Kamerasını Bantlayanlar Haklıymış: iPhone Telefonların Kamerasına Kadar Erişim Sağlayabilen Yeni Bir Casus Yazılım Tespit Edildi

Son dönemde farklı gelişmelerle gündeme gelen ancak aslında 2016 yılından beri varlığını sürdüren İsrailli casus yazılım Pegasus'un ardından yeni bir İsrailli yazılım daha gündemde. Bugüne kadar ortaya çıkan en büyük siber tehlikelerden biri olarak görülen Pegasus casus yazılımı her ne kadar son dönemde 'devre dışı bırakılacak' iddialarıyla anılsa da, yerine gelecek yeni casus yazılımlar çoktan ortaya çıkmış gibi görünüyor.

20.02.2022 15:30:23 tarihinde yayınlandı.

Son dönemde farklı gelişmelerle gündeme gelen ancak aslında 2016 yılından beri varlığını sürdüren İsrailli casus yazılım Pegasus'un ardından yeni bir İsrailli yazılım daha gündemde. Bugüne kadar ortaya çıkan en büyük siber tehlikelerden biri olarak görülen Pegasus casus yazılımı her ne kadar son dönemde 'devre dışı bırakılacak' iddialarıyla anılsa da, yerine gelecek yeni casus yazılımlar çoktan ortaya çıkmış gibi görünüyor.

Genelde birisinin sizin verilerinize erişebilmesi için size gönderilen bir linke tıklamanız gerektiği düşünülür. Ancak durum böyle değil. Pegasus casus yazılımı gibi yazılımlarda kişinin verilerinize ulaşabilmesi için size belirli bir uzaklıkta olması ve telefon numaranızı bilmesi yeterli. 

NSO Group isimli İsrailli bir firma tarafından geliştirilen Pegasus casus yazılımı, günümüzde karşılaşılan en büyük siber tehlikelerden biri olarak görülüyordu. Yazılım, cihazınızın içerisindeki tüm bilgilere, kameranıza ve mikrofonunuza kadar erişim sağlayabiliyordu. Yeni casus yazılımın, yine İsrailli QuDream isimli daha küçük bir şirket tarafından geliştirildiği ve şirketin hükümütlere bu casus yazılımı sattığı ileri sürüldü.

QuaDream, Reign isimli casus yazılımı kullanarak Whatsapp ve Telegram gibi uygulamalar üzerinden yapılan yazışmaları takip edebiliyor ve telefon görüşmelerini canlı olarak kaydedebiliyor. Yine Pegasus casus yazılımında olduğu gibi Reign’de kameralarınıza ve mikrofonunuza erişim sağlayabiliyor. QuaDream şirketinin 2019 yılında 50 telefona sızılması için izin verilen paketi 2,2 milyon dolara satılıyordu.

İki casus yazılımda sizin herhangi bir linke tıklamanıza veya bir mesaja cevap vermenize ihtiyaç duymadan verilerinize erişim sağlayabiliyor. ‘Sıfır tıklama’ olarak adlandırılan teknik, verilerinize uzaktan erişim sağlayabilen oldukça karışık bir teknik. Bu tekniği kullanarak her iki şirkette casus yazılımını Apple'ın anlık mesajlaşma uygulamalarındaki açığı kullanarak telefonlara sızdırmayı başarıyordu.

İLGİLİ HABER Ekran Kartınız, Bilgisayarınızdaki Gizli Casusunuz Olabilir: İşte Hackerların Sizi Takip Etmek İçin Kullandıkları Yeni Yöntem

Apple, yaptığı bir güncelleme ile her iki casus yazılımı da etkisiz hale getirdiğini açıkladı ve Kasım ayında Pegasus casus yazılımını geliştiren NSO Group’a kullanıcı sözleşmelerini ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. NSO Group ise QuaDream ile herhangi bir işbirliklerinin olmadığını ve herhangi bir yanlış yapmadıklarını söylüyor.


Kaynak webtekno.com

 

Sadece NFT Satarak 1 Milyon Dolar Kazanan Tasarımcı, Metaversete Arsa Alıp Galeri Açtı

Dijital varlığın benzersiz ve tek olduğunu doğrulayan NFT, dijital sanat eserleriyle birlikte muhteşem bir yükselişe geçti. Akla gelmeyecek derecede saçma seviyeden eşsiz dijital sanatlara her türlü eser, belli bir miktar Ethereum karşılığında alıcılarını buluyor. Bugünse NFT dünyasında nispeten uzun bir süredir bulunan bir sanatçının yeni hamlesiyle karşınızdayız.

Minecraftın Bugüne Kadar Kaç Adet Sattığı Açıklandı: GTA 6, Bu Rekoru Kırabilir mi?

Video oyun tarihinin en popüler yapımları arasında yer alan Minecraft ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Oyunun geliştiricisi olan Mojang Studios, geçtiğimiz hafta sonu düzenlediği bir etkinlikte, Minecraft'ın bugüne kadar 300 milyon adet kopya sattığını açıkladı. Tarihin en çok satan oyunu olarak tarihe adını yazdıran Minecraft, popülaritesini korumaya devam edecek gibi görünüyor.

Gerçek Hayatta Yaşanmış Hikâyeleri Anlatan 10 Oyun Tavsiyesi

Oyun dünyasında gerçek hikâyelere dayalı olan yapımların sayısı iki elin parmağını zar zor geçecek derecede az bulunuyor. Call of Duty ile Battlefield gibi tarihsel olayları konu alarak kendi hikâyesini anlatan oyunların sayısı bir hâyli fazla olsa da bu hikâyelerin büyük bir çoğunluğu ise kurgusal bir yapı ile karşımıza çıkıyor.

Türk Oyun Dünyası, Bilişim Vadisinde Bir Araya Gelecek: DIGIAGE Uluslararası Kış Kampının Tarihi Belli Oldu

Türkiye'nin Silikon Vadisi olarak bilinen Bilişim Vadisi, önümüzdeki günlerde çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Dijital Animasyon ve Oyun Kümelenme Merkezi (DIGIAGE), 8-14 Şubat tarihleri arasında DIGIAGE Uluslararası Kış Kampı 2023 etkinliklerini gerçekleştirecek. Etkinlikler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilecek.