Tüm Evren Parmaklarınızın Ucunda: Galaksiden Galaksiye Gezebileceğiniz Canlı Harita Paylaşıldı

İnsanlık çok uzun zamandır gökyüzüne bakıyor ve uzayın gizemlerini çözmeye çalışıyor. İlk toplulukların yıldızları izlediği günlerden bu yana keşif araçlarımız sürekli olarak gelişirken, uzayın daha da derinlerini görebilmeyi mümkün hale getirdi. Yeni bir çalışma ise bildiğimiz evreni parmak uçlarımıza getiriyor.

20.11.2022 20:15:10 tarihinde yayınlandı.

İnsanlık çok uzun zamandır gökyüzüne bakıyor ve uzayın gizemlerini çözmeye çalışıyor. İlk toplulukların yıldızları izlediği günlerden bu yana keşif araçlarımız sürekli olarak gelişirken, uzayın daha da derinlerini görebilmeyi mümkün hale getirdi. Yeni bir çalışma ise bildiğimiz evreni parmak uçlarımıza getiriyor.

John Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, son 20 yılda Sloan Dijital Gökyüzü Gözlemi’nden gelen verileri inceleyerek bilinen evrenin interaktif bir haritasını oluşturdu. Daha önce yalnızca bilim insanlarının erişebildiği bu veriler yayınlanan internet sitesiyle artık herkesin erişebileceği bir hale gelmiş oldu. 

Yeni interaktif haritada 200 bin galaksinin gerçek konumlarını ve renklerini görebilme şansına sahip oluyoruz. Çevrimiçi olarak gezilebilecek bu haritayı kullanılan cihaza indirebilmek de mümkün.

Haritayı oluşturan Brice Menard, kendisinin çocuklukta gökyüzü fotoğraflarından çok etkilendiğini ve yeni insanlara ilham verebilmek için böyle bir çalışmaya imza attığını ifade etti. Bilim insanlarının yıllardır yeni galaksiler keşfettiğini söyleyen araştırmacı, daha önce hiç kimsenin bir harita oluşturmak için çalışmadığını da belirtti.

Sloan Dijital Gökyüzü Gözlemi, Meksika’da bulunan bir teleskop yardımıyla uzayı keşfetmeyi amaçlıyor. Bu istasyonda bulunan teleskop, her seferinde görülebilen uzayda biraz daha farklı bir noktaya odaklanarak yıllardır veriler topluyor. ,

İLGİLİ HABER Ters Köşe Yapan Araştırma: Büyük Patlama, Her Şeyin Başlangıcı Olmayabilir

Harita bir anlamda evrenin de ne kadar büyük olduğunu anlamak için yeni bir kapı açıyor. Bizim galaksimiz olan Samanyolu, koca haritada yalnızca tek bir nokta olarak temsil ediliyor. 200 bin noktanın her biri, milyarlarca yıldıza ve bu sayıdan çok daha fazla gezegene ev sahipliği yapıyor. 

Haritada galaksilerin uzaklaştıkça renklerinin de değiştiğini görüyoruz. En uçta bulunan farklı renkteki şerit ise 13,7 milyar yıl önce gerçekleştiği düşünülen Büyük Patlama’dan kalan radyasyonu temsil ediyor. Haritaya buradan ulaşabilirsiniz.


Kaynak webtekno.com

 

Spotifya NFT Geliyor: İşte İlk Ekran Görüntüleri

Dünyanın en popüler çevrimiçi müzik ve podcast platformlarından Spotify, dikkat çeken bir işe imza attı. Platform tarafından yapılan açıklamalarda, Spotify'a NFT'lerin sergilendiği  yeni bir bölümün eklendiği ve özelliğin kullanıcılarla test edilmeye başlandığı ifade edildi. Spotify'a eklenen NFT koleksiyonları, şimdilik ABD'deki küçük bir kullanıcı grubu tarafından görüntülenebiliyor.

Attığınız Tweetlere Göre Depresyonda Olup Olmadığınızı Anlayan Yapay Zeka Geliştirildi

Sosyal medya platformları, aynı zamanda paylaşım yapanların kişilikleri hakkında da büyük ipuçları barındırdığından bilim dünyasında araştırmaların ve yeni teknolojilerin geliştirildiği bir merkez de olabiliyor. Bu araştırmaların birçoğuysa Twitter üzerinde yapılıyor. Bilim insanlarının geliştirdikleri son teknolojiyse büyük önem taşıyor.

Elon Musk, Threads’in Bir Günde 30 Milyon Kullanıcıya Ulaşmasına Sinirlendi: Dava Açmakla Tehdit Ediyor!

6 Temmuz gecesi Türkiye’den de kullanılabilir olan Threads, Twitter rakibi bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz sene Twitter’ı satın alarak platformun başına geçen Elon Musk, o günden bu yana tam anlamıyla platformun ayarlarını bozdu. Threads’ın ise ilk günden bu kadar popüler olması sonrasında Musk’ın Meta’ya dava açacağı öğrenildi.