O Paraya Sıfırdan Gezegen Yapardık: İşte NASA Tarihinin En Pahalı 10 Uzay Görevi

Uzun yıllar süren ABD ve Rusya arasındaki soğuk savaş dönemi, uzay yarıyışında da tüm baskısıyla hissediliyordu. Uzaya ilk insanı gönderen ülke Rusya olurken, Ay’a gitme yarışının kazananı ABD olmuştu. Neil Armstrong, Michael Collins ve Buzz Aldrin’den oluşan üç kişilik ekip, Apollo 11 görevinde 20 Temmuz 1969 saat 20.18’de Ay yüzeyine iniş yapmayı başardı.

21.02.2022 21:00:35 tarihinde yayınlandı.

Uzun yıllar süren ABD ve Rusya arasındaki soğuk savaş dönemi, uzay yarıyışında da tüm baskısıyla hissediliyordu. Uzaya ilk insanı gönderen ülke Rusya olurken, Ay’a gitme yarışının kazananı ABD olmuştu. Neil Armstrong, Michael Collins ve Buzz Aldrin’den oluşan üç kişilik ekip, Apollo 11 görevinde 20 Temmuz 1969 saat 20.18’de Ay yüzeyine iniş yapmayı başardı.

NASA, bu başarılı görevin ardından Apollo projesi kapsamında Aralık 1969’da Apollo 12, Ocak 1971’de Apollo 14, Temmuz 1971’de Apollo 15, Nisan 1972’de Apollo 16 be Aralık 1972’de Apollo 17 ile Ay’ı yeniden ziyaret etti. Elbette tüm bu yolculuklar aşırı pahalıya patlıyordu. Ancak NASA’nın tek projeleri yalnızca uzaya uçuştan ibaret de değildi. Peki, NASA’nın bugüne kadar gerçekleştirdiği en pahalı projeler hangileriydi? Gelin, bu şok edici listeye bakalım:

NASA’nın İtalyan bilim insanı Galileo’nun adını verdiği bu uzay aracı, 1989 yılında Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’e doğru yolculuğa çıktı. Uzay aracı, uzunca bir yolculuğun ardından 1995 yılında Jüpiter yörüngesine giren ilk uzay aracı oldu. Galileo sayesinde Jüpiter’in kendisi ve uyduları hakkında sayısız önemli bilgi öğrenildi. Galileo, yörüngedeki 8. yılında gezegenlere Dünya’dan uzay aracına bulaşmış olabilecek herhangi bir mikrobu bulaştırmamak amacıyla yok edildi.

Alpha Magnetic Spectrometer (Alpha Manyetik Spektrometre), ya da kısaca AMS-02, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yerleştirilen bir parçacık fiziği deney modülüydü. 2011 yılında İstasyon’a yerleştirilen modül, kozmik ışınlardaki antimaddeyi ölçen bir detektör olarak görev yapıyor. Modülün amacı evrenin oluşumunu anlamak ve karanlık maddenin kanıtlarını aramak.

20. yüzyılın en başarılı astronomlarından Edwin Hubble’ın ardından isimlendirilen Hubble Uzay Teleskobu, Nisan 1990’da uzay mekiği Discovery tarafından yörüngeye yerleştirildi. Uzay teleskobu, bugüne kadar yeryüzünden ve uzaydan birçok eşsiz görüntüyü bizlere gösterdi ve birçok bilimsel çalışmanın temellerinin atılmasını sağladı.

Kızıl gezegen Mars hakkında bugüne kadar bildiklerimizin büyük bir çoğunluğu, Curiosity (Merak) isimli bu uzay aracı sayesinde gün yüzüne çıktı. Uzay aracının amacı, Mars’ın jeolojisini ve iklimi hakkında bilgi edinmemizi sağlamaktı. En temelinde de Mars’ın insan yaşamı için el verişli olup olmadığı, ya da geçmişte hiç elverişli olmuş mu sorusunun cevabını vermekti.

1997 yılında NASA, halkalarını gördükçe daha çok aşık olduğumuz Satürn gezegenini incelemek için Cassini-Huygens isimli uzay araçlarını gönderdi. Huygens uzay aracı, Avrupa Uzay Ajansı’na aitti ve Cassini bünyesinde taşındı. 7 yıllık yolculuğunun ardından uzay aracı en sonunda Satürn yörüngesine yerleşti ve gezegenin halkası, uyduları ve atmosferi hakkında bilgiler topladı. Huygens ise Cassini’den ayrılarak Satürn’ün uydusu Titan’a iniş yaptı. Cassini’nin yakıtı 20 yılın ardından tükendi ve 2017 yılında Satürn’ün atmosferine giriş yaparak yok edildi.


Kaynak webtekno.com

 

Bloomberg, Apple Watch 7nin Sahip Olacağı Bazı Özellikleri Açığa Çıkardı

Bloomberg, ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın yaklaşmakta olduğu düşünülen yeni akıllı saatleri ile ilgili dikkat çeken bir rapor hazırladı. Rapora göre Apple, 2021 yılında devrim niteliğinde yeniliklere sahip olan "Apple Watch 7"yi duyuracak. Şirketin yeni nesil akıllı saatinin sahip olacağı özellikler ile ilgili detaylı bilgi de veren Bloomberg, Apple Watch 6 ile Apple Watch 7 arasındaki esas farkların performans ve ekrandan kaynaklanacağını ifade ediyor.

Yakında Büyük Borsalarda Listelenmesi Beklenen Kripto Para: CERE Nedir, Nasıl Alınır?

Yatırımcı sayısının çok fazla olduğu, bu nedenle günlük işlem hacminin yukarıda olduğu global kripto para borsaları, bir kripto paranın daha çok yatırımcıya ulaşması konusunda önemli bir rol üstleniyor. Örneğin geçtiğimiz yıl boyunca çok konuşulan DOGE ve Shiba Inu gibi kripto paralar, ek yüksek değerlerini Binance gibi büyük borsalarda listelenince elde ettiler. 

Elektronik İmzaların (e-İmza) Kimlik Kartlarına Yüklenmesi Başladı: Nasıl Yüklenir?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz kasım ayında kimlik kartlarına gelecek yeni özelliği duyurmuştu. Buna göre elektronik imzalar (e-imza), bir ay içinde kimlik kartlarına yüklenmeye başlayacaktı. Çipli kimlik kartlarına gelecek ve bürokrasiyi azaltacak bu yeni özelliğin geçtiğimiz günlerde 10 Ocak günü kimlik kartlarına yüklenmeye başlayacağı açıklanmıştı.