James Webbden Yeni Fotoğraf Var: Jüpiter, Halkası ve Kutup Işıklarıyla Görüntülendi!

James Webb Uzay Teleskobu, 10 yılı aşkın bir ertelemenin ardından en sonunda geçtiğimiz aralık ayında artık ömrünü tamamlayacağı bölgeye gönderilmişti. Teleskop, geçtiğimiz haftalarda da elde ettiği ilk renkli derin uzay fotoğraflarını paylaşmıştı. James Webb ile yapılan gözlemler sürerken, bugün paylaşılan yeni görüntüler ise Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’e ait oldu.

24.08.2022 20:15:13 tarihinde yayınlandı.

James Webb Uzay Teleskobu, 10 yılı aşkın bir ertelemenin ardından en sonunda geçtiğimiz aralık ayında artık ömrünü tamamlayacağı bölgeye gönderilmişti. Teleskop, geçtiğimiz haftalarda da elde ettiği ilk renkli derin uzay fotoğraflarını paylaşmıştı. James Webb ile yapılan gözlemler sürerken, bugün paylaşılan yeni görüntüler ise Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’e ait oldu.

Avrupa Uzay Ajansı tarafından NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu kullanılarak elde edilen görüntüler, Jüpiter’in gözle görülemeyen halkasını ve gezegenin kutuplarındaki kutup ışıklarını gözler önüne serdi. Ortaya çıkan muhteşem görüntüler şu şekildeydi:

Yukarıda gördüğünüz görüntüler, Teleskop bünyesinde bulunan ve üç özel kızılötesi filtre barındıran NIRCam ekipmanı ile çekildi. Kızılötesi ışıklar gözle görülebilir olmadığından, teleskobun elde ettiği görüntüler daha sonra işlenerek görülebilir renk spektrumuna dönüştürüldü.

.content-slider{ overflow: hidden; width: calc(100% + 60px); margin-top: 16px; padding-bottom: 57.8%; padding-top: 1.38889rem; position: relative; } .content-slider .img { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; background-size: cover; } .content-slider .foreground-img { width: 50%; } .content-slider .slider { position: absolute; -webkit-appearance: none; appearance: none; width: 100%; height: 100%; background: transparent; outline: none; margin: 0; transition: all 0.2s; display: flex; justify-content: center; align-items: center; top: 0px; left: 0px; } .content-slider .slider::-webkit-slider-thumb { -webkit-appearance: none; appearance: none; width: 20px; padding-bottom: 60%; padding-top: 1.38889rem; background: transparent; cursor: pointer; outline: none; box-shadow: none; border:none; } .content-slider .slider::-moz-range-thumb { width: 20px; padding-bottom: 60%; padding-top: 1.38889rem; background: white; cursor: pointer; outline: none; box-shadow: none; border:none; } .content-slider .slider-button { pointer-events: none; position: absolute; width: 30px; height: 30px; border-radius: 50%; background-color: white; left: calc(50% - 15px); top: calc(50% - 15px); display: flex; justify-content: center; align-items: center; } .content-slider .slider-button:after { content: ""; padding: 3px; display: inline-block; border: solid #5d5d5d; border-width: 0 2px 2px 0; transform: rotate(-45deg); } .content-slider .slider-button:before { content: ""; padding: 3px; display: inline-block; border: solid #5d5d5d; border-width: 0 2px 2px 0; transform: rotate(135deg); } .content-slider .slider-line { pointer-events: none; position: absolute; width: 6px; height: 100%; background-color: white; left: calc(50% - 3px); top: 0; display: flex; justify-content: center; align-items: center; } @media (max-width: 767px){ .content-slider { width: 100%; margin: 0; padding-top: 0; } }

Webb'den alınan birkaç görüntünün birleşiminden oluşturulan Jüpiter'in tek başına yer aldığı görselde, kutup ışıkları Jüpiter'in hem kuzey hem de güney kutuplarının üzerindeki yüksek irtifalara kadar uzanıyor. Kutup ışıkları, alt bulutlardan ve üst puslardan yansıyan ışığı da vurgulayan daha kırmızı renklerle eşlenen bir filtrede parlıyor. Sarılar ve yeşillerle eşlenen farklı bir filtre, kuzey ve güney kutuplarında dönen pusları gösteriyor. Maviler ile eşlenen üçüncü bir filtre, daha derin bir ana buluttan yansıyan ışığı gösteriyor.

Jüpiter’in fazlasıyla meşhur ve Dünya'yı yutabilecek kadar büyük fırtınası olan Büyük Kırmızı Nokta, bu görüntülerde diğer bulutlar gibi beyaz görünüyor. Zira bu nokta ve bulutlar, teleskoba çok fazla güneş ışığı yansıtıyorlar.

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu ile Çekilen Jüpiter Fotoğrafı Paylaşıldı: Peki Yeni Fotoğraf, Öncekilerden Neden Farklı?

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu ile Çekilen 'İlk Renkli Uzay Fotoğrafları' Paylaşıldı! Evrenin Sırlarını Açığa Çıkarmanın İlk Adımı…

İLGİLİ HABER James Webb Uzay Teleskobu, "Araba Tekeri Galaksisi"nin Fotoğrafını Paylaştı


Kaynak webtekno.com

 

LoL Şampiyonlarından Kalista’in CTleri, Tüm Yetenekleri, Güçlü ve Zayıf Özellikleri

Kalista League of Legends’daki en kendine has karakterlerden bir tanesi. Kendince kompleks bir oynanışa sahip olsa da aslında bu kompleks oynanışı karakteri güçlü yapan detay diyebiliriz. Normal saldırıyla yürümek yerine etrafta tavşan gibi zıpladığı için Kalista menzilini kullanarak haraslama konusunda kendince özel bir yere sahip diyebiliriz. Tabii ki bu durum çok kolay gözükmese de alışılmayacak bir şey de değil.

Twitterdan 10 Yıl Önceki Facebooku Geri Getiren Yeni Özellik

Son haftalarda Elon Musk’ın satın alımıyla gündemde olan ve Musk’ın anlaşmadan vazgeçmesi üzerinde mahkeme yoluna giden Twitter, bir yandan da platformu geliştirmeyi sürdürüyor. Sosyal medya devi, son olarak bazı kullanıcılarını sürpriz bir şekilde yakalayan yeni bir özelliğini yayınladı.

Asssassins Creed: Valhallanın Steame Gelebileceği Ortaya Çıktı

2007 yılında hayatımıza giren oyun serisi Assassin’s Creed, şüphesiz tarihin en başarılı serilerinden biri. Ubisoft tarafından geliştirilen serinin 10’dan fazla başarılı oyunu bulunuyor. Yakın zamanda da üç yeni Assassin’s Creed oyunun geleceği resmen duyurulmuş, hayranların heyecanı tavan yapmıştı.