NASA, CERN ve Dahası: Evrenin Gizemlerini Açığa Çıkararak Milyarlarca İnsanın Zihnini Aydınlatan 8 Araştırma Merkezi

Teknolojinin günümüzde dünyadaki birçok krize rağmen akıl almaz şekilde hızlı geliştiği gerçeğini hepimiz kabul etmişizdir. Öyle ki bugünlerde özellikle akıllı telefon veya bilgisayarların tanıtımında gördüğümüz, o döneme göre ‘çığır açıcı’ yenilikler daha bir sene olmadan eski statüsü kazanabiliyor.

13.03.2022 21:00:29 tarihinde yayınlandı.

Teknolojinin günümüzde dünyadaki birçok krize rağmen akıl almaz şekilde hızlı geliştiği gerçeğini hepimiz kabul etmişizdir. Öyle ki bugünlerde özellikle akıllı telefon veya bilgisayarların tanıtımında gördüğümüz, o döneme göre ‘çığır açıcı’ yenilikler daha bir sene olmadan eski statüsü kazanabiliyor.

Tüketici elektriğindeki yeniliklerde durum böyle geçiciyken konu bilime geldiğinde bu hızlı gelişimin etkisi kalıcı oluyor. Bu bağlamda bilime yönelik araştırma merkezleri, teknolojinin gelişimiyle daha üst düzey ekipmanlara erişebiliyor, bu da kendi alanlarında her seferinde bir sağlam adım daha atmalarına imkân tanıyor. Şimdi gelin, öne çıkan bu araştırma merkezlerinden birkaçına bakalım.

NASA’yı, gerçekleştirdiği veya gerçekleştireceği uzay görevleriyle ve sinema dünyasındaki tasvirleriyle tanıyor olabilirsiniz. ABD’nin uzay çalışmalarının temelini oluşturan NASA, günümüzde hâlâ havacılık ve uzay alanlarında uzun vadeli projeler yürütmekte.

Şirket bu bağlamda sadece roket üretip uzaya göndermekle kalmıyor, uzay araştırmaları da yürütüyor. Şirketin güncel projeleri arasında insanlığı Ay’a tekrar götürmeyi amaçlayan Artemis Programı bulunuyor.

Açılımını Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu şeklinde Türkçeye çevirebileceğimiz ISRO, adı üstünde Hindistan’ın ulusal uzay ajansı. Bu bağlamda temel amacı, uzay alanındaki gelişmelerle Hindistan’ı öne çıkarmak.

Yaptığı şeylere baktığımızda uydu cihazlarının oluşturulup geliştirdiklerini, roket tasarımı ve geliştirilmesi aşamalarını üstlendiklerini ve atmosferin üst katmanından uzayın derinliklerine kadar geniş çaplı araştırmalar gerçekleştirdiklerini görüyoruz.

Az önceki iki kurum gibi uzay araştırmalarına yoğunluk gösteren SpaceX, kendisini onlardan ayrı kılan bir amaca sahip. Bu şirketimizin amacı uzay turizmini herkes için erişilebilir kılmak ve Mars’ta ilk kolonileri kurmak. Zaten kurucusu Elon Musk’ı da sürekli bu hayali hakkında konuşurken görüyoruz.

Şirketin alışılmışın dışında olan amacının yanında gelişmiş roketler ve uzay araçları tasarlayıp ürettiğini de belirtelim.


Kaynak webtekno.com

 

Türkiyede 2021de En Çok Hangi Platformda Oyun Satışı Gerçekleştiği Belli Oldu

COVID-19'un yol açtığı pandemiden olumlu yönde etkilenen nadir sektörlerden biri, tahmin edebileceğiniz üzere oyun sektörü. Yaklaşık 2 yıllık bu dönemde insanlar evine kapanırken, boş zamanlarında dışarı çıkamadıkları için oyunlara yönelmeye başladı ve bu alışkanlığın henüz bittiğini söylememiz pek doğru olmaz.

ChatGPT ile Soru Önergesi Oluşturuldu: Gelecek Hafta TBMMye Sunulacak!

Midjourney, ChatGPT ve daha pek çok araç ile birlikte yapay zekânın günlük hayatımızdaki yeri ve etkisi gün geçtikçe artıyor. Birkaç yıl önceye kadar fotoğrafların renklerini iyileştirmek, metinlerdeki yazım hatalarını tespit etmek gibi görece basit işlerde yardımımıza koşan yapay zekâ araçları, artık avukatlara, doktorlara bile danışmanlık verir hale geldi. Dahası görünen o ki artık meclise de dahil olacak…

Microsoft, Kurumsal Güvenlik Yazılımlarına GPT-4 Desteği Getirdiğini Açıkladı: Karşınızda “Security CoPilot”

Microsoft’un geçtiğimiz aylarda OpenAI ile yaptığı “multi milyon dolarlık” anlaşmanın ardından Office Uygulamaları, Dynamics 365, Bing ve hatta Skype’a bile yapay zekâ desteği geldiği açıklanmıştı. Hemen hemen her ürününü yapay zekâ modellerini kullanarak bir sonraki seviyeye taşımak isteyen şirketin yeni hedefiyse güvenlik sistemleri oldu.

Yanlışlıkla 3 Ülkede İnterneti Komple Kapatan 75 Yaşındaki Kadının Trajikomik Hikayesi

Evinizde elinizde telefonunuzla ya da bilgisayar karşısında oturmuş internette boş yaparken birden internetin kesildiğini düşünün. İnternet sağlayıcınıza içinizden negatif dileklerde bulundunuz, modemi aç kapa yaptınız ama yok. İnternet gelmiyor. Sonra öğreniyorsunuz ki yalnız değilsiniz, çünkü ülkenizin neredeyse tamamında internet bağlantısı kesilmiş durumda. Ancak nedenini henüz kimse bilmiyor. Ne yapardınız?