Tüm Evrendeki En Soğuk Yer Neresi? Hayır, Sivas Değil!

İnsanlık, onlarca yıldır uzayla yakından ilgileniyor. Çevremizdeki gök cisimlerine insanlı veya insansız gitmeyi başarmış olsak da uzayla ilgili attığımız adımlar henüz bir bebeğin ilk adımının ilerisine gidemiyor. 

28.01.2023 06:30:20 tarihinde yayınlandı.

İnsanlık, onlarca yıldır uzayla yakından ilgileniyor. Çevremizdeki gök cisimlerine insanlı veya insansız gitmeyi başarmış olsak da uzayla ilgili attığımız adımlar henüz bir bebeğin ilk adımının ilerisine gidemiyor. 

Uzayın büyüklüğü karşısında çok yetersiz kalan insanlık, milyarlarca ışık yılı ötesini gösterebilen teleskoplarla bu devasa alanı gözlemlemeye çalışıyor. Hazır geçen senelerdeki kış aylarının aksine sıcak havaların olduğu bu dönemlerde aklımıza şöyle bir soru geldi: Evrendeki en soğuk yer neresi?

Erboğa Takımyıldızı'nda bulunan Bumerang Bulutsusu, evrenin -şu ana kadar gözlemlediğimiz kadarıyla- en soğuk yeri. Merkezinde ölmek üzere olan kırmızı dev yıldız bulunan Bumerang Bulutsusu, toz ve iyonize taşlardan oluşuyor.

Nispeten genç bir gezegenimsi bulutsu olan Bumerang Bulutsusu'nun merkezinde yer alan ölüm döşeğindeki yıldız, yoğun ultraviyole radyasyon yayarak gazların parlamasına ve renkli ışık üretmesine neden oluyor. Bunu yaparken de aslında dış katmanlarını döküyor.

Midjourney'de üretildi .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Evrendeki en soğuk yer olan Bumerang Bulutsusu, -272 santigrat derece. Bu değer, mutlak sıfır olan -273 santigrat dereceden sadece 1 derece daha sıcak. Bu sıcaklık, Antarktika'da kaydedilen -93,2 santigrat derecelik rekor sıcaklıktan 3 kat daha fazla.

İLGİLİ HABER Sıcaklık Milyarlarca Dereceye Ulaşabilirken Neden -273 °Cnin Altına Düşemez?

Bulutsuya "sis" görüntüsünü de veren gazlar, yıldız çekirdeğinden saniyede 164 km hızla dışarı çıkıyor. Bu yüksek hız sayesinde bulutsu da çok büyük bir hızla genişliyor ve bu hızlı genişlemenin düşük sıcaklığın başlıca nedeni olduğu belirtiliyor. Yani çok hızlı rüzgarlar şeklinde gaz çıkışı gerçekleşiyor ve bu rüzgar hızla genişlerken sıcaklığın da önemli ölçüde düşmesini sağlayan kozmik bir buzdolabı görevi görüyor.

Buradaki yıldızın aslında Güneş'imizle pek çok benzerliği var. Güneş'imiz de hayatının sonunda dış katmanlarını döken bir yıldıza dönüşecek. Ancak buradaki yıldızın etrafının soğuk olmasının nedeni, kütlesini diğer benzer yıldızlara nazaran 100 kat daha hızlı kaybediyor olması.


Kaynak webtekno.com

 

iPhone 14 Serisinin Batarya Kapasitesi Belli Oldu: En Büyük Batarya iPhone 14 Pro Maxte Değil!

ABD merkezli teknoloji devi Apple, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Far Out etkinliğinde en yeni ürünlerini tüketicilerle buluşturmuştu. Etkinliğin parlayan yıldızı ise hiç şüphesiz iPhone 14 ailesiydi. Etkinlikten sonra ise iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max ile ilgili yepyeni bilgiler paylaşılmaya başlandı. Şimdiyse bunlara bir yenisi daha eklendi.

Xiaomi Mi 12 Liteın Hiç de "Lite" Olmayan Türkiye Fiyatı Açıklandı

Geçtiğimiz mart ayında tanıtılan Xiaomi Mi 12 serisi, temmuz ayında en uygun fiyatlı modeli Mi 12 Lite’a kavuşmuştu. Serinin uygun fiyatlı modeli olarak satışa sunulan telefon, bugün ülkemizde de raflardaki yerini aldı. Fakat telefonun ülkemiz için belirlenen fiyatı pek de uygun olmadı.