Klavyelerdeki Harflerin Alfabetik Olarak Sıralanmamasının Sebebi Neye Dayanıyor? Neredeyse “P Klavye” Kullanacakmışız!

Çoğumuz telefon ve bilgisayarlarımızda Q klavyeyi kullanıyoruz ve gözlerimiz başka yerde olsa bile parmaklarımızla istediğimiz kelimeleri kolaylıkla yazabiliyoruz. Çünkü bu düzeni benimsedik ve oldukça alıştık.

4.07.2023 11:15:06 tarihinde yayınlandı.

Çoğumuz telefon ve bilgisayarlarımızda Q klavyeyi kullanıyoruz ve gözlerimiz başka yerde olsa bile parmaklarımızla istediğimiz kelimeleri kolaylıkla yazabiliyoruz. Çünkü bu düzeni benimsedik ve oldukça alıştık.

Şimdi ise klavyedeki harflerin neye göre sıralandığına ve bu dizilimin gelişigüzel olup olmadığına bakalım.

O zamanlar daktilolarda yazı yazmak, olması gerektiği gibi bir hayli kolay ve hızlıydı. Fakat bir problem vardı. Daktiloda yazılan yazı her ne kadar hızlıysa, takılma oranı da bir o kadar artıyordu. 

Daha basit bir ifadeyle alfabetik daktilo kullanan kişiler, o kadar hızlı yazıyordu ki neredeyse iki tuşa aynı anda basıyordu. İki tuşa aynı anda basmak ise daktilo kollarının sıkışması demekti.

Ayrıca sıkışmaların, klavyedeki iki tuşun birbirine yakın olmasından kaynaklandığı da düşünüldü. Bu sebeplerle klavyedeki harflerin tekrar düzenlenmesinin, bu sıkışmaları azaltacağı tahmin edildi ve yeni bir dizilim arayışına geçildi.

Christopher bu problemden sonra yaklaşık 5 yıl, çok sayıda deneme yanılma yoluyla kullanıcılar için kusursuz bir dizilim için çalışmalarını sürdürdü ve Q klavyeyi tasarladı. Bu klavye şekli, bir üst karakter tuşu kullanarak hem büyük hem de küçük harfleri yazma olanağı sağlıyordu.

Ayrıca yazarken el değiştirmek, klavye düzeninde kullanıcının işini bir hayli kolaylaştıran bir şeydi. Bir el bir harfi yazarken diğer el bir sonrakini yazmaya hazırlanarak, süreci daha verimli hale getirmekteydi. 

Bu yaklaşım ilk etapta mantıksız gibi görünebilir fakat tek bir elle birçok harfe tek tek basmaya çalıştığınızı düşünün. Bu durum istemsiz bir şekilde harfler arasında tekrara yol açacak ve bu sebeple hızınız düşecek, hatalar da artış gösterecekti.


Kaynak webtekno.com

 

Yapay Zeka Nedir? En Yaygın 5 Yapay Zeka Örneği

Hakkında yapılan öngörüler sayesinde tartışma ve haber konusu haline gelen yapay zekanın popülaritesi giderek hızlı bir şekilde artıyor. Yapay zeka, kimilerine göre büyük bir tehdit unsuru, kimilerine göre ise büyük bir fırsat olarak görülüyor.

Her Türlü Para Pul İşine Bakan Ön Muhasebe Programları Ne İşe Yarar? Neden Kullanılmalı?

Kendi işinin patronu olmak, pek çoğumuzun hayali. Zira mesai ile çalışanların bir bölümü, kendi işini kurduğunda sabahları uykudan daha esnek saatlerde kalkacağına, daha fazla para kazanacağına veya hayatının daha iyi olacağına inanıyor. Bunların ne kadar doğru olduğu ise yapılan işe ve ulaşılan başarıya göre değişiklik gösteriyor. Ancak bu noktada sık sık atlanılan bir husus var. Kendi işinin patronu olmak, tüm süreci başarılı bir şekilde organize etmeyi de gerektiriyor.

Googledan Hangi Sitenin Reklamlı Olduğunu Daha Kolay Anlamamızı Sağlayacak Değişiklik

Pek çoğumuzun hemen hemen her gün kullandığı Google, yıllardır arama sonuçlarında üst sıralara reklam veren siteleri yerleştiriyor. Yaptığınız her aramada konuyla alakası olmayan garip sitelerin en üst kısımları ve ilk sayfanın neredeyse yarısını işgal ettiğini fark etmişsinizdir. Kimi zaman bu reklamları fark etmeyerek işimize yarayamayacak bir sitede dakikalar harcayabiliyoruz.

Apple, iPhone Kullanıcılarının Tepkisini Çeken iOS 16 Özelliğini Değiştiriyor

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın kısa bir süre önce kullanıcıların hizmetine sunduğu iOS 16, sayısız sorunla birlikte geldi. Bu sorunlar arasında cihaz etkinleştirmeyi engelleyen çok ciddi bir hata olduğu gibi kullanıcıların uygulamaları kullanmasına sekte vuran kopyala-yapıştır işlevi gibi nispeten küçük hatalarda vardı. Apple şu sıralar, bu sorunları çözmek için uğraşıyor.