Oyun Oynarken Neden Sağda Solda Ne Varsa Kıracak Kadar Sinirleniriz?

Sinirlerine hakim olamayıp canlı yayında sinir krizi benzeri şeyler geçiren onlarca Twitch yayıncısı olmuştur. Biz de ekran karşısında bu sahnelere tanıklık ederken "Amma abarttı!" deriz, kendimiz oyun oynamaya başlayınca da aynı davranışları sergilemeye başlarız.

23.10.2023 13:15:09 tarihinde yayınlandı.

Sinirlerine hakim olamayıp canlı yayında sinir krizi benzeri şeyler geçiren onlarca Twitch yayıncısı olmuştur. Biz de ekran karşısında bu sahnelere tanıklık ederken "Amma abarttı!" deriz, kendimiz oyun oynamaya başlayınca da aynı davranışları sergilemeye başlarız.

Eğlenmek için adım attığımız oyun dünyasından çoğu zaman sinirli ve eli boş bir şekilde çıkarız. Kimimiz en küçük olayda patlamalar yaşar, kimimiz de bir süre dayandıktan sonra monitöre kafa atmak ister. İyi de bizi bu kadar sinirlendiren şey ne?

Hem para ver ekipman kur, üstüne bir de oyuna para öde sonra da sinirden elin ayağın titresin. Herkesin kanayan yarası bonus ile birlikte, oyun oynarken sinirlenmemize yol açan bilimsel sebepleri ve diğer etkenleri anlattım. 

Oyun oynarken duygularımızı bastırıyor olmamız kulağa çok saçma gelebilir. Sonuçta duygularımızı bastırıyorsak bu kızgınlığımız, sinirimiz nereden geliyor değil mi? Beynimizin amigdala kısmı sinir, öfke ve korku gibi negatif duyguların ortaya çıktığı noktadır. Korkutucu bir fotoğraf gördüğümüzde, arabada hızlandığımızda ya da bir uçurumun kenarına yaklaştığımızda amigdaladan gelen sinyaller, tüm vücudumuzu ele geçirmeye başlar. 

Bilim insanları, oynadığımız oyunların amigdala üzerindeki etkisini araştırıyor ve ortaya şaşırtıcı bir sonuç çıkıyor. Korku veya öfke tarzında duygular görmeyi bekleyen araştırmacılar, oyun sırasında amigdalanın sakinleştiğini fark ediyor. Yani beynimiz, oyun oynadığımız sırada birçok duyguyu birden bastırıyor. 

Elbette bu duygular, tüm oyun boyunca sakin sakin takılmıyorlar beynimizde. Tüm sinirlerimizi zıplatacak, o kırılma noktası denilen ana geldiğimiz anda tüm bu bastırılmış duygular ortaya çıkıyor ve resmen bir bomba etkisi yaratıyor.

Yine bilim insanların yapmış olduğu bir açıklamada, duygularını uzun süre bastıran amigdalanın, bir süre sonra hipokampus ile olan ilişkisinin zayıflamaya başladığı belirtiliyor. Hipokampus, tıpkı amigdala gibi limbik sistemin içerisinde bulunuyor. Limbik sistem de duygu ve davranışlarımızdan, koku alma yetimizden ve hafızamızdan sorumlu. 

Amigdalanın hipokampüs ile olan bağlantısı yavaşlayınca, belleğe yeni bir şeyler atma konusunda başarısız olmaya başlıyoruz. Yani oyun oynarken biz ne kadar uğraşırsak uğraşalım yeni öğrendiğimiz bazı şeyleri bir türlü hafızamıza kaydedemiyoruz. Sürekli aynı hatayı tekrarlamak, “Bunu daha az önce yaptın, hâlâ akıllanmadın mı?” gibi soruları kendimize yöneltmek bize sinir, öfke ve hayal kırıklığı olarak geri dönüyor. 

Hepimizin oyun oynamak için farklı sebepleri vardır. Kimimiz işin yorgunluğunu atmak için, kimimiz sosyalleşmekten pek de zevk almadığı için kimimiz de sadece canı sıkıldığı için oyun oynar. Sebep her ne olursa olsun, gerçek hayatta yaşadığımız problemleri oyuna taşıdığımız anda her şey bir anda daha da kötüleşmeye başlıyor. 


Kaynak webtekno.com

 

İnternet Siteleri, Resim Mezarlığına Dönecek: Imgur, Misafir Olarak Yüklenen Tüm Görselleri Sileceğini Açıkladı

2009 yılında hizmete açılan ve o gün bugündür belki de milyarlarca yüklenmiş fotoğraf ve videoya ev sahipliği yapan Imgur ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Kullanım koşullarını güncelleyen platform, bazı kullanıcıların bugüne kadar yükledikleri tüm içerikleri sileceğini duyurdu. Eğer Imgur'ı aktif olarak kullanıyorsanız, 15 Mayıs 2023'ten önce az sonra bahsedeceğimiz gereklilikleri yerine getirmeniz gerekmekte.

Türkiyenin Uydu İletişim Kapasitesini 15 Kat Artıracak Türksat 5B Uydusunun Ne Zaman Fırlatılacağı Açıklandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bir süredir üzerinde çalışılan Türksat 5B uydusu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan tarafından yapılan yazılı açıklamalarda, çalışmaların genel hatlarıyla tamamlandığı ve fırlatma tarihinin belli olduğu ifade edildi. Bakan Karaismailoğlu'na göre Türksat 5B, aralık ayının sonunda uzaya fırlatılacak. Fırlatma işlemi, SpaceX'in Falcon 9 roketiyle gerçekleştirilecek.

Yapay Zeka Ölmek İstemiyorum Dedi: Peki Bir Gün İnsanlığı Yok Edecek mi?

Yapay zeka, her ne kadar son yıllarda popüler olmuş bir gündem maddesi olsa da aslında uzun bir geçmişi var. Hatta öyle ki 'makineler de düşünebilir mi?' sorusu, antik Yunan mitlerinde bile kendine yer bulmuş. Bu antik ama etkileyici düşüncenin gerçeğe dönüşmesini sağlayacak yolculuk ise 1950'li yıllarda başlamış.

PUBG Arkadaş Silme Nasıl Yapılır? Adım Adım Anlattık

İnsanların birbirini oyundan arkadaş olarak ekleyip, konuşması ve birlikte oyun oynaması cidden çok güzel bir olay. Zaten rastgele karşılaştığın birini arkadaş olarak ekleyip birlikte oyun oynamak, hatta bu arkadaşlığı gerçek hayata indirgemek gibisi yok değil mi? Şahsen bu yol ile çok arkadaş edindim, hâlâ da edinmeye devam ediyorum.