Kablosuz İnternetinizin Çok Daha Güvenli Bir Hale Gelmesini Sağlayan Yol: WPS Nedir, Nasıl Kullanılır?

Şu an bu yazıyı okuyabiliyorsanız evinizde modem ve internet bağlantısı var demektir. Modeminiz ilk kez kurulduğu zaman kablosuz Wi-Fi ağına bağlanmak için bir şifre girdiniz ve belki o şifreyi bir daha değiştirmediniz. İyi ama modem şifrelerini kırmak genelde kolaydır, bu güvenlik önlemi yeterli mi? Elbette değil, zaten bu nedenle modemin üstüne bakarsanız bir WPS düğmesi ya da yanında bir WPS şifresi görürsünüz.

21.10.2022 04:30:26 tarihinde yayınlandı.

Şu an bu yazıyı okuyabiliyorsanız evinizde modem ve internet bağlantısı var demektir. Modeminiz ilk kez kurulduğu zaman kablosuz Wi-Fi ağına bağlanmak için bir şifre girdiniz ve belki o şifreyi bir daha değiştirmediniz. İyi ama modem şifrelerini kırmak genelde kolaydır, bu güvenlik önlemi yeterli mi? Elbette değil, zaten bu nedenle modemin üstüne bakarsanız bir WPS düğmesi ya da yanında bir WPS şifresi görürsünüz.

Tamam da WPS düğmesine basınca ne olur diyorsanız cevabımız, Wi-Fi ağınız çok daha güvenli olur, olacaktır. Çünkü WPS özelliği ile ağ içinde ağ oluşturur ve böylece internet bağlantınızı çok daha güvenli hale getirmiş olursunuz. Bu özellik o kadar gelişti ki artık bazı uyumlu modem ve cihazlar NFC ile birbirine bağlanabiliyor. Gelin WPS nedir, ne işe yarar, nasıl açılır gibi merak ettiğiniz soruları tüm detaylarıyla inceleyelim.

Wi-Fi Simple Config, kısaca WPS, Türkçesi ile Wi-Fi Korumalı Kurulum; ilk kez 2006 yılında tanıtılan bir kablosuz ağ güvenlik protokolü ya da diğer bir deyişle ağ güvenlik standardıdır. Bugün neredeyse tüm Wi-Fi kablosuz ağ modemlerinde olan bu sistem, teknik detaylara hakim olmayan kullanıcıların bile güvenli bir kablosuz ev ağı oluşturmalarını sağlar.

Muhtemelen evinizde kullandığınız Wi-Fi kablosuz ağ modeminde hala modemin üstüne bulunan şifreyi ya da kendi oluşturduğunuz şifreyi kullanıyorsunuz. Hatta bazı kullanıcılar işlerini kolaylaştırmak için bu şifreyi tamamen kaldırıyor. İyi ama Wi-Fi kapsamına giren herkesin bu ağa bağlanmaması için basit bir şifre yeterli mi?

Modem şifreleri genel olarak en kolay kırılan şifrelerdir. Çünkü pek çok kullanıcı modem şifresini umursamaz. Halbuki sanal gizliliğinizin ilk anahtarı bu şifrelerdir. İşte bu noktada devreye WPS girer. Modeminizin WPS özelliğini aktif hale getirdikten sonra modem şifrenizi bilen birinin bile ağınıza bağlanmadan önce WPS protokolünün onayına ihtiyacı olur. Yani WPS için bir nevi Wi-Fi kablosuz ağ modemlerinin iki faktörlü kimlik doğrulaması diyebiliriz.

Birazdan detaylarıyla anlatacağımız WPS açma yöntemlerinden bir tanesi modem üzerinde bulunan WPS düğmesine basmak ya da bir süre basılı tutmaktır. Yani modem üzerindeki WPS düğmesine basınca bu güvenlik protokolünü aktif hale getirmiş olursunuz. WPS düğmesinin ışığı bağlantı sağlanınca ya da belirli bir süre geçtikten sonra sönecektir.

Modemde WPS açık olmalı mı sorusunun yanıtı ise kullanıcı alışkanlıklarına bağlı bir durum. Eğer Wi-Fi kablosuz ağ modeminizin çok daha güvenli olmasını istiyorsanız WPS açık olsa hiç fena olmaz. Fakat diyorsanız benim şifrem bana yeter, kim benim ağıma bağlanacak; tamam, WPS kapalı olsa da olur. 

Modem şifresi ile WPS PIN’i birbirinden farklıdır. WPS PIN’i, tıpkı modem şifresi gibi modemin arkasında yazabilir ancak çoğu zaman modem arayüzüne girdiğiniz zaman görürsünüz. Zaten genel olarak modem üzerinde WPS düğmesi yoksa bu güvenlik protokolünü aktif hale getirmek için de modem arayüzüne girmek gerekir.

Modem markasına ve internet servis sağlayıcınıza göre değişen bir yöntemle modem arayüzünüze girin. Ayarlar sayfasından WPS özelliğini aktif hale getirin ve ağ alanındayken WPS PIN’ini girerek ağa bağlanın. Eski modem modellerinde WPS özelliğini elle yapılandırmanız gerekebilir ancak pek çok yeni modelde bu protokol varsayılan özelliklerle geliyor. 


Kaynak webtekno.com

 

EA, Gözünü Cüzdanımıza Dikti: Oyun Tarzınıza Göre ‘Ücretli’ İçerik ve Reklam Gösterecek Sistemin Patentini Aldı

EA Games’in paraya ne kadar paraya aç bir şirket olduğu gerçeği oyun camiası arasında bir şaka haline geldi. Oyuncular, gerek FIFA Ultimate Team gerek Battlefield Battle Pack gerekse Star Wars Battlefront olsun yıllardır EA Games’in oyunlarındaki oyun içi alışveriş sistemiyle alay ediyorlar. Ancak bu sefer EA gerçekten gözünü cüzdanlarımıza dikmiş gibi görünüyor.

Stan Lee, Spider-Man Oldu: İlk Kez Çizdiği Bir Süper Kahramana Dönüştü..

Video oyun tutkunları, bir süredir "Marvel's Spider-Man Remastered" ile haşır neşir oluyorlar. Kısa bir süre önce piyasaya sürülen oyun, pek çok oyun tutkunundan tam not almayı başarmış durumda. Ancak Marvel's Spider-Man Remastered yalnızca kalitesi ile değil, modlanabilir yapısı ile de dikkat çekiyor. Hatta daha birkaç gün önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, bu oyun için geliştirilen bir modu kullanarak, oyundaki her şeyi değiştirebileceğinizden bahsetmiştik.

Yüzlerce Saat Başından Kalkamayacağınız Bitmek Bilmeyen Oyunlar

Oyun oynayan insanlar genellikle ikiye ayrılır, rekabetçi oyunları sevenler ve hikayeli oyunları sevenler. İlk kategoriye dahil olan oyuncular genellikle LoL, Valorant, CS:GO ve benzeri oyunları uzun yıllar boyunca oynarlar. Diğer kategorideki oyuncularsa ağırlıklı olarak tek kişilik hikayeli oyunları tercih ederler ve kendilerini uzun soluklu bir maceranın akışına bırakırlar.