Şimdiye Kadarki En Büyük Kuyruklu Yıldız Keşfedildi: Dünyaya En Yakın Olacağı Tarih Açıklandı

Şimdiye kadar bilinen en büyük kuyruklu yıldız, 1995 yılında keşfedilen ve 1996 yılında çıplak gözle görülebilir hale gelen 46 mil (74 kilometre) genişliğindeki Hale-Bopp kuyruklu yıldızıydı. Ancak yeni yapılan bir araştırma sonrasında 2021 yılında tanımlanan bir kuyruklu yıldız, Hale-Bopp'un unvanını elinden aldı. 

16.02.2022 02:48:36 tarihinde yayınlandı.

Şimdiye kadar bilinen en büyük kuyruklu yıldız, 1995 yılında keşfedilen ve 1996 yılında çıplak gözle görülebilir hale gelen 46 mil (74 kilometre) genişliğindeki Hale-Bopp kuyruklu yıldızıydı. Ancak yeni yapılan bir araştırma sonrasında 2021 yılında tanımlanan bir kuyruklu yıldız, Hale-Bopp'un unvanını elinden aldı. 

2014 UN271 kuyruklu yıldızı olarak da bilinen Berdandinelli-Bernstein kuyruklu yıldızı, şimdiye kadar keşfedilen en büyük kuyruklu yıldız oldu. Yapılan hesaplarda kuyruklu yıldızın, Hale-Bopp'tan neredeyse 2 kat daha büyük olduğu ortaya çıktı. 

Adını, varlığını karanlık enerji araştırmaları veri setinde ilk olarak keşfeden Pennsylvania Üniversitesi’nde bir kozmolog olan Gary Bernstein ve Washington Üniversitesi’nda bir doktora sonrası araştırmacısı olan Pedro Bernardinelli’den alan kuyruklu yıldıza ait ilk görseller aslında 2014 yılına kadar uzanıyor. O zamanlar henüz çok uzakta olduğu için boyutu tam olarak hesaplanamayan yıldızın oldukça büyük olduğu düşünülüyordu ki yapılan son incelemelerle de bu doğrulanmış oldu. 

Observatoire de Paris'te bir gökbilimci olan Emmanuel Lellouch liderliğinde yönetilen yeni araştırmada, kuyruklu yıldızın 19.6 AU uzakta olduğu Ağustos 2021'de Güney Amerika'daki Atacama Büyük Milimetre Dizisinden alınan verileri kullandı. Yaklaşık olarak Dünya ile Güneş arasındaki mesafeyi temsil eden AU, 93 milyon mil veya 150 milyon kilometre anlamına geliyor. Yani kuyruklu yıldız bize şu an Güneş'ten neredeyse 19 kat daha uzakta.

Kuyruklu yıldızın kütlesinden çıkan mikrodalga radyasyonunu inceleyen ekip, yansıyan bu ışık dalga boyları sayesinde kuyruklu yıldızın boyutunun 137 km çapında olduğunu keşfetti. Araştırma makalesinde, bu tür bir ölçümün şimdiye kadar yapılan en uzun mesafe olduğu belirtildi. 

Güneş Sistemi'nin kenarında gezinen buz ve kaya parçalarından oluşan bir bulut olan Oort Bulutu'ndan gelen Bernstein-Bernardinelli kuyruklu yıldızının bulunduğu yörünge onu Güneş'ten bir ışık yılı (9,46 trilyon kilometre) uzağa götürüyor ve yıldızın bu yörüngedeki yolculuğunu tamamlaması 5,5 milyon yıl alıyor. Şu anda Güneş Sistemi'nin iç kısmına doğru ilerleyen kuyruklu yıldızın, 2031 yılında Dünya’ya en yakın konumuna geleceği düşünülüyor; ancak merak etmeyin, korkmayı gerektirecek bir durum yok. Live Science’ın bildirdiği üzere kuyruklu yıldız, Satürn’ün yörüngesinin hemen dışında kalacak. 

Buna ek olarak araştırmacılar, Dünya’ya hala çok uzakta olan bir kuyruklu yıldızın boyutlarını ölçmüş olmanın oldukça heyecan verici olduğunu; çünkü kuyruklu yıldızın Güneş'e yaklaştıkça toz ve gazdan oluşan kuyruğunun genişleyeceğini ve ana gövdesinin eriyip küçüleceğini kaydediyor. Bu da demek oluyor ki Bernardinelli-Bernstein, Dünya'ya yaklaştıkça büyük olasılıkla önemli ölçüde küçülecek. 

İLGİLİ HABER Sahra Çölünde Bulunan 2.1 Milyar Yaşında Bir Meteor, Marsta Yaşama Dair Önemli Bilgileri Ortaya Çıkardı

Çıplak gözle görülemeyecek olsa da bilim insanları; kuyruklu yıldız sayesinde Oort Bulut nesneleri hakkında çok şey öğrenebileceklerini tahmin ediyor. Lellouch ve meslektaşları, Atacama Dizisi gibi büyük teleskopların araştırmacıların kuyruklu yıldızın kimyasal bileşimi, sıcaklığı, dönüşü ve şekli hakkında daha fazla bilgi edinmelerine olanak sağlayacağını belirtiyor.  


Kaynak webtekno.com

 

İstanbulu Felaket Senaryolarına Konu Ettik: İşte Yapay Zekâ Tarafından Üretilen Film Gibi Sahneler

Türkiye'nin en kalabalık şehri olan İstanbul, ara sıra aksiyon filmlerinde görünse de bir New York gibi uzaylı istilasına uğramıyor. Bu noktada kendimize "İstanbul felaket senaryolarında nasıl görünürdü?" şeklinde bir soru sorduk. Bu soruyu ise son dönemin parlayan yapay zekası DALL.E 2'ye sorduk. Yazdığınız metinlere göre karşınıza bir görsel çıkaran yapay zekâ, İstanbul felaket senaryolarıyla ilgili sorduğumuz sorulara çarpıcı görseller sundu. 

iPhone 14ün Tanıtılmasına Dakikalar Kaldı: Etkinlik Canlı Nasıl İzlenir?

Teknoloji dünyasında yılın en çok beklenen günlerinden biri geldi çattı. Teknoloji devi Apple, yeni iPhone 14 serisiyle birlikte yeni Apple Watch akıllı saatlerini, AirPods kulaklıklarını ve bu cihazlarla gelecek yeni teknolojilerini az sonra gerçekleştireceği Apple Event etkinliğinde dünyaya gösterecek.

Adobe Illustrator Ustası Olacağınız 8 Tüyo ve Tavsiye

Hani Adobe Illustrator’ı açıp bir şeyler tasarlamaya heveslenirsiniz ama işler bir türlü istediğiniz gibi gitmez ve modunuz düşer ya... Tanıdık geldi mi? Eğer cevabınız koca bir “Evet!” ise doğru yerdesiniz; çünkü sizin ilacınız bizde. 

Napalım Kitabe mi Yazalım: Twittera 10.000 Karakterli Tweet Atma Geldi!

Dünyanın en popüler mikroblog platformu Twitter, sadece Twitter Blue programına kayıt olan kullanıcıların faydalanabilecekleri yeni bir özelliği kullanıma sundu. Yapılan resmi açıklamada, Twitter Blue abonelerinin bugün itibarıyla 10 bin karaktere kadar tweet paylaşımları yapabilecekleri belirtildi.

İnsansı Robotlar ve Sesli Asistanlar Neden Çoğunlukla Kadın Olarak Tasarlanıyor?

Son zamanlarda Robot Sophia gündemden düşmek bilmezken öte yandan gelişen yapay zekâ araçları, “acaba daha ne kadar ilerleyecekler?” diye kara kara düşünmemize sebep oluyor. Örnek olarak DALL-E ve Midjourney gibilerinin kalitesiz görselleri en başta ağzımızı açık bıraktırırken şimdi, özellikle de Midjourney ile insan elinden ayırt etmesi zor görseller üretilebildiğini görüyoruz.