Negatif Haberlerin İnternette Daha Fazla Okunduğunu Gösteren Araştırma

Sosyal medya, insanların bilgilendirilmesi ve fikirlerinin şekillendirilmesi açısından toplum için önemli bir konumda bulunuyor. Dolayısıyla çevrimiçi haber tüketimini neyin yönlendirdiği de önemli bir unsurdur.

19.03.2023 20:15:12 tarihinde yayınlandı.

Sosyal medya, insanların bilgilendirilmesi ve fikirlerinin şekillendirilmesi açısından toplum için önemli bir konumda bulunuyor. Dolayısıyla çevrimiçi haber tüketimini neyin yönlendirdiği de önemli bir unsurdur.

Bu ne demek? Sosyal medyada hangi tür haberler toplum tarafından daha çok tık alıyor demek. Bu konu üzerinde yapılan 2023 tarihli bir çalışma olan ‘Nature Human Behaviour’, insanların hangi tarzda haberlerin neden daha fazla okunduğunu ortaya koyuyor.

Natural Human Behaviour çalışması kapsamında araştırmacılar, viral haber öykülerinden oluşan geniş bir çevrimiçi veri kümesini kullanarak olumsuz ve duygusal sözcüklerin haber tüketimi üzerindeki nedensel etkisini analiz ettiler.

Spesifik olarak, analizlerini bir dizi rastgele kontrollü çalışma (N?=?22.743) kullanarak gerçekleştirdik. Araştırmacıların veri kümesinde 370 milyondan fazla genel gösterimde, yaklaşık 5,7 milyon tıklamaya sahip, yine yaklaşık 105.000 farklı haber varyasyonu yer alıyor.

Verilere yapılan analizler sonucunda bir içerikteki pozitif kelimelerin daha fazla olmasına karşın, başlıktaki negatif kelimelerin içerik tüketimini arttırdığı ortaya çıktı. Aslında ortaya çıktı demek yanlış olur, akademik olarak kanıtlandı diyelim.

Araştırmacıların verilerine göre ortalama uzunluktaki bir başlık için (8-12 kelime), başlıkta bulunan her negatif kelime, içeriğin tıklanma oranını %2,3 oranında arttırıyor.

Bütün bunları anlattıktan sonra artık belirli sitelerin Twitter’da tık çekmek için neden kışkırtıcı başlıklar kullandığını anlamışsınızdır. İçerik üreticilerinin böyle başlıklar atmasının sebebi biz tüketicileriz. Biz bunlara rağbet etmeyi bırakırsak, içerik üreticilerinin de bunları artık kullanmamasını sağlar ve sosyal medyayı daha insancıl bir yer haline getirebiliriz.

Şimdi değilse bile belki bir gün…


Kaynak webtekno.com

 

Sırf Dışlanmamak İçin Sosyal Medyada ve Gerçek Hayatta Kişisel Düşüncelerini Söyleyememe Durumu: Suskunluk Sarmalı

Neredeyse herkesin bir Facebook, Instagram veya Twitter hesabı var. Genelde bu platformlarda gündem olan toplumsal olaylar, çoğu kullanıcı tarafından konuşulmaya başlanıyor. Peki daha önce hiç şunu düşündünüz mü? Yahu evet bir şeyler gündem oluyor ve bizler sürekli bu konular üzerine düşünüp yazıyoruz ama bunlar hakkında görüş bildirmemizi kimler istiyor? Veyahut neden her gündem konusu hakkında diğer insanlarla 'benzer bir şekilde' konuşmak zorunda hissediyoruz?