Kredi Kartı Numaralarındaki Gizli Algoritma: Birkaç Basit İşlem Yaparak Hemen Siz de Deneyebilirsiniz

Hans Peter Luhn, Luhn algoritmasının yaratıcısı ve günümüzde kullandığımız tüm kredi kartı numaralarının oluşturulmasını sağlayan bilim insanıdır. Bu algoritma çok ileri düzey bir matematik gerektirmese de oldukça kullanışlı ve düzenlidir.

30.03.2023 15:30:20 tarihinde yayınlandı.

Hans Peter Luhn, Luhn algoritmasının yaratıcısı ve günümüzde kullandığımız tüm kredi kartı numaralarının oluşturulmasını sağlayan bilim insanıdır. Bu algoritma çok ileri düzey bir matematik gerektirmese de oldukça kullanışlı ve düzenlidir.

Luhn algoritması 1950'li yıllardan itibaren kullanılmaya başlandı. Peki tam olarak çalışma mantığı nedir? Kredi kartı numaraları Luhn algoritması ile kolaylıkla bulunabilir mi? Bu yazımızda bu iki soruya odaklanacağız.

Tabii ki burada 16 haneli kredi kartı numarası üzerinden hesaplar yapmadık. Düşünelim ki 12345 sayısına sahibiz. Başlangıç değeri dahil olmak üzere ikişerli atlayarak gittiğimiz sayıları 2 ile çarparız ve çarpma işleminden sonra toplarız. Yapılan işlem 1*2+3*2+5*2'dir.

İki ile çarpma durumunda eğer çarpım değeri 10 ve 10'dan büyükse basamaktaki rakamları toplarız. Örneğimize odaklandığımızda 5*2 mevcut. Çarpım sonucu 10 olduğu için 1+0 işlemi gerçekleştirilir ve 1 elde edilir. 

İşlemlerin sonucunda 2+6+1=9 sonucuna ulaştık. Tabii ki iki işlem daha yapmamız gerekli. Boşta sayılarımız kaldı. Şimdi boştaki sayıları(2 ve 4) da alalım ve 9 ile toplayalım. 9+2+4=15 sonucuna ulaştık. Son olarak elde ettiğimiz değeri 10'a böleriz. Kalanı 0 elde etmemiz durumunda bu numaraların gerçek bir kredi kartı olduğu anlaşılır. Eğer kalan 0'dan farklı bir değer ise gerçek bir kredi kartı numarası değildir.

Luhn algoritmasının çalışma mantığına baktığımızda oldukça basit bir mantığı bulunuyor. Üstelik, yazılım dillerinden faydalanarak el ile hesap yapmadan otomatik bir şekilde kart numaralarını bulabiliriz.

Bu duruma endişeli yaklaşmayın. Kredi kartı numarasının kolay bulunması, diğer bilgilerin de kolay bulunabilirliği anlamına gelmiyor. Yani kredi kartlarınız sanıldığından çok güvenli bir şekilde oluşturulur.

Biraz uzaklara gidelim, Afrika taraflarına. Güney Afrika, kimlik kartlarını oluştururken Luhn algoritmasından yararlanmaktadır. Bu sefer de hiç uzaklara gitmeyelim, telefonunuzu elinize alın ve *#06# kombinasyonunu telefonunuzda aratın.

Görüntüleyeceğiniz numaralar telefonunuzun IMEI numarasıdır. IMEI numaraları da Luhn algoritmasına göre oluşturulmuştur. Çok etkileyeci değil mi?


Kaynak webtekno.com

 

Binance, Son Dönemlerin Tartışılan Kripto Parası Heliumu (HNT) Kısmen Kaldırıyor

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından Binance, Türkiye'de de çok sayıda yatırımcısı olan Helium (HNT) isimli kripto para birimi ile ilgili dikkat çeken bir karar aldı. Platform tarafından yapılan açıklamada, HNT'nin borsadan kısmen de olsa delist edileceği açıklandı. Yani Helium, ilerleyen dönemlerde Binance'te listelenmeyecek ve hiçbir şekilde alınıp satılamayacak.

OPPO Find X6 Pro ile Çekilen,Telefonla Çekildiğine İnanamayacağınız Kalitede Fotoğraflar Paylaşıldı

Çinli teknoloji şirketi OPPO, bir süredir Find X6 serisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Telefonun tanıtılmasına artık çok az bir süre kaldı ve hal böyle olunca da şirket, yaklaşmakta olan telefonlarıyla ilgili tanıtım kampanyalarını da resmen başlattı. Bu bağlamda; OPPO, Find X6 Pro ile çekilmiş fotoğraf örneklerini paylaştı. Paylaşılan görüntüler ağzınızı açık bırakacak türden.

Papers Please’in Mobil Oyunu Nihayet Çıkış Yaptı: Fiyatı ise Neredeyse Pasaport Yaptırmak Kadar

Yılların eskitemediği ve pek çok oyuncuyu bağımsız yapımlarla (indie) tanıştıran oyun olan Papers Please, pek çok oyuncunun gönlünde taht kurmuş durumda. Basit ama bağımlılık yapan mekanikleri ve eğlenceli olduğu kadar dramatik olan hikayesi ile ilgi odağı olan oyun. Bir dönem Steam’in en çok satanları ve Twitch’te en çok izlenenler arasında yer almıştı.

Twitterdan Şiddete Yönelik Paylaşımlara Sıfır Tolerans: İşte Banlanmamak İçin Yapmamanız Gerekenler

Dünyanın en popüler mikroblog platformu Twitter'ın kullanım koşulları değişti. Resmi internet sitesinde yayınlanan bir makale, Twitter'ın özellikle de şiddet içerikli paylaşımlar için "sıfır tolerans" uygulamasına geçiş yaptığını gözler önüne seriyor. Gelin hep birlikte, Twitter'ın yeni kullanım koşullarına yakından bakalım.