçekli yer testlerinin icra edileceği test sisteminin üretimi ile kurulumu tamamlandı. Bu kapsamda HİS’e bileşenler ve sistemin genel görünümü de Türkiye Uzay Ajansı tarafından paylaşıldı.

İLGİLİ HABER Yerli ve Milli Tank Altayın Seri Üretime Hazır Olduğu Açıklandı: Göreve Başlayacağı Tarih Belli Oldu

Videoda, HİS’in ana bileşenleri iskelet, sistem elektronikleri, oksitleyici tank, motor ve vana olarak listelendi. AYAP-1’in görev konseptine göre uzay aracı, öncelikle bir fırlatıcı roketle uzaya taşınacak ve ardından sistemin başlatılması ve takla sönümleme gibi aşamalar gerçekleştirilecek. Bu aşamaların ardından yörünge testleri icra edilecek. Dünya yörüngesindeki testlerin ardından Ay yörüngesine girmek üzere Delta V’nin hibrit motoru ateşlenecek.

2023 - 2028 yıllarını kapsayan Ay görevleri, Ay Araştırma Programı (AYAP) çerçevesinde gerçekleştirilecek ve isimlendirilecek. Bu görevlerden ilki olan AYAP-1, gönderilecek uzay aracının öncelikle Ay yörüngesinde yüksek çözünürlüklü kameralar ve radyasyon ölçer gibi aletlerle bilgi toplamasını kapsayacak. 3 ay sürecek bu aşamanın ardından uzay aracı, Ay'a sert iniş gerçekleştirecek.


Kaynak webtekno.com

 

OpenAI, Güvenlik Açıklarının Tespiti İçin Ödül Programı Başlattı: 20 Bin Dolara Kadar Ödeme Yapılacak!

ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zeka araçlarının arkasındaki isim olan OpenAI, dikkat çekici bir hamle yaptı. Şirket, güvenlik açıklarının tespiti ve giderilmesi için bir hata ödül programı başlattığını duyurdu. Bu program için Bugcrowd isimli güvenlik platformu ile iş birliği yapan şirket, bu tür bir hamleyle kullanıcılarını koruyabileceğine inanıyor.

Medyascope: Türkiyedeki Herkesin İnternette Yaptığı Her Şey 1,5 Yıldır BTK’ye Gönderiliyor (WhatsApp’ta Kimle Konuştuğunuz Dahil)

Kişisel bilgilerimizin internet ortamındaki güvenliği tüm dünyada tartışma konusu olmaya devam ederken bugün Türkiye hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Medyascope tarafından yayımlanan dosya habere göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), girdiğiniz internet siteleri, WhatsApp’ta yazıştığınız ya da telefonlaştığınız kişiler ve konum verileriniz gibi bilgileri internet sağlayıcılarından her saat başı alıyordu.

iPhone 14ün Nasıl Görüneceği Ortaya Çıktı (Hayal Kırıklığı İçerir)

ABD merkezli teknoloji devi Apple, muhtemelen eylül ayında büyük bir lansman gerçekleştirecek. Bu lansmanda tahmin edebileceğiniz gibi iPhone 14 ailesi ile tanışma imkanı yakalayacağız. Telefonu iPhone 13 ile kıyasladığımızda, daha güçlü bir işlemci ve bu işlemcinin beraberinde getireceği yepyeni özelliklerle tanışacağımız aşikar. Peki iPhone 14'ün tasarımı nasıl olacak?