Oyun Oynamak İçin Masaüstü mü Yoksa Laptop mu Alınmalı?

Yeni bir bilgisayar almaya karar verenlerin, bilgisayar konusunda tecrübeli olanların bile kararsız kaldığı bir konu: Oyuncu bilgisayarı alırken masaüstü bilgisayar almak mı daha iyi, dizüstü bilgisayar almak mı? Bu kez yılların bitmeyen tartışmasını ele alacağız, ancak bunu sadece ‘taşınabilirlik’ gibi bildiğimiz kavramlar üzerinden yapmayacağız.

6.04.2023 22:15:11 tarihinde yayınlandı.

Yeni bir bilgisayar almaya karar verenlerin, bilgisayar konusunda tecrübeli olanların bile kararsız kaldığı bir konu: Oyuncu bilgisayarı alırken masaüstü bilgisayar almak mı daha iyi, dizüstü bilgisayar almak mı? Bu kez yılların bitmeyen tartışmasını ele alacağız, ancak bunu sadece ‘taşınabilirlik’ gibi bildiğimiz kavramlar üzerinden yapmayacağız.

Bildiğimiz avantajlar ve dezavantajlardan elbette bahsedeceğiz. Ancak detaylandıracağımız kısım, hangisinden daha çok verim ve keyif alabileceğiniz sorusunun cevabı olacak. Kişisel tercih deyip de geçmeyeceğiz. Bu tercihi şekillendirmenizi sağlayacağız. Genelde bilgisayarların oyun açısından kullanımına odaklanacağız.

İşin keyif tarafına geldiğimizde pek çok etmen rol oynayacaktır. Masaüstü oyun bilgisayarı kurduğunuz masa, kullandığınız koltuk, ekipmanlar, monitörünüz… Fakat karşılaştırma için bu şartları her iki seçenek için de aynı tuttuğumuzu varsayacağız.

Sadece oyun içinde aldığımız keyfi ele almak içinse işin performans tarafına bakmakta fayda var. Sonuçta bir oyunda takılmalar yaşadığınızda o oyunda elde ettiğiniz deneyim pek de olumlu olmuyor.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar kâğıt üzerinde aynı donanım parçalarına sahip olabiliyor. Fakat donanımların fiziksel boyutları bile büyük bir ipucu sunuyor. Bilgisayarımızdaki kritik parçaların en küçüğü olan işlemcileri ele alalım, her iki bilgisayarda da 12. nesil Intel i7 işlemci olduğunu varsayalım. Model isimlerini, bilgisayar dünyasına çok da hâkim olmayanlar için bu noktada es geçelim.

12. nesil bir Intel i7 işlemcinin masaüstü bilgisayarda sunduğu performans, dizüstü bilgisayarda sunduğu performanstan %25 kadar daha fazla olabilir. Hatta oyun dışında 3D render gibi işlemlerde bu fark %40’lara kadar ulaşabilir. 

Aynı şey, ekran kartları için de geçerli olacaktır. NVIDIA’nın popüler ekran kartı GeForce RTX 3060 ekran kartı, masaüstü bilgisayarlarda neredeyse iki kata kadar bile çıkabilir. Bunun nedeni de dizüstü bilgisayarlarda kullanılan işlemcilerin daha az işlem kabiliyetine sahip olması, dolayısıyla ekran kartı ile arasındaki iletişimin daha sınırlı olmasından kaynaklı olacaktır.

Bu aradaki yüzdelik farklar, oyunda elde ettiğiniz FPS değerini de yüksek oranda etkiliyor. Masaüstünde 150 FPS ile oynayabildiğiniz bir oyunu, aynı model adına sahip bileşenleri taşıyan dizüstü bilgisayarda 100-120 FPS aralığında oynayabilirsiniz. Özellikle rekabetçi oyunlarda bu farkın oldukça önemli olduğunu unutmamak gerekir.


Kaynak webtekno.com

 

Pedofililer, Yapay Zekâya Bulaştı: Ünlü İsimlere Ait Görüntüler, "Çocuklaştırılıyor"

Yapay zekâ, son dönemlerde hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Yapay zekâ odaklı teknolojiler, çoğu zaman son kullanıcıya fayda sağlamak amacıyla kullanılıyor olsa da art niyetli gruplar, bu teknolojileri kendi amaçları uğruna kullanmaktan çekinmiyorlar. Gelen son haberler ise korkunç olmanın ötesinde, kelimenin tam anlamıyla iğrenç!

Hayali Türkiye-Ermenistan Savaşını Konu Alan Yerli Oyun Maroon Berets: 2030 Duyuruldu

Video oyun dünyası giderek gelişirken Türkiye'deki geliştiriciler de sektördeki pastadan paylarını almak için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz de zaman zaman, sizlerle paylaştığımız içeriklerimizde yerli oyunlara yer vermeye çalışıyoruz. Şimdi bu tür yapımlara bir yenisi daha eklendi. Türk geliştiriciler tarafından kurulan Crescent Games, yeni oyunu Maroon Berets: 2030'u resmen duyurdu.

İnternetimiz Bitince Arkadaşımızın Telefonunu Wi-Fi Olarak Kullanmamızı Sağlayan Hotspot Aslında Nedir, Ne İşe Yarar?

Mobil internet paketimizin bir anda bitmesiyle imdadımıza yetişen arkadaşlarımız iyi ki varlar. 21. yüzyılda internet hayatımızın olmazsa olmazı halini aldı. Haliyle evimizden işimize, eğitimimizden sosyal yaşamımıza kadar internetsiz yapamaz olduk. Şüphesiz ki böyle bir ihtiyacın içerisinde internet paylaşımı olmazsa olmazdı.