TBMMden Kapsamlı Kripto Para Raporu: Her Yerde Kullanılıyor...

Son yılların en çok tartışılan yatırım araçlarından kripto paralar, bir süredir Türkiye'nin de gündeminde. Hatırlayanlarınız olacaktır; Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan çok uzun bir süre önce kripto paralarla ilgili bir yasa talimatı vermiş ve hükümet kurmayları da bu talimat doğrultusunda çalışmalarına başlamıştı. Ancak bugüne dek konuyla ilgili dikkate değer resmi bir gelişme yaşanmadı.

31.03.2022 00:45:17 tarihinde yayınlandı.

Son yılların en çok tartışılan yatırım araçlarından kripto paralar, bir süredir Türkiye'nin de gündeminde. Hatırlayanlarınız olacaktır; Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan çok uzun bir süre önce kripto paralarla ilgili bir yasa talimatı vermiş ve hükümet kurmayları da bu talimat doğrultusunda çalışmalarına başlamıştı. Ancak bugüne dek konuyla ilgili dikkate değer resmi bir gelişme yaşanmadı.

Şimdiyse Türkiye'nin kripto para yasası ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı "Kripto Varlıklar İle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Ülke Örnekleri" isimli bir rapor yayımladı. 68 sayfalık bu rapor, diğer ülkelerin kripto paralara yaklaşımlarını kapsıyor. Gelin hep birlikte, bu rapordaki detaylara yakından bakalım.

TBMM'de hazırlanan raporda, kripto para piyasalarının 2016'da yalnızca 14 milyar dolarlık hacme sahip olduğu, bu genişliğin günümüzde 3 trilyon dolara ulaştığı ifade edildi. Bugün kripto paraların eğitim, sanat, eğlence ve alışveriş gibi hemen her alanda kullanılabildiğine atıfta bulunan yetkililer, ülkeler konusunda ise kafa karışıklığı olduğu belirttiler. Raporda, "Örneğin ABD, Almanya, Japonya, Kanada gibi bazı ülkeler kripto varlıklara olumlu yaklaşırken; Çin, Bolivya ve Nepal gibi bazı ülkeler olumsuz yaklaşmaktadır. Buna ilave olarak ülkelerin tutumlarının zaman içinde değiştiği de bilinmektedir." ile "Çin, önceleri olumlu yaklaşmakta iken 2021 yılında kripto varlıklarla ilgili çoğu faaliyeti yasaklamıştır. ABD ise önceleri sorgulayıcı bir tutum takınırken, son yıllarda en olumlu bakan ülkelerden biri haline gelmiştir." gibi ifadelere yer verildi.

İLGİLİ HABER Avrupa Birliği, Özel Kripto Para Cüzdanlarına Kısıtlamalar Getirmeyi Planlıyor: Amaç Anonimliği Engellemek

Raporda yer alan önemli hususlardan bir tanesi de ülkelerin kendi içlerindeki tutumlardı. Bu noktada Rusya örneğini veren yetkililer, Rusya Merkez Bankası ile Rusya Maliye Bakanlığı'nın kripto para konusunda tartıştıklarını ve ortak bir karara varamadıklarını ifade ettiler. Bu konuya ilişkin yapılan açıklamalarda "Şubat 2022’de Rusya Merkez Bankası kripto varlıkların yasaklanması yönünde görüş bildirirken, Rusya Maliye Bakanlığı kripto varlıkların önemli bir yatırım havuzu olduğunu, kripto madenciliğinin serbest bırakılmasını öngören yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirtmiştir. Tartışma Rusya Devlet Başkanlığı makamına intikal ettiğinde, kurumlar arasında uzlaşma sağlanması ve kripto teknolojisinden faydalanılması gerektiği belirtilmiştir." denildi.

"Kripto varlık konusu; fazlasıyla teknik bir konu olması, kamu kurumlarında bu alanda uzman sayılabilecek personel azlığı ve parlamentoların tecrübe sahibi olmadığı bir alan olması gibi nedenlerle, bu alandaki yasal düzenlemeler, çoğu ülke parlamentosu için bir öğrenme sürecini beraberinde getirmektedir. Parlamentoların, sağlıklı düzenlemeler yapabilmek için uzmanlardan bilgi edinme yoluna gittiği görülmektedir." ifadelerinin kullanıldığı raporda ülkelerin kripto paralarla ilgili düzenlemeleri zamana bıraktıkları belirtildi.

TBMM'nin kripto para raporunda üzerinde durulan konulardan bir tanesi de bilgi kirliliği ile ilgiliydi. Rapora göre ana akım medya, kripto para yasaları noktasında bilgi kirliliğine yol açıyor. Bununsa birkaç nedeni var. Kripto Varlıklar İle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Ülke Örnekleri raporunda bu konuyla ilgili yapılan açıklama: "Küresel ölçekte ana akım medyanın, gerek kripto piyasasının manipülasyona müsait olmasından dolayı bilinçli olarak, gerekse medyanın konuya yabancı olmasından dolayı bilinçsiz olarak, yasal düzenlemelerini yanlış duyurduğu görülmektedir."


Kaynak webtekno.com

 

TikTokun Gerisinde Kalmayan Instagram, Reels Uzunluğunu 60 Saniyeye Çıkardığını Esprili Bir Dille Duyurdu

Dünyanın en popüler çevrimiçi fotoğraf ve kısa video paylaşım platformu Instagram, yaptığı bir açıklama ile Reels videolarının yeni bir özelliğini açıkladı. Platform tarafından yapılan açıklamalarda, artık 60 saniyeye kadar Reels videolarının çekilebileceği ifade edildi. Böylelikle geçtiğimiz eylül ayında 30 saniyeye çıkarılan Reels video sınırı, şimdi 1 dakikaya kadar yükseltilmiş oldu.

Arka Planı Saydam Görseller İçin Kullanılan PNG Formatı Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır?

Dijital dünyada oluşturduğunuz her bir dosyanın saklanması için gerekli bazı koşullar vardır. Bu koşullar, farklı dosya formatları tarafından sağlanır. Ancak her biri birbirinden farklı biçimler sundukları için değişiklik gösterirler. Görsellerinizi saklamak için kullanabileceğiniz dosya formatlarından bir tanesi de PNG formatıdır. PNG, en az JPEG ve JPG kadar yaygın kullanılmasının yanı sıra pek çok farklı avantaj da sunar.

Microsoft Office Word Sayfa Silme İşlemi Nasıl Yapılır?

İş dünyasında etkin bir şekilde kullanılan Office programları arasında öne çıkan bir yazılım paketi olan Microsoft Office içinde bulunan yazı programı Word, uzun yıllardır pek çok kullanıcı tarafından beğenilen bir programdır. Word, kullanıldıkça anlaşılan ve bazı özellikleri keşfedilikçe kullanımı kolaylaşan bir programdır. Kullanımı kolaylaştıran özelliklerden biri de Word sayfa silme işlemidir.

TikTok, Kullanıcılarının Fiziksel ve Mental Durumlarını Bozabilecek İçeriklere Yönelik Yeni Özelliklerini Duyurdu

2016 yılında piyasaya sürülen ve yaygınlaşmaya başladığından beridir eleştirilerin odağında olan TikTok, güvenilirliğini artırmak için çeşitli yeni özellikler geliştiriyor. TikTok’un eleştirilere maruz kalmasının en büyük sebeplerinden birisi olarak, içeriklerinin belirli yaşın altındaki kullanıcılar için uygun olmaması hedef gösteriliyor.