Shazam, Aradığınız Şarkıyı Saniyeler İçinde Nasıl Buluyor? Hem de Arkada Gürültü Olsa Bile!

Oturduğumuz bir kafede, katıldığımız etkinliklerde ya da en basitinden havalı video edit’lerinde duyduğumuz şarkılar hoşumuza gittiğinde telefonumuzu açıp Shazam’a giriyoruz ve Shazam da saniyeler içinde o şarkıyı bize verebiliyor. 

22.09.2023 09:15:06 tarihinde yayınlandı.

Oturduğumuz bir kafede, katıldığımız etkinliklerde ya da en basitinden havalı video edit’lerinde duyduğumuz şarkılar hoşumuza gittiğinde telefonumuzu açıp Shazam’a giriyoruz ve Shazam da saniyeler içinde o şarkıyı bize verebiliyor. 

Bunu özellikle de kafe ve etkinlik gibi arka plan seslerinin yoğun olduğu ortamlarda yapabilmesi ise durup; “nasıl saniyeler içinde şarkıyı buluyor” diye düşündürüyor. Elbette şarkıyı bulduktan sonra, sıradaki şarkıyı Shazam’lama ihtiyacı duyana kadar uygulamanın yüzüne bakmadığımız için arka planda dönenlere pek de dikkat etmiyoruz. Fakat işin o kısmı daha etkileyici.

2022’de ayda 225 milyonu aşkın kullanıcıya ulaşmış olan uygulamamız oldukça basit bir mantığa sahip. Uygulamayı açtığınızda yapmanız gereken tek şey büyük logoya bir kere dokunmak. Bunun ardından Shazam, mikrofonunuzu kullanarak müziği dinliyor ve ne olduğunu adeta bir kara büyü gibi saniyeler içinde buluyor.

Shazam’a müziği dinlettiğinizde uygulamada o müziğin ses dalgaları, bilgisayarın işleyebileceği verilere dönüşmüş oluyor. Bu sayede her şarkı için eşsiz bir dalga oluştuğundan, bir parmak izi oluşturulmuş oluyor. Bu işlem bir basitleştirme temelinde ilerliyor. Sesin yükseldiği, inceldiği veya kalınlaştığı yerleri tümüyle dahil etmek yerine bu olayların ses dalgalarındaki tepe noktaları dikkate alınıyor. Zaten işlemin saniyeler sürmesini sağlayan da bu basitlik.

Temel mantığı anladıktan sonra pratik örneğe geçelim. Diyelim ki kafede otururken çalan şarkı hoşunuza gitti ve şarkıyı Shazam’ladınız. Logo’ya bastığınız an Shazam, sesi kaydederek bir spektrogram oluşturuyor. Mikrofona gelen tüm seslerin belirli bir zaman (Shazam için maks. 20 saniye) aralığında kaydedildiği bu spektogram’da daha sonradan, az önce bahsettiğimiz tepe noktaları oluşturuluyor ve üstte gördüğünüz karmaşa basitleşmiş oluyor.

Son aşamada ise artık veriye dönüşmüş olan bu tepe noktaları, birbiriyle eşleştirilerek Shazam’ın devasa kütüphanesinde diğer veri çiftleriyle karşılaştırılıyor. Eğer yeterince çift eşleşirse de Shazam, şarkıyı bulduğunu söyleyerek şarkı ismini ve sanatçıyı verebiliyor. Elbette bu uzun uzun anlattığımız süreç, bilgisayar tarafından geliştirildiğinden saniyeler içinde bitebiliyor.

Bu açıdan baktığımızda Shazam algoritması, bizim nefes alıp vermemiz kadar basit ve aynı şekilde detaylı.

İLGİLİ HABER Sıfırdan Başlayıp Eğlenerek Fazıl Say’a Dönüşebileceğiniz En İyi Piyano Çalma Uygulamaları

İLGİLİ HABER Instagramda ve TikTokta Sürekli Karşımıza Çıkan "Makeba" Şarkısının Ardındaki Üzücü Hikâye


Kaynak webtekno.com

 

Türkiyede 2021de En Çok Hangi Platformda Oyun Satışı Gerçekleştiği Belli Oldu

COVID-19'un yol açtığı pandemiden olumlu yönde etkilenen nadir sektörlerden biri, tahmin edebileceğiniz üzere oyun sektörü. Yaklaşık 2 yıllık bu dönemde insanlar evine kapanırken, boş zamanlarında dışarı çıkamadıkları için oyunlara yönelmeye başladı ve bu alışkanlığın henüz bittiğini söylememiz pek doğru olmaz.

Samsung Galaxy Z Flip5in En Gerçekçi Görüntüleri Paylaşıldı: Kapak Ekranı İki Katına Çıkıyor!

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un yaklaşmakta olan katlanabilir ekranlı telefonu Galaxy Z Flip5 ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Ağustos ayı gibi duyurulmasını beklediğimiz telefon, bugüne kadarki en gerçekçi render görüntüleri ile karşımıza çıktı. Eğer az sonra göreceğiniz tasarım gerçek bir ürün haline gelirse Samsung bu yıl katlanabilir ekranlı telefonunda büyük bir değişim yapmış olacak.