Japon Araştırmacılar, Tavuk ve Horozların Gıdaklama Sesini Tercüme Eden Bir Yapay Zekâ Modeli Geliştirdi

Çevremizdeki canlılarla etkileşimimizin git gide daha önemli bir hâl almasından dolayı, canlıların duygu ve davranışlarını çözümlemek artık kritik bir rol oynuyor. Bu konuda Japon araştırmacılar, yapay zekânın nimetlerinden faydalanıyor.

25.09.2023 10:00:14 tarihinde yayınlandı.

Çevremizdeki canlılarla etkileşimimizin git gide daha önemli bir hâl almasından dolayı, canlıların duygu ve davranışlarını çözümlemek artık kritik bir rol oynuyor. Bu konuda Japon araştırmacılar, yapay zekânın nimetlerinden faydalanıyor.

'Gallinaceus' kanatlılarının gıdaklama seslerini tercüme ederek onların ne anlatmak istediklerini öğrenmek için Japon araştırmacılar, yeni bir yapay zekâ modeli geliştirdi. Bu model sayesinde tavuk ve horozların heyecanlı mı, aç, mı yoksa öfkeli mi oldukları öğrenilebilecek.

Tokyo Üniversitesi profesörü Adrian David Cheok tarafından yürütülen ve çeşitli araştırmacıların olduğu ekip, yapay zekâ destekli bir çalışma başlattı. 'Derin Duygusal Analiz Öğrenimi' metodu ile araştırmacılar, tavuk ve horozların açlık ve heyecan, korku ve öfke gibi çeşitli duygu durumlarını deşifre edebiliyor. 

Bu çalışmanın temel amacı, Derin Duygusal Analiz Öğrenme (DEAL) tekniğini kullanarak, işitsel veriler aracılığıyla duygusal durumların ayrıntılı bir şekilde tanınmasına olanak sağlamak. 

Araştırmacılar, bu çalışma için sistemi 80 tavuk üzerinde test etti. Yapay zekâ modelinin daha işlevsel çalışabilmesi için tavuk ve horozların 100 saatlik ses kayıtları kullanıldı. Sekiz hayvan psikoloğu ve çeşitli veterinerler, bu çalışmada araştırmacılar ile iş birliği yaptı.

İLGİLİ HABER YouTubea Yapay Zekâ Dopingi: Tavsiyeler Verip, Kısa Videolar Bile Oluşturabilecek!

İLGİLİ HABER Ülkemizin Ünlü Manzaralarını Yeni Yapay Zekâ Akımıyla Resmettik: İşte Rüyalardan Fırlamış Gibi Görünen O Görseller

Yapılan çalışmalar sonucunda sistemin, kümes hayvanlarının duygusal durumlarını belirlemede şaşırtıcı derecede yüksek doğruluk elde edebildiği ortaya çıktı. Her sesin farklı bir duygu durumunu belirtmesi, geliştirdikleri modelin seslerden anlamlı ses dalgaları yakaladığını gösteriyor.

Sesler yalnızca duygusal olarak yorumlanmıyor, aynı zamanda davranış yorumlama ve hareketlerine anlam verme gibi durumların önünü açıyor. Çalışma, henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi, ancak böyle bir çalışmanın varlığı bile ileride canlılarla olan etkileşimimizin ne kadar gelişeceğini gözler önüne seriyor.

İLGİLİ HABER Daha Önce Böylesini İzlemediniz: Teomanın Yapay Zekâ Kullanılarak Hazırlanan Yeni Klibinin Nasıl Yapıldığını Anlattık!


Kaynak webtekno.com

 

Gmail Hesabına Farklı Cihazlardan Nasıl Giriş Yapılır ve Şifre Değiştirilir? (Bilgisayar, Android ve İOS)

İlk kez 2004 yılında hayatımıza giren Google şirketinin kullanıcılarına sunduğu Gmail e-posta hizmeti, bugün dünya çapında milyarlarca kullanıcıya sahip. Yani şöyle bir etrafınıza baktığınız zaman pek çok kişinin bir Gmail hesabına sahip olduğunu görürsünüz. Kaldı ki Android işletim sistemine sahip bir cihaz kullanıyorsanız zaten Gmail adresiniz ve parolanızdan oluşan bir Google hesabına sahip olmalısınız.

Pabucu Dama Atıldı: Windows 10 Artık Sadece Yılda 1 Büyük Güncelleme Alacak

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Windows 10 ile ilgili önemli bir karar aldığını açıkladı. Şirketin üst düzey yöneticilerinden John Cable tarafından yapılan açıklamalarda, Windows 10'a önemli yenilikler kazandıran ve yılda iki kez yayınlanan özellik güncellemelerinin, bundan sonra yılda bir kez yayınlanacağı ifade edildi. Yani Windows 10, artık özellikler açısından daha az yenilenecek.

Oyun Dünyasını Sallayan İddia: Amazon, Electronic Artsı (EA) Satın Alıyor!

Oyun dünyasının gelişimiyle birlikte dünyanın en büyük şirketleri de bu dünyaya katılarak pek çok stüdyo ya da yayıncı ile ortaklık kurmuştu. Bazı devlerse doğrudan bu şirketleri kendi bünyesine katmaya karar vermişti. Her yıl yüz milyarlarca dolar gelir elde edilen bu sektörden bugün bomba bir haber daha geldi.